Οι 36 ύποπτοι και οι ...40 κλέφτες

Αν υπάρχει ένα πράγμα που έχει ανάγκη το πολιτικό σκηνικό της χώρας, αυτό αφορά, δίχως καμία αμφιβολία, την επικράτηση όρων διαφάνειας στη λειτουργία του και στην αποκατάσταση του σοβαρά πληγέντος κύρους του.
Η απαξία είναι το κυρίαρχο συναίσθημα με το οποίο αντιμετωπίζει η κοινή γνώμη το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου της χώρας, μετά από 30 και πλέον χρόνια άκρατης αλλά και άκαρπης σκανδαλολογίας, στον απόηχο της οποίας οι πολιτικές σκοπιμότητες κυριάρχησαν, κυβερνήσεις έπεσαν και ανέβηκαν, αλλά το αίσθημα απονομής δικαιοσύνης παρέμεινε ανικανοποίητο.


Η δημοσιοποίηση, ωστόσο, της λίστας ονομάτων πολιτικών προσώπων τα οποία φέρονται να τελούν υπό διερεύνηση από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), δεν βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση.


Πρώτον, επειδή είναι μια λίστα η οποία δεν δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τρόπο θεσμικό και τεκμηριωμένο, αλλά διέρρευσε, αρχικώς, σε έναν διαδικτυακό τόπο με 36 ονόματα, για να «εμπλουτιστεί» λίγο αργότερα κατά την αναδημοσίευσή της σε άλλο διαδικτυακό τόπο, με ακόμη 4 ονόματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα σχετικά με το ακριβές της περιεχόμενό και το εύρος της, το οποίο εμφανίζεται να αυξομειώνεται σχεδόν κατά το δοκούν…

Αφορά η υπόθεση αυτή μόνον τους 36 που εμφανίζονται στην αρχική λίστα, τους 40 της δεύτερης ή και περισσότερους, τα ονόματα των οποίων θα «παρελάσουν» από το διαδίκτυο, τις εφημερίδες, τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα της χώρας, κηλιδώνοντας τις υπολήψεις όσων αναγράφονται σε αυτήν, ασχέτως εάν εμπλέκονται ή όχι σε τυχόν αξιόποινες πράξεις;

Δεύτερον, διότι εμφανίζεται ως μια λίστα ονομάτων ατάκτως ειρημένων, τα οποία τελούν γενικώς υπό διερεύνηση εκ μέρους του ΣΔΟΕ, δίχως να δίδονται λεπτομέρειες, είτε για τη βαρύτητα των πράξεων τις οποίες φέρονται ότι έχουν διαπράξει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, είτε εάν οι έρευνες του ΣΔΟΕ αποτελούν το προϊόν επωνύμων ή ανωνύμων καταγγελιών, ή έχουν άλλη αφετηρία.

Τρίτον, επειδή πρόκειται για μια λίστα ανθρώπων, ανεξαρτήτως ιδιότητας, η οποία, στο βαθμό που αληθεύει η πατρότητά της, αφορά έρευνα και όχι απόδοση κατηγοριών.

Δεν κατηγορούνται, τουλάχιστον όχι ακόμη, αυτοί οι άνθρωποι, αλλά εμφανίζονται να τελούν υπό διερεύνηση και μάλιστα για υποθέσεις, το περιεχόμενο των οποίο παραμένει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, άγνωστο.

Το τεκμήριο της αθωότητάς τους πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων ;

Τέταρτον, διότι η χρονική συγκυρία κατά την οποία δημοσιοποιείται αυτή η λίστα, μόνον ως «ανύποπτη» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Την ίδια ημέρα που οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση καταλήγουν σχετικά με τη διαμόρφωση ενός νέου πακέτου κοινωνικά επώδυνων περικοπών, δημοσιοποιείται μια λίστα η οποία, αν μη τι άλλο, θα τραβήξει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης…

Η πολιτική σκηνή της χώρας, όπως και ο τόπος ολόκληρος, έχουν ανάγκη από διαφάνεια.

Όμως, η δημοσιοποίηση της λίστας αυτής, μάλλον θόλωσε παρά ξεδιάλυνε τα νερά και θύμισε... παραμύθια της Χαλιμάς.

Ν.Γ.Δρόσος
http://www.euro2day.gr/specials/reveille/136/articles/728526/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια: