Πρόταση της Ευρ. Επιτροπής για αναβάθμιση λιμανιών

Μεταξύ αυτών και της Ηγουμενίτσας
Προτάσεις για την αναβάθμιση 319 λιμανιών στην ΕΕ, εκ των οποίων τα 25 είναι ελληνικά, παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων θαλάσσιων συνδέσεων μικρών αποστάσεων.
Ανάμεσα σε αυτά είναι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αλλά και της Κέρκυρας. Τα λιμάνια της συγκεκριμένης λίστας θεωρούνται από την Ε.Ε., ως ουσιαστικής σημασίας για την αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και την ευρωπαϊκή οικονομία, και σχηματίζουν τη βάση ενός ευρωπαϊκού δικτύου λιμένων με υψηλές επιδόσεις.

Η Ε.Ε. εκτιμά ότι έως το 2030 προβλέπεται αύξηση κατά 50% του διακινούμενου φορτίου στα λιμάνια της, που αποτελεί ευκαιρία για οικονομική μεγέθυνση και περισσότερες θέσεις εργασίας, τονίζει καθώς μπορούν να δημιουργηθούν από 110.000 έως 165.000 νέες θέσεις εργασίας στους λιμένες.
Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει περισσότερο διαφανείς και ανοικτές διαδικασίες για την ανάθεση των παρόχων λιμενικών υπηρεσιών. Θα υπάρχουν κανόνες για την πρόληψη ενδεχομένων καταχρήσεων, όσον αφορά τις τιμές από φορείς εκμετάλλευσης με αποκλειστικά δικαιώματα.
Επιπλέον, η πρόταση δίνει μεγαλύτερη ελευθερία στις λιμενικές αρχές να επιβάλουν τέλη υποδομής, ενώ παράλληλα ενισχύει τη διαφάνεια του καθορισμού των τελών και της δημόσιας χρηματοδότησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: