Η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας για το μέλλον του αγροτικού κόσμου

Πολύ σημαντική συζήτηση προκάλεσε η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας στον Λούρο στις 24 Ιουλίου, με αφορμή την τυροκόμηση για μικρούς κτηνοτρόφους, για το μέλλον του αγροτικού κόσμου.
Με την βοήθεια του τεχνολόγου γεωπόνου - Ζωοτέχνη Δημήτριου Ρουκά, στους συμμετέχοντες παρουσιάσθηκαν ένα - ένα τα βήματα για να κάνει κάποιος, ακόμα και μικρός κτηνοτρόφος (με 350 κιλά γάλα μόνο ημερησίως) την μικρή οικογενειακή μονάδα τυροκόμησης, για 3,5 τενεκέδες τυρί ημερησίως, τηρώντας όλους τους νόμους και κανονισμούς και βέβαια προσφέροντας απολύτως εγγυημένο και ασφαλές τρόφιμο, σύμφωνα με όλους τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, ενώ ταυτόχρονα δεν χάνει την ιδιότητα του αγρότη και την ασφάλιση στον ΟΓΑ, ούτε εξαντλείται οικονομικά.


Τα σημαντικά σημεία προσοχής, όπως τα παρουσίασε ο Δ. Ρουκάς, είναι ότι πρόκειται για «μικρής όχλησης» δραστηριότητα, που δεν πρέπει να ξεπεράσει για κανέναν λόγο τα 22KW εγκατεστημένη ισχύ, με ανώτατη κατανάλωση για θέρμανση - ψύξη μέχρι 60 KW, σε ένα χώρο 25 περίπου τετραγωνικών μέτρων, κάπου κοντά ή και δίπλα) στον στάβλο, στο σπίτι και σε κάποιον κεντρικό χώρο, από όπου όμως δεν θα μετακινηθούν το γιαούρτι ή το τυρί, παρά μόνο αφού πουληθούν.
Πολύ σημαντική ήταν η παρατήρηση ότι δεν επιτρέπεται σε αυτήν την περίπτωση η αγορά γάλακτος από άλλο κωδικό εκτροφής, ούτε ακόμα και από συγγενή, ούτε από συνεργάτη. Το γάλα πρέπει να προέρχεται μόνο από την δικιά σου μονάδα.
Όλη η διαδικασία όπως παρουσιάστηκε, είναι σύμφωνη με την νομοθεσία, αλλά προϋποθέτει ότι θέλεις και μπορείς (είσαι ικανός) να πουλήσεις. Το γιαούρτι ή το τυρί πουλιέται εκεί επί τόπου, μετά την απαραίτητη περίοδο ωρίμανσης.
Οι τεχνικές πυροδότησαν ευρεία παράθεση απόψεων για το τι είναι αγρότης, με την παρουσίαση μερικών σκέψεων από τον Τεχνικό Σύμβουλο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Δημ. Μιχαηλίδη και τις παρεμβάσεις του γεωργοκτηνοτρόφου, προέδρου της Ένωσης Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης Στέλλιου Βογιατζή, και τον συντονισμό του προέδρου της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας Λεωνίδα Ραβανού.
Στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών στο Ελατοχώρι Πιερίας, από τις 6 έως τις 9 Σεπτεμβρίου, νέοι αγρότες από Ενώσεις Νέων Αγροτών θα παρουσιάσουν πετυχημένες ιστορίες, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να συμμετάσχει (2310 271950, info@neoiagrotes.gr) και να βγάλει τα συμπεράσματά του από πραγματικά περιστατικά της πραγματικής αγροτικής ζωής. 6974111252
http://www.epirusonline.gr/articles/news/e_


Δεν υπάρχουν σχόλια: