Επίθεση Κουβέλη σε ΣΥΡΙΖΑ

Από τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε στο ΣΥΡΙΖΑ, για τη στάση και τις θέσεις του ως αξιωματική αντιπολίτευση, σε συνδυασμό με την παρουσία αρκετών στελεχών που ανήκαν ή διατέλεσαν στελέχη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίστηκε η ομιλία του Φ. Κουβέλη στα Ιωάννινα, το βράδυ της Τετάρτης.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ δικαιολόγησε την κυβερνητική συμμετοχή του κόμματος, αναφέρθηκε στην αλλαγή του κλίματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την Ελλάδα, στην ανάγκη συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και αλλαγής της πολιτικής λιτότητας, στην ενίσχυση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και απηύθυνε κάλεσμα συστράτευσης σε μία συμμαχία δυνάμεων για μία νέα δύναμη στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, καλωσόρισε και επισήμως στις τάξεις της ΔΗΜ.ΑΡ τον πρώην βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Θαν. Οικονόμου που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των καθισμάτων, μαζί με τον Φ. Φίλιο.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Κουβέλης τόνισε, πως η χώρα έχει αφήσει πίσω της τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και μπορεί να ελπίζει χάρη στην καθοριστική συμβολή της ΔΗΜ.ΑΡ που ανέλαβε μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης από αυτό που της αναλογούσε, με βάση το εκλογικό της ποσοστό.
«Θα μας ήταν βολικό, να μετακινηθούμε κι εμείς στην ελάσσονα αντιπολίτευση, αλλά έτσι, δε θα είχαμε κυβέρνηση και θα είχαμε πολιτική αστάθεια», σημείωσε αρχικά, για να προσθέσει πως «ό,τι επιτεύχθηκε είναι αποτέλεσμα της επιμονής και της υπομονής του ελληνικού λαού».
Ο Φώτης Κουβέλης, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι κυριαρχείται από σύνδρομο αναρρίχησης στη εξουσία και ότι υπόσχεται πως θα απαλλάξει τη χώρα, ως δια μαγείας, από τα δεινά και το μνημόνιο.
«Δε συνιστά υπεύθυνη στάση η άγνοια κινδύνου ή η υποτίμηση του κινδύνου, με ανεδαφικές επαγγελίες αποκήρυξης του προγράμματος, που θέτει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Λυπάμαι, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει όλα τα ερωτήματα που τίθενται των πραγμάτων και εμφανίζεται με πολυγλωσσία, ακαθόριστες δεσμεύσεις, πολλές διακηρύξεις χωρίς στρατηγική εξόδου από την κρίση χωρίς εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο. Κυριαρχείται από το σύνδρομο αναρρίχησης στην εξουσία», είπε ο κ. Κουβέλης, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα.
Η αλλαγή της πολιτικής
λιτότητας
Ο κ. Κουβέλης ανέφερε, πως η ΔΗΜΑΡ, επανέλαβε, ότι οι κυβερνητικοί εταίροι συμφωνούν σε ένα πλαίσιο αναγκαίων για την έξοδο από την κρίση πολιτικών, χωρίς να ταυτίζονται πολιτικά.
Μέχρι σήμερα η Δημοκρατική Αριστερά έχει πετύχει στο κυβερνητικό έργο αρκετά, τόνισε και πρόσθεσε, ότι στόχος των παρεμβάσεων μας δεν είναι η επικοινωνιακή διαχείριση θεμάτων, αλλά η επίτευξη αποτελεσμάτων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.
«Η χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις για την εξουδετέρωση των εσωτερικών λόγων που παρωθούν στη διατήρηση της κρίσης. Έτσι, θα πετύχουμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα μείωσης των εισοδημάτων».
Τα αιτήματα στην τρόικα
τον Ιούνιο
Μόνη λύση, είπε ο κ. Κουβέλης, είναι η σύνδεση της δημοσιονομικής εξυγίανσης με την αναπτυξιακή διαδικασία και η ανάληψη μεγάλων πρωτοβουλιών για την κοινή αντιμετώπιση του χρέους. Μάλιστα υπογράμμισε, ότι στις νέες συναντήσεις με τους δανειστές τον Ιούνιο, πρέπει να τεθεί σθεναρά η ανάγκη για τροποποιήσεις μέτρων, που επέφεραν αντίθετα από τα προσδοκώμενα οικονομικά αποτελέσματα.
«Αυτά είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
Ταυτόχρονα, πρέπει να προχωρήσουν μέτρα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της οξείας κοινωνικής κρίσης», επισήμανε.
Η Ήπειρος
Μικρή ήταν η αναφορά του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στην Ήπειρο, που θα πρέπει να αξιοποιήσει, όπως είπε τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να στηριχθεί από το κράτος στην μετάβαση σε παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων ή υπηρεσιών καθώς και προϊόντων, που να υποκαθιστούν τις εισαγωγές. Πρόσθεσε ακόμη πως είναι γνώστης των προβλημάτων της Ηπείρου και των Ιωαννίνων ειδικότερα μνημονεύοντας την ανεπάρκεια σιδηροδρομικής σύνδεσης, τις ελλείψεις στις αεροπορικές υποδομές και τη μικρή τουριστική κίνηση.
Μιλώντας για τα μεγάλα έργα υποδομής είπε πως έχουν ήδη εγκατασταθεί οι εργολάβοι στα μεγάλα εργοτάξια των τεσσάρων οδικών έργων, που επανεκκινούν, μετά από τρία και πλέον χρόνια.
Το αντιρατσιστικό
νομοσχέδιο
Επιβεβλημένη και αναγκαία χαρακτήρισε ακόμη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ την αυστηροποίηση του αντιρατσιστικού νόμου. «Δε θα επιτρέψουμε τη μετατροπή της Ελλάδας σε τόπο ξενοφοβικό, σε τόπο ρατσιστικής βίας και μισαλλοδοξίας. Είναι αυτονόητη η συμπαράταξη με κόμματα του δημοκρατικού τόξου, για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Είναι άλλο πράγμα ο κομματικός ανταγωνισμός και άλλο η αποφασιστική στάση της δημοκρατίας απέναντι στο φασισμό και το ρατσισμό», σημείωσε.
Ανοιχτό κάλεσμα
Τελειώνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κάλεσε τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες, πολιτικές κινήσεις και συλλογικότητες για κοινή πολιτική δράση.
«Η ΔΗΜΑΡ θα πρωταγωνιστήσει στη συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Η προσπάθεια δεν αφορά συμπράξεις με άλλα κόμματα ή εκχώρηση της πολιτικής αυτονομίας. Αφορά τη σχέση της με κινήσεις και πρόσωπα, που θα συσπειρώσουν δυνάμεις στη βάση και στο περιεχόμενο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο Θανάσης Οικονόμου, που συστρατεύεται με τη ΔΗΜΑΡ. Απευθύνουμε κάλεσμα συστράτευσης και όχι απαραίτητα ένταξης στη Δημοκρατική Αριστερά, καθώς ο στόχος που θέλουμε να υπηρετήσουμε είναι μεγάλος».
Παρουσίες
To «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων οι Ηλ. Θεοδωρίδης, Φ. Φίλιος, Θ. Μπέγκας, Γ. Σκοπούλης, Β. Μασσαλάς, Γ. Ζάψας, ο δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου, η Θεοδ. Χουλιάρα, Ντ. Σιάκαρης, Χριστόδ. Μπαλτογιάννης, ιστορικά στελέχη της Αριστεράς, όπως ο πρώην δήμαρχος Αλ. Σόφης, ο Τάκης Ζαγορίσιος και άλλοι. Τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ προσφώνησε ο γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων Τ. Βασιλείου.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: