Εως και 500.000 ευρώ πωλείται η άδεια φαρμακείου

Παραμένουν ισχυρά εμπόδια για είσοδο στο επάγγελμα

Τυπικά το άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών έχει γίνει από το υπουργείο Υγείας. Νέα φαρμακεία άνοιξαν -μετά τις αλλαγές στα πληθυσμιακά κριτήρια- και οι σχετικές αιτήσεις σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις υπερκαλύφθηκαν.
Χθες μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος παρουσίασε και στοιχεία που πιστοποιούν ότι το επάγγελμα του φαρμακοποιού άνοιξε: 800 νέες άδειες έχουν ήδη δοθεί και 300 φαρμακοποιοί έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας που έδωσε ο νόμος να κάνουν εταιρείες.


Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί -όπως και οι ταξιτζήδες- εξακολουθούν να διατηρούν τη δυνατότητα μεταβίβασης της άδειας στα παιδιά τους (εκτιμάται ότι το 65% των φαρμακοποιών έχουν παιδιά φαρμακοποιούς) ή και κρατούνται και στη συνέχεια πωλούνται (έναντι 300.000- 500.000 ευρώ) σε άλλο φαρμακοποιό. Το σημείο αυτό, ούτε χθες το άνοιξε ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος περιορίστηκε για μια ακόμη φορά να αναφερθεί στο άνοιγμα του επαγγέλματος μέσω της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας.
Κατά τον υπουργό το άνοιγμα των φαρμακείων τα απογεύματα Δευτέρας, Τετάρτης και Σαββάτου στοιχειοθετεί απελευθέρωση του επαγγέλματος.
Ακόμη όμως και στο θέμα του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών που είναι «κλειδωμένο» στο 35% της λιανικής τιμής του φαρμάκου,ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι η φλατ μείωση που περιγράφεται στις υποχρεώσεις της χώρας μας προς την τρόικα για το 2012, θα έρθει έως το τέλος του έτους.
Απέφυγε να δώσει στοιχεία για το ποσοστό της μείωσης λέγοντας ότι θα προηγηθεί διάλογος με τους φαρμακοποιούς. Σημειώνεται ότι ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά μέχρι σήμερα οι φαρμακοποιοί παραμένουν προστατευμένοι από το κράτος αφού και το ωράριο ελέγχουν και σταθερή αμοιβή λαμβάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: