Σε συνοριακούς σταθμούς – τελωνεία ο Γενικός Γραμματέας Ηλίας Θεοδωρίδης

Συνοριακούς Σταθμούς - Τελωνεία που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας Ηλίας Θεοδωρίδης προκειμένου να δει από κοντά τις συνθήκες λειτουργίας και τις κτιριακές υποδομές τους.
Ο κύκλος των επισκέψεων ξεκίνησε από το Συνοριακό Σταθμό Κρυσταλλοπηγής Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας και ακολούθησαν οι επισκέψεις στους Συνοριακούς Σταθμούς Κακαβιάς και Μέρτζιανης Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.
Ο Γενικός Γραμματέας συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ενημερώθηκε από τους προϊστάμενους των τελωνείων, τους διοικητές των αστυνομικών τμημάτων και το προσωπικό (πολιτικό και αστυνομικό) για τις συνθήκες εργασίας και είδε τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές τους. Στη διάρκεια των επισκέψεών του ο Γενικός Γραμματέας διαπίστωσε πως, ο Συνοριακός Σταθμός Κρυσταλλοπηγής παρουσιάζει από πλευράς εγκαταστάσεων τις μεγαλύτερες ελλείψεις καθώς τα κτίρια είναι παλιά με αποτέλεσμα να είναι ενεργοβόρα, το προσωπικό να εργάζεται και να διαμένει κάτω από δύσκολες συνθήκες και να μην εξυπηρετούνται έτσι οι διαρκώς αυξημένες ανάγκες του σταθμού. Στην Κακαβιά οι κτιριακές υποδομές χρειάζονται συντήρηση και τροποποιήσεις καθώς και επανασχεδιασμό των χώρων υγιεινής. Τέλος στη Μέρτζιανη ο σταθμός έχει σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξυπηρετεί τις μέχρι τώρα ανάγκες.
«Με τις επισκέψεις μου στα τελωνεία, υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο κ. Θεοδωρίδης, ήθελα να δω από κοντά την κατάσταση στις πύλες της χώρας μας από και προς τη γειτονική Αλβανία. Η κίνηση διαρκώς αυξάνεται τόσο στον τομέα εισαγωγών και εξαγωγών προϊόντων όσο και στην μετακίνηση ατόμων, και θα πρέπει οι συνθήκες που επικρατούν να αντιστοιχούν σε ευρωπαϊκή χώρα. Για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η βελτίωση των υποδομών αποτελεί βασική παράμετρος που συμβάλει στην αναβάθμιση τόσο των συνθηκών εργασίας όσο και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών γι’ αυτό εξετάζουμε τρόπους προκειμένου μέσω διασυνοριακού προγράμματος να χρηματοδοτηθεί ο εκσυγχρονισμός και η συντήρηση των εγκαταστάσεων τουλάχιστον των σταθμών Κρυσταλλοπηγής και Κακαβιάς που παρουσιάζουν και τα πιο σοβαρά προβλήματα».
Ταυτόχρονα ο Γενικός Γραμματέας διαβεβαίωσε το προσωπικό των Συνοριακών Σταθμών πως, μέχρι να εξευρεθεί η χρηματοδότηση, οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα βρίσκονται στο πλευρό τους και σε συνεργασία μαζί τους θα προχωρούν ,όπως κάνουν έως τώρα, στη δρομολόγηση συγκεκριμένων ενεργειών προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα που παρουσιάζονται.
Όπως είναι γνωστό με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις έχουν συσταθεί Τμήματα Συνοριακών Σταθμών τα οποία είναι αρμόδια για τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση των χερσαίων Συνοριακών σταθμών, καθώς και για την άρτια λειτουργία τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: