«Ανάσα» στην Ήπειρο θα δώσουν οι Ε.Ο.Ζ.

Αντ. Μπέζας προς Κυβέρνηση: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους;
Η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) σε παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και στην Ήπειρο, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, αυτή τη φορά με ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Αντώνη Μπέζα, που ως γνωστόν είναι και Πρόεδρος της πολύ σημαντικής διακομματικής Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Το θέμα λειτουργίας των ΕΟΖ έχει απασχολήσει επανειλημμένα τους τοπικούς φορείς της Ηπείρου, που θεωρούν ότι η δημιουργία τέτοιων ζωνών σε μειονεκτικές περιοχές, μπορεί να δώσει μεγάλη οικονομική ανάσα, αλλά και να δημιουργήσει ένα πιο ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, αφού, όπως τονίζει στον «Π.Λ.» ο κ. Μπέζας δεν θα θίγονται μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
«Μόνο ανάπτυξη…»
Απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση του «Π.Λ.» ο κ. Μπέζας είπε, μεταξύ άλλων ότι «η δημιουργία ΕΟΖ στην Ήπειρο, μπορεί να αποτελέσει ένα νέο αναπτυξιακό όραμα, μια ουσιαστική ευκαιρία ανάπτυξης που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα της δώσει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη και την εξωστρέφεια της τοπικής της οικονομίας, αλλά και στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής. Μια Eιδική 0ικονομική Zώνη, σημαίνει ένα μόνο πράγμα: ανάπτυξη. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο».
Επίσης σχετικά με τα οφέλη των τοπικών κοινωνιών ο κ. Μπέζας ανέφερε: «οι επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στη Ζώνη, θα μπορούσαν επίσης να αναλαμβάνουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, με στόχο τη δημιουργία πρόσθετων πλεονεκτημάτων για τις τοπικές κοινωνίες, όπως να συνεργάζονται με τοπικές εταιρείες για τα έργα και την προμήθεια των πρώτων υλών, να προσλαμβάνουν ανειδίκευτο αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό από την τοπική κοινωνία, με διαφανείς βέβαια διαδικασίες ή να αποδίδουν μικρό ποσοστό των κερδών τους στην περιφέρεια, για κοινωφελή έργα και σκοπούς. Είναι προφανές ότι δεν θα θίγονται μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα».
Έντονο ενδιαφέρον
Μία από τις πρώτες περιοχές που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις ΕΟΖ ήταν ο Δήμος Πωγωνίου. Ο δήμαρχος της περιοχής Κώστας Καψάλης, όπως έχει τονίσει στον «Π.Λ.» αυτές πλέον αποτελούν τη μοναδική ελπίδα για τους εναπομείναντες κατοίκους του ακριτικού Πωγωνίου. Την ώρα που η Ηπειρωτική ύπαιθρος απογυμνώνεται από σημαντικές υπηρεσίες, όπως Εφορίες, Δασαρχεία, Ταχυδρομεία, Στρατιωτικά Φυλάκια, Σχολεία, Οργανισμούς κ.α., είναι βέβαιο ότι η ΕΟΖ θα αποτελέσει πόλο έλξης για πολλούς νέους, που τώρα φεύγουν για να βρουν αλλού δουλειά.
Όπως έχει κάνει ήδη γνωστό ο δήμαρχος Κ. Καψάλης, αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της σύνταξης της πρότασης. Περίπου στα μέσα Αυγούστου αυτή θα τεθεί σε διαβούλευση και στη συνέχεια θα σταλεί στο υπουργείο Ανάπτυξης για να διαπραγματευτεί με την Ε.Ε.
Η ερώτηση Μπέζα στη Βουλή
Την ανάγκη να προχωρήσει το θέμα της δημιουργίας των ΕΟΖ υπογραμμίζει στην επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Αντώνης Μπέζας. Αναφερόμενος στα θετικά μιας τέτοιας κίνησης τονίζει ότι «η λειτουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στη χώρα μας σε αυτή την ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική συγκυρία, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, με όλα τα συνεπακόλουθα θετικά αποτελέσματα όπως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και στην αύξηση των εσόδων του Δημοσίου.
»Τα κίνητρα και τα προνόμια για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, που θα πρέπει να καθιερωθούν στις ΕΟΖ για την προσέλκυση επενδύσεων, είναι αναγκαίο να μελετηθούν προσεκτικά και στην κάθε τους λεπτομέρεια και να αποσκοπούν κυρίως στη δημιουργία ενός σταθερού και ελκυστικού φορολογικού περιβάλλοντος - χωρίς να θίγονται μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα - αλλά και στην πάταξη της γραφειοκρατίας, καθώς και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του ελληνικού Δημοσίου».
Το χρονοδιάγραμμα
Έτσι η ερώτηση του Ηπειρώτη βουλευτή κ. Μπέζα προς τους δυο αρμόδιους υπουργός έρχεται την κατάλληλη περίοδο. Μάλιστα ο ίδιος υπενθυμίζει ότι και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ στις 23.6.2012 ανέπτυξε τη θέση της ελληνικής πλευράς για τη δημιουργία ΕΟΖ στη χώρα μας, ενώ όπως αναφέρει, και το ΕΒΕΑ, τοπικοί φορείς, Επιμελητήρια όπως και η ΠΕΔ Ηπείρου έχουν αναθέσει μελέτες για τη βιωσιμότητα μιας τέτοιας εξέλιξης στην περιοχή τους.
Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πολλές τοπικές κοινωνίες, κυρίως παραμεθόριες, για την δημιουργία αυτών των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Με βάση όλα τα παραπάνω ο Θεσπρωτός βουλευτής και πρώην υφυπουργός Οικονομικών επανέρχεται στο θέμα, ζητώντας να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς:
* Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί μέχρι σήμερα και σε ποιές πρόκειται να προβούν το επόμενο διάστημα οι ελληνικές Αρχές για να διεκδικήσουν την υλοποίηση ΕΟΖ στη χώρα μας, με δεδομένο ότι πέραν της συμβατότητας με την κοινοτική νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις και τον ανταγωνισμό, προκύπτουν μια σειρά άλλα ζητήματα όπως η ανισότητα που δημιουργείται με άλλες επιχειρήσεις εκτός ΕΟΖ.
* Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα των μελλοντικών ενεργειών;
* Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η δημιουργία ΕΟΖ σε παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές όπως η Ήπειρος και με ποιά κριτήρια θα γίνει η επιλογή αυτών των περιοχών;
http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/33/13307

Δεν υπάρχουν σχόλια: