«Φωνές νερού μυριάδες»

ΛΒ΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ.

Κατά το τετραήμερο 7 έως 10 Οκτωβρίου 2010 στο πλαίσιο της πανελλήνιας δράσης της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με θέμα «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2010» διοργανώνονται εκδηλώσεις με τίτλο «Φωνές νερού μυριάδες». Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία της επικράτειας θα ανοίξουν τις πύλες τους στο κοινό με μια σειρά από ποικίλες εκδηλώσεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τη σημασία και τις ποικίλες διαστάσεις της αξίας του νερού στη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου, η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας και στους αρχαιολογικούς χώρους των Γιτάνων και της Ντόλιανης θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Οι θεματικοί άξονες που επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν αφορούν σε δύο ποτάμια της Θεσπρωτίας, τον Αχέροντα και τον Καλαμά αντίστοιχα, που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο σε όλη τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της και συνέδεσαν το όνομά τους ο πρώτος με την τοπογραφία του Άδη και ο δεύτερος με την ίδρυση πολυάριθμων οικισμών στις όχθες του. Πιο συγκεκριμένα, στον πρώτο θεματικό άξονα παρουσιάζεται η σχέση του Αχέροντα με τη μυθολογία του Άδη, ως όριο του κόσμου των ζωντανών από εκείνο των νεκρών, μέσα από τις προθήκες του Μουσείου που είναι αφιερωμένες στα ταφικά έθιμα. Στο δεύτερο θεματικό άξονα παρουσιάζεται η συμβολή του Καλαμά στην ανάπτυξη των οικισμών, ως σημαντικός υδάτινος δρόμος, που εξασφάλιζε την επικοινωνία των παραλίων της Θεσπρωτίας με την ενδοχώρα της Ηπείρου και ταυτόχρονα τη μεταφορά ανθρώπων, αντικειμένων και ιδεών, μέσα από το τμήμα της έκθεσης που είναι αφιερωμένο στους οικισμούς των ιστορικών χρόνων στη Θεσπρωτία.
Κατά την επίσκεψη θα διανέμεται δωρεάν στους επισκέπτες έντυπο ενημερωτικό υλικό, που θα παρουσιάζει τα σημεία που επελέγησαν και τη σύνδεσή τους με το σκεπτικό και τις θεματικές της εκστρατείας, ενώ παράλληλα κατά τη διάρκεια του τετραημέρου θα τους δίδεται η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά δύο από τους σημαντικότερους οικισμούς της Θεσπρωτίας, που ιδρύθηκαν στις όχθες του Καλαμά, τα Γίτανα και τη Φανοτή/Ντόλιανη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: