Δόλιανη, το χωριό της τρούφας

Το κυνήγι, με τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, κέντρισε το ενδιαφέρον των μανιταρόφιλων, τα εδέσματα ενθουσίασαν τους επισκέπτες, ντόπιους και ξένους, ενώ Περιφέρεια Ηπείρου και δήμος Ζαγορίου δήλωσαν αρωγοί της πρωτοβουλίας
Τον τίτλο της πρωτεύουσας της τρούφας, στην Ήπειρο και Ελλάδα, διεκδικεί η Δόλιανη του Ανατολικού Ζαγορίου, μετά την απόλυτα επιτυχημένη πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ορεινό χωριό την περασμένη Κυριακή.


Εκατοντάδες επισκέπτες από τα Γιάννενα και την υπόλοιπη Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα βρέθηκαν την Κυριακή στο ορεινό χωριό, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των διοργανωτών. Ο σύλλογος Μανιταρόφιλων Ηπείρου και ο δήμος Ζαγορίου έκαναν πράξη το όνειρο για μια διοργάνωση με επίκεντρο την τρούφα και δικαιώθηκαν απόλυτα, έχοντας και τη στήριξη του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού. Η επιτυχία μπορεί να σημάνει την απαρχή για μια εκδήλωση που θα έχει διάρκεια και ενδεχομένως να κεντρίσει το πανελλήνιο ενδιαφέρον των μανιταρόφιλων και όχι μόνο.
Το… δέλεαρ της δυσεύρετης –και γι αυτό πανάκριβης- μαύρης τρούφας είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν στη Δόλιανη περισσότεροι από 250 επισκέπτες. Από τη μια ήταν το κυνήγι της τρούφας, με τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, και από την άλλη οι γαστρονομικές απολαύσεις που κάνουν τους διοργανωτές να πιστεύουν ότι πέτυχαν το στόχο τους: να πείσουν, δηλαδή, μανιταρόφιλους και μη για την αξία του θαυμάσιου κόσμου των μανιταριών.
Το κυνήγι…
Οι διοργανωτές είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα για το κυνήγι της τρούφας, Οριοθέτησαν τους χώρους, όπου βρίσκεται η τρούφα, και η αποστολή ξεκίνησε περί τις 10 το πρωί της Κυριακής. Υπό την καθοδήγηση της Κατερίνας Νόλα, που εδώ και χρόνια ασχολείται με τη συλλογή τρούφας, άνθρωποι κάθε ηλικίας συμμετείχαν στο πρωτότυπο αυτό κυνήγι. Πρωταγωνιστές, πέρα από τους «κυνηγούς», ήταν τα πολλά παιδιά που παρακολουθούσαν τα εκπαιδευμένα σκυλιά για το πώς εντοπίζουν το υπόγειο μανιτάρι και τους «πρωτάρηδες» σκύλους να προσπαθούν, μαζί με τους συνοδούς τους, να συμμετέχουν στον εντοπισμό . Πιτσιρίκια και ηλικιωμένοι σκάλιζαν στο δάσος για να εντοπίσουν το «μαύρο χρυσάφι» και δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό και τη χαρά τους.
Οι ερωτήσεις, από μικρούς και μεγάλους, έπεφταν βροχή κατά της διάρκεια του «κυνηγιού». Και στο τέλος, πριν την επιστροφή στο χωριό, ακολούθησε συζήτηση στα πεζούλια της Αγίας Παρασκευής και απαντήθηκαν οι πολλές απορίες των επισκεπτών και επίδοξων «τρουφοκυνηγών». Η κ. Νόλα αναφέρθηκε στην τρίχρονη και πλέον εμπειρία της, εξηγώντας ορισμένα από τα μυστικά εντοπισμού και συλλογής της τρούφας, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τους βιότοπους.
Στήριξη φορέων
Ενδιαφέρον είχε η εκδήλωση παρουσίασης των μανιταριών που έγινε στο καφενείο του χωριού. Ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων, Θανάσης Ντίνος, αναφέρθηκε στον κόσμο των μυκήτων και σε κάποιους από τους στόχους του συλλόγου. Βασικός στόχος, ως γνωστό, παραμένει, η διάδοση της μανιταροφιλίας και μανιταροφαγίας, με τον κ. Ντίνο να επισημαίνει την ανάγκη ενός επαρκούς θεσμικού πλαισίου για τα μανιτάρια. Στον «παραμυθένιο κόσμο των μανιταριών», όπως είπε ο ίδιος, επιχείρησε να παρασύρει τους 50 και πλέον συμμετέχοντες στις ομιλίες ο Στάθης Βασδέκης, υποψήφιος διδάκτωρ στο τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παράλληλα, παρουσίασε στοιχεία για τον αριθμό των καταμετρημένων μανιταριών παγκοσμίως, καθώς και για τα κυριότερα είδη μανιταριών στην Ήπειρο και τους μύθους που τα ακολουθούν στις τοπικές κοινωνίες.
Σημαντικό, πάντως, θεωρείται το γεγονός της στήριξης που παρείχαν σ’ αυτή την πρωτοβουλία οι τοπικοί φορείς. Με θετικά λόγια αναφέρθηκε στην εκδήλωση ο περιφερειάρχης Ηπείρου, εκτιμώντας, μάλιστα, πως τα μανιτάρια «μπορούν να δώσουν δουλειά». Ακόμη, ο Αλέκος Καχριμάνης δήλωσε ότι θα βρίσκεται δίπλα σε κάθε πρωτοβουλία, συλλογική ή προσωπική, που σχετίζεται με τον πρωτογενή τομέα και την παραγωγή τοπικών προϊόντων. Συμπαραστάτης της πρωτοβουλίας ήταν και ο δήμος Ζαγορίου, με τον Γαβριήλ Παπαναστασίου να σημειώνει ότι στήριξε όλες τις μέχρι τώρα εκδηλώσεις των Μανιταρόφιλων. Και αυτό, όπως είπε, γίνεται γιατί πιστεύει πως αρκετοί κάτοικοι του Ζαγορίου «μπορούν να έχουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα».
Φαγητό και γλέντι
Κάθε εκδήλωση των Μανιταρόφιλων τελειώνει με φαγητό και γλέντι. Τα εδέσματα (τραχανάς με αποξηραμένα μανιτάρια, μανιταρόπιτα, πατάτες στο φούρνο με αποξηραμένους βωλίτες, κρέμα γάλακτος και τριμμένη τρούφα) χαρακτηρίστηκαν απ’ όλους «υπέροχα, εξαιρετικά, μοναδικά και καταπληκτικά». Πολλοί, μάλιστα, από τους επισκέπτες δήλωναν ενθουσιασμένοι και ζήτησαν από τους διοργανωτές και τα μέλη του συλλόγου να επαναλάβουν αυτή την εκδήλωση.
Νωρίτερα, πάντως, και για δύο μέρες όλο το χωριό ήταν στην κυριολεξία στο πόδι, αφού έπρεπε να ετοιμαστούν και να ψηθούν τα τριάντα περίπου ταψιά με τις πίτες και τις πατάτες. Και, τέλος, ποτέ δεν λείπει από αυτές τις εκδηλώσεις η παραδοσιακή μουσική –η ένταση πάντως, ήταν η μόνη… παραφωνία της εκδήλωσης- με τους χορούς να κρατούν μέχρι αργά το απόγευμα.
http://www.agon.gr/news/121/ARTICLE/17633/2012-07-05.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: