Τιμή στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο

Το Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης διοργανώνει εκδήλωση τον Αύγουστο σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ηρακλείου Κρήτης «Κ. Σχιζάκης», με θέμα: «Τιμή στον Έλληνα Δομήνικο Θεοτοκόπουλο - El Greco ».
Θα είναι ένα εικαστικό και μουσικό ταξίδι από το Κάτω Αθαμάνιο της Άρτας στον Χάνδακα της Κρήτης μέσω Βενετίας και Τολέδου, στη μνήμη του μεγάλου καλλιτέχνη για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του, 1614 – 2014.
Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 2 Αυγούστου 8.30 μ.μ. στο χώρο του Αθαμανικού Κέντρου Τέχνης στο Κάτω Αθαμάνιο Άρτας Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:


- Σάββατο 2 Αυγούστου 8.30 μ.μ Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής Κρητών καλλιτεχνών για να τιμηθεί η γενέτειρα του μεγάλου Έλληνα, αλλά και ο ίδιος. Θα εκτεθούν έργα των: Αριστείδη Βλάσση (1947-), Γιάννη Μιγάδη (1926-), Λευτέρη Κανακάκη (1935-1985), Μαρίας Γρηγοριάδη (1962-), Θωμά Παπαδοπεράκη (1943-2002), Αριστόδημου Παπαδάκη, Νίκου Βισκαδουράκη (1956-) και Θωμά Φανουράκη (1915-1993). - Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 2 μέχρι τις 22 Αυγούστου καθημερινά, πρωί 9.00 – 1.00 και απόγευμα 6.30 – 9.30.
Η γκαλερί θα είναι κλειστή τα απογεύματα 4, 15, 16 και 17 Αυγούστου. - Ώρα 9.15 «Τιμή στον Έλληνα Δομήνικο Θεοτοκόπουλο - El Greco ». προβολή - παρουσίαση του έργου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco) από τον ζωγράφο Βασίλη Σταύρου και τον επίσης ζωγράφο και κιθαριστή Αλέκο Μπούρα, που θα συμμετέχει στην παρουσίαση του έργου και με παλαιά Ισπανική μουσική της εποχής.
- Κυριακή 3 Αυγούστου 9.00 μ.μ. Προβολή της ταινίας «El Greco » του Γιάννη Σμαραγδή και συζήτηση για τη ζωή του El Greco και την εποχή του με αφορμή την ομώνυμη ταινία. - Εβδομάδα καλλιτεχνικών προβολών.
Στις 5, 6, 7, 8, 9, και 10 Αυγούστου, και κάθε βράδυ μετά τις 9.00, στο «καλλιτεχνικό στέκι» του Αθαμανικού Κέντρου Τέχνης, θα παρακολουθήσετε ένα οδοιπορικό με προβολές για την τέχνη με θέμα: «Από την Αναγέννηση και τον El Greco στον εξπρεσιονισμό», με σκηνικό το φυσικό περιβάλλον του χωριού. Επιμέλεια Βασίλης Σταύρου. Μετά από κάθε εκδήλωση ακολουθεί το καθιερωμένο κέρασμα με τοπικά εδέσματα, τσίπουρο και μουσική της παρέας. Πληροφορίες: www.athamaniko.gr - 26810 76625 – 6984177294.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Όμως δεν πέφτει λίγο μακριά η Άρτα;
Στο τόπο μας δεν γίνονται ανάλογες εκδηλώσεις;

Ανώνυμος είπε...

Γίνονται, αλλά η προσέλευση του κόσμου είναι απελπιστικά μικρή.
Ο κόσμος εδώ είναι διαφορετικά μαθημένος.

ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ είπε...

Από τη μια ζηλεύουμε τους γύρω μας και από την άλλη έχουμε αφεθεί σε μια ευκολοχώνευτη νοσηρή παρελθοντολαγνεία που μας πλασάρουν οι επιτήδειοι στο όνομα δήθεν της παράδοσης.

Μ.Α.Λ. είπε...

Είναι γεγονός ότι στην Ήπειρο γίνονται αξιοζήλευτες πραγματικά πολιτιστικές εκδηλώσεις. Συλλογική προσπάθεια ανθρώπων με γνώση και πραγματική αγάπη για την τέχνη και το πολιτισμό. Στη Θεσπρωτία δυστυχώς ασχολούμαστε ακόμη με τα ισκιώματα που τσαλαβουτούν στην λαϊκή παράδοση και από ουσιαστική άγνοια, κυρίως, την μετατρέπουν σε μια μίζερη και συνάμα πνιγηρή παρελθοντολογία. Και όλα αυτά για να ευνοούνται κάποιοι παρατρεχαμενοι να προβάλλουν την εμφανέστατη ανεπάρκεια τους ως πολιτιστική προσφορά με κυρίως στόχο να την εξαργυρώσουν στη πρώτη ευκαιρία στο στίβο της πολιτικής.

ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ είπε...

Εύστοχο το σχόλιο του Μ.Α.Λ.
Σε λίγες γραμμές όλη την θλιβερή πραγματικότητα που βιώνουμε και πολιτιστικά στη Θεσπρωτία.