Πρόκειται για μια ουσιαστική παρέμβαση στον τομέα των Υδατοκαλλιεργειών καθώς για πρώτη φορά στη χώρα μας δημιουργείται ένα νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο έρχεται να καλύψει κενά, στρεβλώσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Μέχρι σήμερα, το θεσμικό πλαίσιο στηρίζονταν σε νόμους, ΚΥΑ, ΥΑ και εγκυκλίους, τα οποία ήταν αποσπασματικά και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούσαν ασάφειες και συγκρούσεις αρμοδιοτήτων
Με το νέο νόμο, καθορίζονται ζητήματα ανάπτυξης των Υδατοκαλλιεργειών σχετικά με την παραχώρηση υδάτινων και χερσαίων εκτάσεων, προσδιορίζονται οι όροι για την επέκταση και μετεγκατάσταση μονάδων Υδατοκαλλιέργειας και τίθενται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων Υδατοκαλλιέργειας, μέσω απλοποιημένων και γρήγορων διαδικασιών. Παράλληλα, συνιστάται το Εθνικό Συμβούλιο Υδατοκαλλιεργειών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο γνωμοδοτεί για θέματα πολιτικής στον τομέα των Υδατοκαλλιεργειών.
Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου δήλωσε: «Το νέο νομοθετικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη Θεσπρωτία καθώς ο κλάδος των Υδατοκαλλιεργειών αποτελεί τη βασική οικονομική δραστηριότητα της περιοχής μας, με την ετήσια παραγωγή του να αντιπροσωπεύει το 15% της συνολικής ελληνικής παραγωγής και τις εξαγωγές ψαριών να καλύπτουν το 85% των συνολικών εξαγωγών της Θεσπρωτίας. Η κυβέρνηση, στηρίζει τη βιωσιμότητα του κλάδου και συνεχίζει να τον ενισχύει, αφού κατάφερε να εξασφαλίσει κοινοτικούς πόρους που φτάνουν τα 390 εκατ. ευρώ για την επταετία 2014-2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιεία και Θάλασσα» του νέου ΕΣΠΑ. Από αυτά, 300 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής αλιείας, των υδατοκαλλιεργειών και τη βελτίωση της μεταποίησης αλιευμάτων και προϊόντων υδατοκαλλιέργειας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου