Μέχρι τις 31 Ιουλίου οι αιτήσεις για ενίσχυση νέων υδατοκαλλιεργειών

Περιθώριο λίγες μόνο μέρες ακόμα μέχρι τις 31 Ιουλίου έχουν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για ένταξη Επενδυτικών Σχεδίων στο Μέτρο 2.1 Υδατοκαλλιέργεια, του Άξονα Προτεραιότητας 2, του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013, η πρόσκληση του οποίου έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 604 Β/5-3-2012.
Το Μέτρο εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα με διαφορετικό ύψος ενίσχυσης ανάλογα με την περιοχή υλοποίησης του επενδυτικού Σχεδίου.


Σκοπός του Μέτρου είναι η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας λόγω κατασκευής νέων μονάδων, η μεταβολή της παραγωγής λόγω επέκτασης ή του εκσυγχρονισμού υφιστάμενων μονάδων, η αύξηση της ποσότητας γόνου που παράχθηκε σε Ιχθυογεννητικούς Σταθμούς, τα υδατοπεριβαλλοντικά μέτρα καθώς και μέτρα για τη δημόσια υγεία.
Δικαιούχοι
Δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων του Μέτρου 2.1, είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις αυτών, συλλογικοί φορείς ή φορείς Αυτοδιοίκησης και λοιπές Οργανώσεις, καθώς επίσης και Ανώτατα Εκπαιδευτικά ή Ερευνητικά Ιδρύματα, που έχουν την ευθύνη υλοποίησης και τελικά επιβαρύνονται με το κόστος της πραγματοποίησης της υποβαλλόμενης προς ενίσχυση Πράξης και θα εξειδικεύονται στις προσκλήσεις κάθε δράσης.
Ειδικότερα για πράξεις που αφορούν σε παραγωγικές επενδύσεις στην Υδατοκαλλιέργεια :
-οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις απολαμβάνουν προτεραιότητας έναντι των μεσαίων επιχειρήσεων,
-με μειωμένα ποσοστά χρηματοδότησης θα εντάσσονται επιχειρήσεις που απασχολούν 250 ή περισσότερους εργαζομένους και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ ή/και σύνολο ετήσιου ισολογισμού που υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ, αλλά απασχολούν λιγότερους από 750 εργαζομένους ή έχουν κύκλο εργασιών κάτω από 200 εκατομμύρια ευρώ.
-Δεν εφαρμόζονται οι ανωτέρω περιορισμοί για τις επιχειρήσεις, όταν ο τόπος πραγματοποίησης της υποβαλλόμενης προς ενίσχυση πράξης αφορά σε περιοχή που εμπίπτει στην κατηγορία «απομακρυσμένα ελληνικά νησιά».
Υπαγόμενες Πράξεις
Ειδικότερα οι υπαγόμενες πράξεις αφορούν:
(i) Στην κατασκευή, στην επέκταση, στον εξοπλισμό και στον εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων παραγωγής, κυρίως, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, η υγιεινή, η υγεία των ανθρώπων ή των ζώων και η ποιότητα των προϊόντων, να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις ή να ενισχυθούν οι θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
(ii) Στη χρήση παραγωγικών μεθόδων υδατοκαλλιέργειας που συμβάλλουν στην προστασία και στη βελτίωση του περιβάλλοντος καθώς και στη διαχείριση της φύσης.
(iii) Στην αποζημίωση σε οστρακοκαλλιεργητές για την προσωρινή αναστολή της συλλογής εκτρεφόμενων Μαλακίων, σε περίπτωση που αυτή καθίσταται αναγκαία από τη μόλυνση των Μαλακίων, λόγω του πολλαπλασιασμού τοξινογόνου πλαγκτού ή της παρουσίας βιοτο-ξινούχου πλαγκτού.
Ποσοστό ενίσχυσης
Το ποσοστό ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών διαμορφώνεται ως εξής:
-έως 60% για τις περιφέρειες του στόχου σύγκλισης
-έως 40% για τις περιφέρειες εκτός στόχου σύγκλισης
-έως 60% για τα απομακρυσμένα Ελληνικά Νησιά
Η Ιδιωτική Συμμετοχή δύναται να αποτελείται από την Ίδια Συμμετοχή και Τραπεζικό Δανεισμό. Σε κάθε περίπτωση η Ίδια Συμμετοχή δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 5% του προϋπολογισμού της Πράξης.
Επιλέξιμες Δαπάνες
-Αγορά Οικοπέδου
-Διαμόρφωση Περιβάλλοντος Χώρου
-Κατασκευή Επέκταση και Εκσυγχρονισμός Κτιριακών Εγκαταστάσεων
-Αγορά καινούριων σύγχρονων Μηχανημάτων και Εξοπλισμού
-Αγορά εξοπλισμού για το Λιανικό Εμπόριο εντός των μονάδων υδατοκαλλιέργειας
-Αγορά Μέσων Μεταφοράς
-Εγκατάσταση & Εφαρμογή Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας
-Αμοιβές Συμβούλων
-Εγκαταστάσεις και εξοπλισμός που χρησιμοποιούνται για τη δια βίου μάθηση
Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:
-Αγορά οικοπέδου, ανάλογη για την ίδρυση ιχθυογεννητικού σταθμού ή χερσαίας μονάδας πάχυνσης, μέχρι 10% επί του συνολικού επιλέξιμου κόστους της επένδυσης κατά την ένταξη, (πλην Τεχνικών και απρόβλεπτων εξόδων).
-Δαπάνες για τη καθαίρεση υπερκείμενων στην εδαφική έκταση κατασκευών-εγκαταστάσεων, είναι επιλέξιμες εφόσον είναι απαραίτητες για την εκτέλεση της πράξης.
-Αγορά ακινήτων όπως κτίρια και τα γήπεδα, επι των οποίων έχουν οικοδομηθεί, είναι επιλέξιμη, εφόσον η αγορά του ακινήτου συνδέεται άμεσα με τους στόχους της σχετικής πράξης.
-Κατασκευή, επέκταση ή εκσυγχρονισμός κύριων ή βοηθητικών κτιριακών εγκαταστάσεων.
-Ειδικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός για επιχειρήσεις στα απομακρυσμένα νησιά.
-Αγορά, μεταφορά και τοποθέτηση νέων εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.
-Αγορά μέσων (οχημάτων και σκαφών υδατοκαλλιέργειας) για: την υγιεινή μεταφορά ζωντανών και νωπών ειδών με σκοπό την εκτροφή ή την εμπορία, τη μεταφορά αναγκαίων εφοδίων τόσο στις χερσαίες όσο και στις πλωτές εγκαταστάσεις εκτροφής, την ασφαλή και ταχεία μεταφορά του προσωπικού που απαιτείται λόγω θέσης της μονάδας, επί παραδείγματι σε απομακρυσμένες περιοχές ή λόγω έλλειψης αλλού τρόπου πρόσβασης.
-Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, σε ποσοστό έως 5% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού κατά την ένταξη της πράξης, (πλην Τεχνικών και απρόβλεπτων εξόδων).
-Μελέτη εφαρμογής και πιστοποίησης συστημάτων διαχείρισης της ποιότητας, περιβαλλοντικής διαχείρισης, εφαρμογής συστήματος αυτοέλεγχου, καθώς και μελέτη σήμανσης και πιστοποίησης των προϊόντων.
-Εξοπλισμός για την προστασία των εγκαταστάσεων υδατοκαλλιέργειας από αγρίους θηρευτές.
-Εγκαταστάσεις και εξοπλισμός για το λιανικό εμπόριο εντός των μονάδων υδατοκαλλιέργειας όταν η δραστηριότητα αυτή αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της επιχείρησης.
-Εγκαταστάσεις και εξοπλισμός που χρησιμοποιούνται για τη δια βίου μάθηση, για ποσό που δεν υπερβαίνει το 10% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών κατά την ένταξη της Πράξης, (πλην Τεχνικών και απρόβλεπτων εξόδων).
-Δαπάνες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο χρηματοδοτικής μίσθωσης εφόσον αιτιολογούνται για την υλοποίηση της πράξης.
-Τεχνικά έξοδα και απρόβλεπτα, σε ποσοστό έως 10% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού κατά την ένταξη της πράξης.
Προθεσμίες Υποβολής
Η υποβολή αιτήσεων υπαγωγής Επενδυτικών Σχεδίων στα πλαίσια του προγράμματος θα διαρκέσει έως 31 Ιουλίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: