Λίγα, ως τώρα, τα φωτοβολταϊκά που λειτουργούν σε στέγες σπιτιών

Αρκετές όμως οι αιτήσεις για τους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας

Περίπου 190 αιτήσεις ιδιωτών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες, έχουν κατατεθεί στη ΔΕΗ για τους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας με το 1/3 από αυτές να κατατίθενται τους τελευταίους μήνες. Πάντως μέχρι τώρα, το πρόγραμμα «τρέχει» από το καλοκαίρι του2009, μόλις 12 στέγες σπιτιών έχουν σε λειτουργία φωτοβολταϊκό σύστημα, ισχύος μέχρι 10 κιλοβάτ και παράγουν ρεύμα που αγοράζει η ΔΕΗ σε πολύ καλή τιμή.

Σε επίπεδο χώρας το τρίμηνο Αύγουστος- Οκτώβριος κατατέθηκαν 1500 αιτήσεις στις κατά τόπους υπηρεσίες της ΔΕΗ, όσες είχαν κατατεθεί από τον Ιούλιο του 2009, οπότε άρχισε η εφαρμογή του προγράμματος. Συνολικά έχουν κατατεθεί στη ΔΕΗ 3.000 αιτήσεις, που αφορούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 25,4 μεγαβάτ και έχουν υλοποιηθεί 464 αιτήσεις.Αναμονή για αγρότες
Στην αναμονή βρίσκεται, όπως ενημερωθήκαμε από τον Διευθυντή Περιοχής Ιωαννίνων της ΔΕΗ Θεμιστοκλή Λέκκα το πρόγραμμα που αφορά εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες. Έχουν κατατεθεί, για τους δυο νομούς, περισσότερες από 200 αιτήσεις (συνολικά στην Ήπειρο ξεπερνούν τις 400) με πολλές από τις αιτούμενες επενδύσεις να αφορούν κυρίως αγροτικές εκτάσεις και όχι πάνω σε μονάδες. Η εξέταση τους θα ξεκινήσει από το νέο έτος κατά προτεραιότητα. Η ισχύς αυτών των εγκαταστάσεων φτάνει τα 100 κιλοβάτ. Υπάρχει πάντως ένα ζήτημα με τη δέσμευση ισχύος μέσω των αιτήσεων, αφού δεν γνωρίζει κανείς αν όλες θα καταλήξουν σε επένδυση ή στην πορεία θα ακυρωθούν. Και το κόστος εγκατάστασης τέτοιων μεγάλων φωτοβολταϊκών είναι σημαντικό και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για πολλούς να φτάσουν στην επένδυση, ωστόσο υπάρχει ενδιαφέρον.
Αντίθετα το άλλο πρόγραμμα για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά δεν έχει ενεργοποιηθεί και αυτό αναμένεται να συμβεί αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία με αυτά για τους αγρότες.
Κίνητρο η υψηλή τιμή
Ισχυρό κίνητρο για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στις στέγες, ταράτσες, δώματα, βεράντες, και άλλους στεγασμένους βοηθητικούς χώρους σπιτιών ή κτιρίων που χρησιμοποιούνται και ως έδρα πολύ μικρών επιχειρήσεων, είναι η υψηλή τιμή απορρόφησης της ενέργειας από τη ΔΕΗ, η οποία για τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί ή θα υπογραφούν το 2009, 2010 και 2011 είναι 55 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τιμή που είναι σχεδόν πενταπλάσια από το μέσο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ και είναι εγγυημένη για 25 χρόνια. Από το 2012 και μετά η τιμή απορρόφησης της ενέργειας θα μειώνεται κατά 5 % ετησίως.
Από τις 190 περίπου αιτήσεις για φωτοβολταϊκά σε στέγες στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, έχουν φτάσει σε επίπεδο παραγωγής ενέργειας μόνον οι 12, για τις 170 έχουν συμφωνηθεί μεταξύ ΔΕΗ και ενδιαφερομένων οι όροι σύνδεσης και εναπόκειται στον καθένα να προχωρήσει στην εγκατάσταση και την σύνδεση με το δίκτυο. Η σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ τεχνικά (τοποθέτηση μετρητών) δεν είναι δύσκολη, για την μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας.
Αποδόσεις και κόστος
Η μέση απόδοση των φωτοβολταϊκών ανά κιλοβάτ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συνδέσμου των Εταιριών Φωτοβολταϊκών, ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή.
Στις νοτιότερες περιοχές η ηλιοφάνεια είναι μεγαλύτερη, άρα και η απόδοση υψηλότερη, ενώ ρόλο παίζει και ο προσανατολισμός των πάνελ με αυτά που είναι στραμμένα προς το νότο, η παραγωγή κυμαίνεται από 1100 έως 1500 κιλοβατώρες το χρόνο. Στην περιοχή μας που η ηλιοφάνεια είναι μικρότερη, μειώνεται και η παραγόμενη ενέργεια. Με τιμή πώλησης 55 λεπτά ανά κιλοβατώρα το έσοδο κυμαίνεται από 600 ως 820 ευρώ το χρόνο. Για συστήματα 10 κιλοβάτ, που είναι το όριο για την ένταξη στο πρόγραμμα τα έσοδα είναι δεκαπλάσια, από 6.000 ως 8.200 ευρώ. Ο χώρος που χρειάζεται στην ταράτσα για την εγκατάσταση είναι 10 - 15 τετραγωνικά ανά κιλοβάτ ενώ το κόστος κυμαίνεται γύρω στα 4.500 ευρώ ανά κιλοβάτ.


http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-41/17087-2010-12-09-15-09-32.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: