Ξέμεινε από ρευστό η Δωδώνη και δίνει μίνι προκαταβολές

Σε δύο δόσεις δίνει για πρώτη φορά φέτος τις προκαταβολές η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Οι κτηνοτρόφοι που κλείνουν συμβόλαια μαζί της για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο που ξεκινά από τον Οκτώβριο, έχουν το δικαίωμα να λάβουν προκαταβολή για όλη τη χρονιά, ενώ η βιομηχανία κάθε Ιούλιο βάζει στους λογαριασμούς τους τα χρήματα της προκαταβολής, μειώνοντας την τιμή παραγωγού περίπου 3 λεπτά το κιλό.

Η βιομηχανία δίνει φέτος το 40% της προκαταβολής ως πρώτη δόση τον Ιούλιο και το υπόλοιπο σε επιταγές από Σεπτέμβρη και μετά.
Φέτος, οι παραγωγοί που επέλεξαν να λάβουν προκαταβολή για την περίοδο 2012-2013, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα έξοδα, αφού ούτε εξισωτική αποζημίωση έχουν λάβει ούτε την επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου, είδαν στους λογαριασμούς ένα ποσό που αντιστοιχούσε στο 25-30% του ποσού που δικαιούνται. Η βιομηχανία εξήγησε στους παραγωγούς ότι φέτος άλλαξε πολιτική και δίνει το 40% της προκαταβολής ως πρώτη δόση μέσα στον Ιούλιο και το υπόλοιπο σε επιταγές με ημερομηνία εξόφλησης από τον Σεπτέμβριο και μετά. Μέχρι στιγμής, επειδή οι παραγωγοί δεν έχουν λάβει επιταγές στα χέρια τους, οι προφορικές πληροφορίες που έχουν αποσπάσει κάποιοι, μιλάνε για δίγραμμες επιταγές, τις οποίες δεν μπορούν να δώσουν σε άλλους (π.χ. προμηθευτές ζωοτροφών).
Η Ήπειρος αυτή τη στιγμή είναι καζάνι που βράζει, με δεδομένο ότι και η τιμή της «προκαταβολής» είναι στα 50 λεπτά το κιλό για το πρόβειο γάλα, ενώ πέρυσι ήταν 58 λεπτά το κιλό. Για να μην γίνουν παρανοήσεις, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι μετά τον Οκτώβριο και κάθε μήνα, η βιομηχανία καταβάλει το υπόλοιπο ποσό στους παραγωγούς με καθυστέρηση 15νθημέρου. Για την περίοδο 2011-2012 η τιμή παραγωγού πρόβειου γάλακτος είναι συνολικά 1,02 ευρώ το κιλό. Το πρόβλημα είναι ότι και ο μήνας Ιούνιος έχει καθυστερήσει. Η ανεπίσημη απάντηση από το λογιστήριο προς τους κτηνοτρόφους είναι ότι «δεν έχει πέσει ρευστό από την Αγροτική»...
http://www.agronews.gr/news/companies/arthro/84113/

Δεν υπάρχουν σχόλια: