Συνάντηση Αντ. Μπέζα με το Σύλλογο Αγροτικών Φωτοβολταϊκών Ηπείρου

Ο Βουλευτής Θεσπρωτίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Αντώνης Μπέζας, συναντήθηκε με το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο του νεοϊδρυθέντος Συλλόγου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών Ηπείρου.
Τα μέλη του Δ.Σ. ενημέρωσαν τον κ. Μπέζα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην κατασκευή και τη λειτουργία των Φωτοβολταϊκών Σταθμών τους, παρότι η ίδια η Πολιτεία τους ώθησε σε μια τέτοια πρωτοβουλία με στόχο να αποκτήσουν πρόσθετο εισόδημα και να παραμείνουν στον πρωτογενή τομέα βελτιώνοντας την παραγωγή τους. Αναφέρθηκαν συγκεκριμένα, στο υψηλό κόστος δανεισμού, στις γραφειοκρατικές δυσκολίες, στα προβλήματα χρηματοδότησης από τις Τράπεζες για όσους δεν έχουν κατασκευάσει ακόμη Φωτοβολταϊκό Σταθμό, στην εκ των υστέρων επιβολή της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (30% επί του τζίρου) καθώς και στις σημαντικές καθυστερήσεις πληρωμών από τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ ΑΕ).

Ο κ. Μπέζας δήλωσε ότι το πρόβλημα του ΛΑΓΗΕ είναι πάρα πολύ σοβαρό και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, καθώς το έλλειμμά του ξεπερνά το 1 δις ευρώ και ότι πρέπει να αρθούν οι στρεβλώσεις και να διορθωθούν τα προβλήματα σε μόνιμη βάση, ώστε να υπάρξει σαφής χρονικός ορίζοντας μηδενισμού του ελλείμματος. Η μόνιμη λύση θα πρέπει να προκύψει μετά από συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων και των Τραπεζών και να προβλέπει τη δυνατότητα επιδότησης των αγροτών, για να μην επαναληφθούν αποσπασματικές διορθωτικές κινήσεις.

Ο Βουλευτής Θεσπρωτίας ανέφερε επίσης ότι στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίσθηκε πρόσφατα στη Βουλή, παρά τις αντίθετες αρχικά διατάξεις του, μετά την αναλυτική συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων επιτεύχθηκε να μην προβλεφθεί καμιά πρόσθετη αύξηση της Ειδικής Εισφορά Αλληλεγγύης για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και εξασφαλίστηκε παράλληλα η δίμηνη παράταση των συμβάσεων σύνδεσης για όσους δεν έχουν ακόμη κατασκευάσει Αγροτικό Φωτοβολταϊκό Σταθμό.





Δεν υπάρχουν σχόλια: