Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη στις Εορτές Σουλίου 2013

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εορταστικές εκδηλώσεις εις μνήμη, του Ολοκαυτώματος του Σουλίου και της αυτοθυσίας του καλόγερου Σαμουήλ και των Σουλιωτών υπέρ της Ελευθερίας.
Βοηθούντος και του καιρού, έγινε θεαματική αναπαράσταση, της ανατίναξης του Κουγκίου, την οποία παρακολούθησαν πλήθος επισκεπτών – προσκυνητών.
Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σταύρος Καλογιάννης.
Τον πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο κ. Παπαγιάννης Δονάτος, Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια , όλους όσους συνέβαλλαν καθ' οιονδήποτε τρόπο στην επιτυχία των εκδηλώσεων και ιδιαίτερα τον Στρατό, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ - ΚΥ. ΓΝ Φιλιατών, την καλλιτεχνική ομάδα της Αναπαράστασης και τον Δήμο Σουλίου.
Στο χαιρετισμό του, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, κ. Πιτούλης Θωμάς, αφού ευχαρίστησε τους παριστάμενους εκπροσώπους της πολιτείας και των φορέων απευθύνθηκε τους παρευρισκομένους :
Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες
Φίλες και φίλοι προσκυνητές
Σας καλωσορίζω σε αυτόν τον ιστορικό χώρο στα ηρωικά χώματα του Σουλίου. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ όλοι μαζί στα άγια χώματα, για να δηλώσουμε με μια φωνή ότι δεν ξεχνάμε !!!
Δεν ξεχνάμε και ούτε πρόκειται να ξεχάσουμε, τους αγώνες και τις θυσίες των Σουλιωτών. Αγώνες και θυσίες για την αξιοπρέπεια, την αδούλωτη περηφάνια, την Ελευθερία.
Αποτίουμε ευλαβικά, φόρο τιμής στους προγόνους μας, στις αθάνατες ψυχές τους.
Του καλόγερου Σαμουήλ,
Των Μποτσαραίων, των Τζαβελαίων,
Των Δρακαίων, και όλων των άλλων ηρώων.
Αθάνατες ψυχές που με την αυταπάρνηση και ανδρειοσύνη τους, ενέπνευσαν μελλοντικές γενιές. Μελλοντικές γενιές οι οποίες όταν χρειάστηκε, κράτησαν με την σειρά τους τον Ελληνισμό όρθιο !!!
Με τον αγώνα τους οι Σουλιώτες, έγραψαν χρυσές σελίδες, στην ιστορία του τόπου, στην ιστορία της πατρίδας μας.
Φίλες και φίλοι
Ο αγώνας κάθε ανθρώπου, κάθε λαού είναι διαρκής.
Γίνεται όμως μέσα σε συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και αυτό οφείλουμε να το έχουμε πάντα υπ' όψιν. Κάθε εποχή, έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.
Ο χορός που έσυραν οι Σουλιώτισσες, διακόσια τόσα χρόνια πριν, με δεδομένη την περηφάνεια τους , ίσως να ήταν και μονόδρομος .
Σήμερα και πολύ περισσότερο στο μέλλον, η μάχη για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια γίνεται με εντελώς διαφορετικούς όρους.
Γίνεται με όρους οικονομίας με όρους συμμαχιών με όρους συνεργασίας.
Κανείς σήμερα δεν είναι εντελώς ανεξάρτητος.
Όλοι, είτε ανήκουν είτε αναζητούν συμμαχίες. Εχουν πια όλοι πεισθεί, ότι στις συμμαχίες και τις συνεργασίες, οι αμοιβαίες αλληλεξαρτήσεις είναι επωφελέστερες, τόσο για το σύνολο όσο και για κάθε ένα μέλος ξεχωριστά.
Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι δεν υπάρχουν αδικίες, ούτε ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις στα προβλήματα.
Κανένας δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτα. Πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να αλλάξουμε νοοτροπία να εργασθούμε, να συνεργαστούμε, ο καθένας και όλοι μαζί όσο περισσότερο και όσο καλύτερα μπορούμε.
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες
Παρά τα όποια λάθη μας, με τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα μας εμείς οι Έλληνες , πορευθήκαμε στην νεότερη ιστορία, και οικοδομήσαμε πριν αρκετά χρόνια μια Ελλάδα, ενταγμένη στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον, μέσα σε οργανισμούς σε συμμαχίες, που γειτονικές μας χώρες αγωνίζονται ακόμα και σήμερα να ενταχθούν.
Ας προσπαθήσουμε όλοι μας, ή τουλάχιστον όσο το δυνατόν περισσότεροι ενωμένοι, να βγούμε από την πολύπλευρη κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, διαφυλάσσοντας όμως αυτά τα κεκτημένα ως κόρη οφθαλμού. Γιατί το διεθνές περιβάλλον ιδιαίτερα στην περιοχή μας , αυτή την εποχή είναι εξαιρετικά ρευστό.
Το οφείλουμε στους ήρωές μας!
Το οφείλουμε στα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές!
Ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: