Η Δωδώνη πρέπει να ενταχθεί στα μνημεία της UNESCO

Στα Γιάννινα η Γενική Συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής

Η πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου είναι ανάγκη να προωθηθεί και να αναδειχθεί, τόνισε η Γενική Γραμματέας Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα στον εκπρόσωπο της UNESCO στη Μέση Ανατολή Γιώργο Παπαγιάννη (Ηπειρώτη στην καταγωγή), που την επισκέφθηκε χθες.
Και ζήτησε να ενταχθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική ενίσχυσή της, αλλά και την αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν ακόμη οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες για την ένταξη στον κατάλογο του Διεθνούς Οργανισμού και του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, όσο και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι τα πολυφωνικά τραγούδια του Πωγωνίου

Μιλώντας στους δημοσιογράφους η κ. Γεωργακοπούλου, παρατήρησε ότι «η Ήπειρος είναι ένα απέραντο αρχαιολογικό μνημείο και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Παπαγιάννης ως Ηπειρώτης. Επεσήμανα, λοιπόν, πως είναι αδικία να μην συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO ούτε ένα μνημείο από την Ήπειρο και δεσμευτήκαμε και οι δύο πως θα εργαστούμε και θα συνεργαστούμε εγώ με το Υπουργείο Πολιτισμού και εκείνος με το όργανα της UNESCO προκειμένου να προωθήσουμε το θέμα αυτό».

ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
• Εξάλλου σημαντικό γεγονός για την περιοχή μας είναι η 23η Γενική Συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής, που θα γίνει την Κυριακή και τη Δευτέρα στα Γιάννινα.
Αντιπρόσωποι των Περιφερειών των Μεσογειακών Κρατών, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και Γενικοί Γραμματείς των Ελληνικών Περιφερειών θα βρεθούν στην Πρωτεύουσα της Ηπείρου και θα συζητήσουν για θέματα μεγάλης σημασίας, όπως: Το μέλλον της πολιτικής γειτονίας στη Μεσόγειο. Η Ενίσχυση της Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Περιφερειών που Βρίσκονται Γύρω από τη Μεσόγειο.
Την έναρξη των εργασιών, που θα διεξαχθούν στο «Epirus Palace», θα κηρύξουν το πρωί της Δευτέρας (στις 9) η Περιφερειάρχης Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, ο Πρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής και Πρόεδρος της Περιφέρειας Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής Michel Vauzelle, και η Γενική Γραμματέας της CRPM Ελένη Μαριάνου.
Σε χθεσινές της δηλώσεις η κ. Γεωργακοπούλου-Μπάστα, σημείωσε ότι «είναι πολύ μεγάλο γεγονός για την Ήπειρο ότι τόσοι Ευρωπαίοι έρχονται εδώ για να κάνουν τη Γενική τους συνέλευση και να συζητήσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους σε σχέση με την Ελλάδα και τα άλλα μεσογειακά κράτη».
Και πρόσθεσε: «Τα μέλη των ξένων αντιπροσωπειών είναι εκείνα που θα αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές για να διαδώσουν στις χώρες τους τα μηνύματα που θα πάρουν από εδώ. Τις εικόνες, τις παραστάσεις, την Ηπειρωτική φιλοξενία».
http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=832&catid=13

Δεν υπάρχουν σχόλια: