Μουσείο Ελιάς: Κόσμημα για την Πάργα

Το μοναδικό για τα τοπικά δεδομένα μουσείο δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να μυηθεί στα μυστικά του μυθικού αυτού συμβόλου και σήμα κατατεθέν της ελληνικής υπαίθρου.
Ο δημιουργός του Μουσείου, Ηλίας Λιάκρης που οραματίστηκε τη σύνδεση της ελιάς με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής δηλώνει χαρακτηριστικά πως «σκεφτήκαμε ότι έπρεπε να συνδέσουμε το αγροτικό προϊόν της περιοχής μας με κάτι το οποίο θα ήθελαν και οι τουρίστες».


Ο ίδιος μαζί με τη σύζυγό του είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τη δημιουργία του μουσείου και για την αναβίωση μίας ιστορίας άρρηκτα συνδεδεμένης με τον τόπο και τους ανθρώπους του. Η ιστορία λοιπόν της ελαιουργίας στην περιοχή έχει σημείο εκκίνησης το έτος 1929 όταν οι αδελφοί Γρηγόριος και Ηλίας Λέκκας δημιούργησαν το πρώτο μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο στην Πάργα.
Στον χώρο του ελαιοτριβείου λοιπόν το μουσείο διαμορφώθηκε από την αρχή και κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει στους επισκέπτες του βασικές γνώσεις για την παραγωγή και την επεξεργασία της ελιάς. Ο δήμαρχος Πάργας, Θανάσης Λιόλιος επισήμανε σχετικά πως «εκτός από πόλος έλξης των επισκεπτών, το μουσείο γίνεται και ένας φορέας πληροφόρησης, αλλά και διατήρησης της παράδοσης που έχει η πόλη γύρω από το λάδι».
http://www.epiruspost.gr/oikonomia/agrotika/14414-2012-07-25-16-56-37.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: