Την Λωρίδα Σαγιάδας και το σταθμό Μαυροματίου επισκέφθηκε ο ΓΓΠΗ κ. Hλίας Θεοδωρίδης

Επιτόπια επίσκεψη στην Λωρίδα Σαγιάδας του Δήμου Φιλιατών όπου αναπτύσσονται οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας καθώς και στο Συνοριακό Σταθμό Τελωνείο Μαυροματίου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας πραγματοποίησε την Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης.
Στην Λωρίδα Σαγιάδας ο Γενικός Γραμματέας είχε συνάντηση με τη διοίκηση του Συλλόγου ιχθυοκαλλιεργητών, είδε από κοντά τις μονάδες που αναπτύσσονται στην περιοχή και ενημερώθηκε για τη δυναμική του κλάδου και τη συμβολή του τόσο στην τοπική οικονομία όσο και στην οικονομία της χώρας γενικότερα. «Διαπίστωσα μια δυναμική οικονομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στη Σαγιάδα. Η Ήπειρος μέχρι σήμερα ήταν γνωστή για την φέτα της, από δω και ‘μπρός εκτιμώ πως θα γίνει γνωστή και για την παραγωγή ψαριών», δήλωσε μετά την επίσκεψή του στην περιοχή ο κ. Θεοδωρίδης και πρόσθεσε: «Χρειάζεται, με την αρωγή και του κράτους, να ενισχυθεί ο τομέας της ιχθυοκαλλιέργειας με την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου καθετοποίησης της παραγωγής. Υπάρχει ήδη μια τεράστια επιστημονική εξειδίκευση στον τομέα καθώς και εμπειρία που θα πρέπει να ενισχυθούν. Άλλωστε, το συγκριτικό πλεονέκτημα που εξασφαλίζει η θέση στη Λωρίδα είναι τεράστιο σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η χώρα είναι κυρίαρχη στις εξαγωγές ψαριών προς τις ευρωπαϊκές αγορές και κατακτά διαρκώς νέες.
Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας συμβάλει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας καθώς αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους αφού, έχει καταφέρει το συνάλλαγμα που εισρέει στη χώρα μας να ξεπερνά και αυτό που προέρχεται από την εξαγωγή λαδιού. Ταυτόχρονα στηρίζει την τοπική οικονομία με την απασχόληση εξειδικευμένου εργατικού προσωπικού που διαρκώς αυξάνεται σε μια εποχή όπου τα ποσοστά της ανεργίας καλπάζουν. Μετά λοιπόν και από την επιτόπια επίσκεψή μου στην περιοχή της Σαγιάδας θεωρώ αδιανόητη τη χωροθέτηση στην περιοχή δραστηριοτήτων εντελώς ασύμβατων με τις ιχθυοκαλλιέργειες». 
Στο Σταθμό Μαυροματίου 
 Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας επισκέφθηκε το Συνοριακό Σταθμό – Τελωνείο Μαυροματίου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας στο πλαίσιο των επισκέψεων που ήδη έχει ξεκινήσει στους Συνοριακούς Σταθμούς Τελωνεία που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Ο Γενικός Γραμματέας ενημερώθηκε από τον Προϊστάμενο του Τελωνείου και το προσωπικό (πολιτικό και αστυνομικό) για τις συνθήκες εργασίας και εξέτασε την κατάσταση των κτιριακών κυρίως υποδομών. Κατά την επίσκεψή του στο Μαυρομάτι διαπίστωσε όπως και στη Μέρτζιανη πως ο σταθμός έχει σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξυπηρετεί τις μέχρι τώρα ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: