Ο Γενικός Γραμματέας Ηλίας Θεοδωρίδης συναντήθηκε με τις Διοικήσεις των Επιμελητηρίων

Διαδοχικές συναντήσεις με τις διοικήσεις του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και του 6ου Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος είχε την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, Ηλίας Θεοδωρίδης στο πλαίσιο των επαφών που έχει ξεκινήσει με παραγωγικούς φορείςΟ πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημήτρης Δημητρίου συνοδευόμενος από τα μέλη της Διοικητικής επιτροπής Ιωάννη Μήτση, Ευθύμιο Χρυσοστόμου και Βασίλη Βασιλείου επισκέφθηκαν το Γενικό Γραμματέα στο γραφείο του τον ενημέρωσαν για τις δράσεις που αναπτύσσει το Επιμελητήριο και κατάθεσαν τους προβληματισμούς τους για το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την ανάπτυξη και στήριξη του επιχειρηματικού κλάδου εξαιτίας της οικονομικής κρίσης..

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε πως κατανοεί την προσπάθεια που καταβάλουν οι τοπικές επιχειρήσεις για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και επεσήμανε πως πρέπει σε συνεργασία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να εργαστούν με ένα κοινό στόχο προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για ουσιαστικές μεταβολές που θα στηρίζουν τις υπάρχουσες επενδύσεις και θα ενισχύουν την προσέλκυση νέων.
«Θα πρέπει να γίνει επανεκκίνηση της αναπτυξιακής και παραγωγικής διαδικασίας» είπε ο κ. Θεοδωρίδης, απευθυνόμενος στη διοίκηση του Επιμελητηρίου και πρότεινε:
•να ενισχυθούν στην Ήπειρο οι υποδομές τόσο στον τομέα των μεταφορών όσο και στον τομέα των επικοινωνιών (ηλεκτρονικό εμπόριο)
•να παταχθεί η χρονοβόρα διαδικασία αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων η οποία πολλές φορές αποθαρρύνει και ακυρώνει τις ίδιες τις επενδύσεις. Συγκεκριμένα, στην αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα η δημιουργία «οδικού χάρτη» με πρωταρχικό στόχο την ίδρυση και λειτουργία υπηρεσίας «μιας στάσης» για την αδειοδότηση επιχειρήσεων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για το σύνολο των μικρομεσαίων που αφορούν στο 90% των επιχειρήσεων της χώρας.
•Να τεθεί σε νέες βάσεις η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Το σχέδιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πρέπει να αντιμετωπίζει με ευνοϊκότερο τρόπο το ζήτημα της δανειοδότησης των επιχειρήσεων καθώς και την ανεξέλεγκτη συμπεριφορά τους και τους πάσης φύσεως εκβιασμούς που υφίστανται οι επιχειρηματίες από το τραπεζικό σύστημα της χώρας(για αύξηση επιτοκίων και αλλαγές στους όρους των δανείων).
«Να εργαστούμε λοιπόν, όλοι μαζί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας» κατέληξε ο κ. Θεοδωρίδης.
Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας δέχθηκε στο γραφείο του, τον Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα της Τοπικής Διοίκησης του 6ου Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του Ο.Ε.Ε. Δημήτρη Φίλη και Ιωάννη Μούλια και συζήτησε μαζί τους τους βασικούς πυλώνες στους οποίους πρέπει να βασιστεί η ανάπτυξη της περιοχής προκειμένου να βγει από την κρίση με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες.
«Η Ήπειρος μπορεί. Έχει τις δυνατότητες λόγω της γεωγραφικής της θέσης, του φυσικού της τοπίου, των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού της να ανταποκριθεί στις δυσκολίες της εποχής» τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης και πρότεινε τη διοργάνωση μιας ημερίδας με θέμα την περιφερειακή ανάπτυξη όπου θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για τα νέα αναπτυξιακά δεδομένα της Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: