Έλληνες νηπιαγωγοί στο Μόναχο

Από την 1η Σεπτεμβρίου δέκα νηπιαγωγοί από την Ελλάδα θα ξεκινήσουν να εργάζονται στο κοινωνικό ίδρυμα της Ευαγγελικής Εκκλησίας Innere Mission. Την ιδέα της πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού από την Ελλάδα έδωσε στην οργάνωση ένα ελληνογερμανικό γραφείο ευρέσεως εργασίας, καθώς η ανεργία των νέων στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλή.
Η ανταπόκριση ήταν άμεση, όπως λέει μιλώντας στην DW η Ρόζμαρι Ράιχελντ, διευθύντρια του τμήματος βρεφονηπιακών σταθμών της οργάνωσης:


«Ο λόγος των προσλήψεων είναι η μεγάλη έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στη Γερμανία. Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων που έκανα εγώ η ίδια στην Αθήνα διαπιστώθηκε πως πρόκειται για ανθρώπους με πολύ καλή εκπαίδευση και οι οποίοι με μεγάλη χαρά θέλουν να έρθουν στη Γερμανία. Και για εμάς ήταν σαφές πως θέλαμε να στηρίξουμε αυτή τους την απόφαση».
Καλή γνώση γερμανικών και καλές σπουδές η βασική προϋπόθεση
Η οργάνωση Innere Mission της Ευαγγελικής Εκκλησίας στο Μόναχο έχει 17 παραρτήματα, τα οποία χρειάζονται στελέχωση προσωπικού και δεν αποκλείει και στο μέλλον να γίνουν και άλλες προσλήψεις. Τα προσόντα που πρέπει κανείς να διαθέτει σύμφωνα με την κυρία Ρόζμαρι Ράιχελντ είναι:
«Θα πρέπει να μιλούν πολύ καλά τη γλώσσα. Δεν έχουμε δίγλωσσα νηπιαγωγεία αλλά μόνο γερμανικά. Θα πρέπει να μπορούν να έχουν μια καλή επαφή και να έχουν καλές σπουδές. Αυτά είναι τα κύρια προσόντα».
Η οργάνωση, με αφορμή την πρόσληψη των Ελλήνων νηπιαγωγών, άσκησε κριτική στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία προτείνει την μετεκπαίδευση ανέργων από διάφορα επαγγέλματα στον τομέα των βρεφονηπιααγωγών. Σύμφωνα με την οργάνωση, απαιτούνται άνθρωποι με εξειδικευμένη γνώση και αγάπη για το συγκεκριμένο επάγγελμα.
Ο μισθός που προσφέρεται είναι 2.400 έως 2.600 ευρώ μεικτά και η θέση εργασίας είναι αορίστου χρόνου. Το παράδειγμα της ευαγγελικής οργάνωσης σκέφτονται να μιμηθούν τώρα και άλλες οργανώσεις.
Η κυρία Ράιχελντ ήθελε στο τέλος της κουβέντας να τονίσει για άλλη μια φορά πόσο χαίρεται για τους συναδέλφους από την Ελλάδα:
«Χαιρόμαστε πάρα πολύ για τους νέους συναδέλφους από την Ελλάδα. Σε επικοινωνία που έχουμε σχεδόν καθημερινά μέσω email μου λένε και αυτοί πόσο χαρούμενοι είναι που θα έρθουν».
Το μοναδικό προβληματάκι είναι η εύρεση κατοικίας στο Μόναχο, μια καθόλου εύκολη υπόθεση, αλλά οι άνθρωποι της οργάνωσης κάνουν ό,τι μπορούν για να είναι όλα έτοιμα τη στιγμή της άφιξης των συναδέλφων από την Ελλάδα.
Μαρία Ρηγούτσου

http://www.dw.de/dw/article/0,,16103228,00.html



Δεν υπάρχουν σχόλια: