Αποφάσεις για υποδομές και έργα πολιτισμού

Από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης
Αποφάσεις για έργα υποδομών, περιβάλλοντος και πολιτισμού για το σύνολο της Περιφέρειας Ηπείρου, έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, γνωμοδότησε θετικά και για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατασκευής και λειτουργία του έργου «Μελέτη Αποχέτευσης-Βιολογικού Καθαρισμού Πλαταριάς, Συβότων», Δήμου Ηγουμενίτσας», για το οποίο φορέας υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Ηπείρου (Π.Ε. Θεσπρωτίας -Δ/νση Τεχνικών Έργων).

Εκτός ημερήσιας διάταξης εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με Ιερές Μητροπόλεις της Ηπείρου για την αποκατάσταση μνημείων. Όπως σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής είναι η διατήρηση των πολιτιστικών μνημείων της Ηπείρου. Από τη στιγμή που το Υπουργείο Πολιτισμού, συμπλήρωσε, δεν έχει τομεακό πρόγραμμα, υπογράφονται προγραμματικές συμβάσεις από την Περιφέρεια και εξασφαλίζονται πόροι μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως οι διακρατικές συνεργασίες. «Προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής είναι να στηρίξει τον πολιτιστικό πλούτο, χωρίς να τραβήξει χρήματα από δικούς της πόρους. Είτε στηρίζουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, είτε την αφήνουμε στην τύχη της», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Επιτροπή αποφάσισε τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουρισμού και τις Ιερές Μητροπόλεις, καθώς και το ορισμό μελών στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης για τα έργα:

•«Συντήρηση - αποκατάσταση Ι.Μ. Αβάσσου» (Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης)
•«Αποκατάσταση μνημείων στα όρια της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων»
•«Αποκατάσταση μνημείων στα όρια της Ιεράς Μητρόπολης Παραμυθιάς, Γηρομερίου, Φιλιατών και Πάργας»
•«Αποκατάσταση μνημείων στα όρια της Ιεράς Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κόνιτσας»
•«Αποκατάσταση μνημείων στα όρια της Ιεράς Μητρόπολης Άρτας»

Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης:

- Τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην πρόταση για χρηματοδότηση, μέσω του προγράμματος Πολιτισμός 2007-2013, του σχεδίου δράσης με τίτλο «Cultural Identity of the Mediterranean Territories/CI MED», καθώς και στην πρόταση «Green Government Saving Initiative», η οποία θα υποβληθεί στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μηχανισμού LIFE-Περιβάλλον.
- Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου/ Π. Ε. Πρέβεζας και του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε. Κ. Β. Α. Α.) για το έργο «Υδρογεωλογικές και τεχνικογεωλογικές αναγνωρίσεις στη Π. Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού 20.000 ευρώ,
- Την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου/Π.Ε. Πρέβεζας και της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ με την επωνυμία «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΟΤΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΤΑΝΑΜ Α. Ε. ΟΤΑ» για το έργο «Υπηρεσίες υποβολής και διεκπεραίωσης φακέλου στην Κτηματική Υπηρεσία για άδεια εκτέλεσης του έργου, επικαιροποίησης εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και υποστήριξης διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων εκβάθυνσης λιμένος Πρέβεζας», προϋπολογισμού 15.000 ευρώ.
Ακόμη, εγκρίθηκε η τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων και Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων που αφορά το έργο «Ανάπλαση – αναστήλωση περιβάλλοντος χώρου της Ιεράς Μονής Ασπραγγέλων Ζαγορίου», μέχρι τις 31-12-2015. Εκτός ημερήσιας διάταξης εγκρίθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου ως συνδικαιούχου της πράξης «Έργα συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων στην Δημοτική Ενότητα Αράχθου του Δήμου Νικολάου Σκουφά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: