Ημερίδα στην Άρτα για την Αγροτική ανάπτυξη παρουσία του Υπουργού Αθ. Τσαυτάρη

Εγχείρημα με το οποίο θα τεθούν οι βάσεις για την επανεκκίνηση και την ανασυγκρότηση της αγροτικής ανάπτυξης χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης την ημερίδα που οργανώνει στην Άρτα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με θέμα:«Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανασυγκρότηση της Παραγωγής. Όψεις της Αγροτικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.»

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη την Τετάρτη 22 Μαΐου στην Άρτα (ξενοδοχείο Βυζαντινό) στις 10.00πμ και τελεί υπό την αιγίδα της ΠΕΔ Ηπείρου.
«Σκεφτήκαμε να καλύψουμε ένα μεγάλο κενό στο σχεδιασμό της αγροτικής ανάπτυξης και μέσα από τη συμμετοχική διαδικασία, το διάλογο και τη διαβούλευση, που θα αναπτυχθούν στη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, να θέσουμε τις βάσεις για την ανασυγκρότηση της παραγωγής και της αγροτικής μεταρρύθμισης στη χώρα», ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Γενικός Γραμματέας και ευχαρίστησε τους Δημάρχους της Ηπείρου που μέσω της Π.Ε.Δ. και του προέδρου της Ιωάννη Παπαλέξη αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια και συμμετέχουν στην διοργάνωση.
«Ξεκινάμε από την Ήπειρο γιατί εδώ χτυπά η καρδιά της κτηνοτροφίας» εξήγησε στη συνέχεια και ανέλυσε τις θεματικές ενότητες που περιλαμβάνει η ημερίδα με στόχο να καλύψει όλο το φάσμα του πρωτογενή τομέα.
«Η επανακαταξίωση του αγροτικού επαγγέλματος είναι μεγάλο στοίχημα. Είναι καθήκον μας να στηρίξουμε τους παραγωγούς να ξεπεράσουν τη μοναξιά τους καθώς είναι ανυπεράσπιστοι μπροστά στα εμπόδια της φύσης, της αγοράς, της πολιτείας» επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας.
Επισήμανση με την οποία συμφώνησε και ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου και Δήμαρχος Αρταίων υπογραμμίζοντας πως, «αισθανόμαστε υποχρεωμένοι προς τους ανθρώπους της παραγωγής και του μόχθου και πρέπει να τους στηρίξουμε και να σχεδιάσουμε μαζί τους το δρόμο που θα ακολουθήσουν».
«Φτάσαμε ως εδώ γιατί ξεχάσαμε να παράγουμε» ανέφερε ο κ. Παπαλέξης και χαρακτήρισε σημαντική την οργάνωση της συγκεκριμένης ημερίδας καθώς, «ο πρωτογενής τομέας είναι ο μοχλός που θα συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομική ανάταση της χώρας».
Οι εργασίες της ημερίδας θα εστιάσουν σε θέματα που άπτονται στις παθογένειες της αγροτικής πολιτικής οι οποίες οδήγησαν και στην αποαγροτοποίηση της χώρας, στις πολιτικές ενίσχυσης της κτηνοτροφίας και την οργάνωση της φυτικής παραγωγής με τη δημιουργία αντίστοιχων ζωνών, την επιστημονική παρακολούθηση της παραγωγής, την πολιτική γης, τις υποδομές, την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και εργασίας και την αγροτική τραπεζική πίστη.
Ένας ευρύς κύκλος εισηγητών θα αναλύσει τις πραγματικές δυνατότητες της αγροτικής παραγωγής ως μέσου οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Μάλιστα για την καλύτερη πληροφόρηση όλων των εμπλεκόμενων σχεδιάζεται και θα λειτουργήσει διαδικτυακός τόπος όπου θα αναρτηθεί όλο το υλικό της ημερίδας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
10.00 Προσέλευση
10.30 Χαιρετισμοί
Αθανάσιος Τσαυτάρης Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Αλέξανδρος Καχριμάνης Περιφερειάρχης Ηπείρου
Ιωάννης Παπαλέξης Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου και Δήμαρχος Άρτας
11.00 Εναρκτήριος ομιλία του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλία Θεοδωρίδη

ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

11.15 «Κτηνοτροφία και Ήπειρος, οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: Μπορεί το νόμισμα να γίνει χρυσό; ».
Εισηγητής Ιωάννης Σκούφος, Καθηγητής Τμήμα Ζωικής Παραγωγής ΤΕΙ Ηπείρου.
11.25 «Προτάσεις για την οργάνωση της επιστροφής των νέων στον πρωτογενή τομέα».
Εισηγητής Γεώργιος Καρράς, Αναπληρωτής καθηγητής Τμήμα Ανθοκομίας Αρχιτεκτονικής τοπίου ΤΕΙ Ηπείρου
11.35 «Οργανώσεις Παραγωγών, μονόδρομος στην Παραγωγική Διαδικασία – Εμπορία».
Εισηγητής, Νικόλαος Κουτλιάμπας Πρόεδρος Α.Σ.-Ο.Π. ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού
11.45 «Δράσεις της Περιφέρειας Ηπείρου για τον πρωτογενή τομέα. Το καλάθι των Ηπειρωτικών προϊόντων».
Εισηγητής, Βασίλειος Ψαθάς Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας
12.00 Διάλειμμα – Καφές

ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

12.15 «Χαώδης χωροταξία της ανάπτυξης».
Εισηγητής Δημήτριος Μάρτος, Πολεοδόμος-Αρχιτέκτονας.
12.25 «Το γεωργοασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας».
Εισηγητής Σωτήριος Χήρας, Προϊστάμενος του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Ιωαννίνων.
12.35«Τα προβλήματα του γενετικού υλικού των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών».
Εισηγητής, Δημήτριος Μιχαηλίδης Γεωπόνος, μεταποιητής αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
12.45 «Ιχθυοκαλλιέργειες-Προβλήματα-Προοπτικές»
Εισηγητής Αχιλλέας Χεκίμογλου, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΙ)
12.55 «Η Γεωργία αποτελεί ευκαιρία για τους νέους αγρότες και αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα;»
Εισηγητής, Λεωνίδας Ραβανός Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας.
13.05 Υποβολή ερωτήσεων-Συζήτηση
15.00 Λήξη εργασιών


Δεν υπάρχουν σχόλια: