Η Περιφέρεια Ηπείρου προετοιμάζεται για τη νέα Προγραμματική Περίοδο

Εκτενής ενημέρωση σχετικά με την κατάρτιση του Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης Ηπείρου για την περίοδο 2012 -2020 έγινε σήμερα στα Ιωάννινα, σε συνάντηση – κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και των φορέων της Ηπείρου.
Παρέστησαν εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών, επιστημονικών, εκπαιδευτικών, κοινωνικών και οικονομικών φορέων, υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, με επικεφαλής της Προϊσταμένη της κ. Ελ. Ρόκου. Χαιρετισμοί και τοποθετήσεις έγιναν από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, τους επικεφαλής των παρατάξεων «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» κ. Ευ. Αργύρη, «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Κ. Κωτσαντή, «ΑΥ.ΡΙ.Ο.» κ. Ι. Παπαδημητρίου, τον Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας κ. Ηλ. Θεοδωρίδη και τους βουλευτές κ.κ. Άννα Ασημακοπούλου, Γ. Στύλιο, Μ. Κασσή, Χρ. Γκόγκα και περιφερειακούς συμβούλους.

Αναλυτικές εισηγήσεις έκαναν οι κ.κ.: Ιωάννης Φίμπρας Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Σοφία Χατζηπαντελή, Στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Θεμελή, Στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Σχεδιασμού Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και Λήδα Γιαννακοπούλου, προϊσταμένη τμήματος Προγραμματισμού της Διεύθυνσης Σχεδιασμού & Προγραμματισμού της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Κλείνοντας τις εργασίες της συνάντησης ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ευχαρίστησε τα στελέχη των Υπουργείων για την ενημέρωση που παρείχαν, τονίζοντας ότι σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα ακολουθήσει, θα διαμορφωθούν οι συνολικές προτάσεις της Περιφέρειας.
Μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής:
«Τα πράγματα για τη νέα προγραμματική περίοδο είναι δύσκολα και χρειάζεται δουλειά από όλους τους φορείς. Αλλάζουν πολλά πράγματα, τα προγράμματα γίνονται πολυταμειακά και όλοι πρέπει να καταλάβουμε που βρισκόμαστε. Ο κάθε φορέας πρέπει να ετοιμάσει τις προτάσεις που έχει για την περιοχή του, ώστε σε συνέχεια να καταλήξουμε σε αυτές που θα προτείνουμε για το νέο πρόγραμμα. Πρέπει να υπάρχουν στοχευμένες επιλογές για τις προτεραιότητες που βάζουμε και πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι πόροι θα είναι μειωμένοι τη νέα περίοδο. Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην καινοτομία, για αυτό και η Περιφερειακή Αρχή προτίθεται να προχωρήσει στη συγκρότηση περιφερειακού συμβουλίου καινοτομίας. Γνωρίζουμε που θέλουμε να δράσουμε και πώς να προωθήσουμε την ανάπτυξη του τόπου μας. Σήμερα κάναμε μια αρχή και θα συνεχίσουμε με την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο και τις κατευθύνσεις της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης και αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, τόνισε ότι μέχρι σήμερα έγινε σημαντική δουλειά από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, όπως επιβεβαιώνεται από την πορεία υλοποίησης και τις εκθέσεις αξιολόγησης του προγράμματος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ούτε μια πρόταση που να εκπληρούσε τις προϋποθέσεις του ΕΣΠΑ και να μην έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: