Πύλη στην Ήπειρο ανοίγει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Με έδρα το Νιάρχειο, εγκαινιάστηκε το Σάββατο, το τρίτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που εδρεύει στα Γιάννενα – Θα λειτουργεί πλήρες κέντρο πληροφόρησης για το κοινό και τους σπουδαστές του ΕΑΠ
Με μία ζεστή και ουσιαστική εκδήλωση το Σάββατο το βράδυ στους χώρους του Κέντρου «Σταύρος Νιάρχος» στην πανεπιστημιούπολη, τα Γιάννενα απέκτησαν ένα τρίτο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο εγκαινίασε τη λειτουργία της Πύλης- Πόλου της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία θα λειτουργήσει ως κέντρο αρωγής και υποστήριξης των φοιτητών, ενημέρωσης του κοινού και δικτύωσης με τους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια Ηπείρου.

Η εκδήλωση, που ξεκίνησε με αγιασμό ο οποίος τελέστηκε από τον πατέρα Δημήτριο, Διευθυντή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων, ήταν μοιρασμένη στους χαιρετισμούς και την παρουσίαση της Πύλης και σε μία επιστημονική εκδήλωση που είχε ως στόχο ακριβώς να αναδείξει την Ήπειρο ως σταυροδρόμι πολιτισμού και παιδείας.
Προλόγισε και χαιρέτισε, ο Καθηγητής Χάρης Κοκκώσης, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ε.Α.Π. και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Παντελής Κολόκας, Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Ανδρέας Δήμος, Αναπλ. Διευθυντής Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου ενώ τον Δήμο Ιωαννιτών εκπροσώπησε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μ. Ελισάφ.
Ο Γ.Γ. του Ε.Α.Π. Χαράλαμπος Ροδόπουλος, μίλησε για τη συνολική φυσιογνωμία του Ε.Α.Π, ενώ το σκεπτικό και τη λειτουργία των Πυλών-Πόλων ανά την Ελλάδα, παρουσίασε η Αμαλία Αυγεροπούλου.

Σταυροδρόμι
Η κεντρική εκδήλωση είχε γενικό τίτλο «Ήπειρος: Σταυροδρόμι και Σύνορο Πολιτισμών», θέμα που επέλεξαν οι άνθρωποι της πύλης στα Γιάννενα για να δείξουν τη σημασία που έχει για το ΕΑΠ η συνάντηση και η όσμωση ιστορικών και πολιτισμικών ρευμάτων που επιτυγχάνεται διαχρονικά στην Ήπειρο.
Η Αριάδνη Γκάρτζιου- Τάττη, Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρουσίασε το θέμα «Αρχαία Ήπειρος: Πύλη Πολιτισμού» μέσα από μία ιστορική περιήγηση στην αλληλουχία των λαών, των φυλών και των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στην αρχαία Ήπειρο και τα σημάδια που άφησαν πίσω τους, μερικά εκ των οποίων αποτελούν σήμερα μνημεία παγκόσμιας αναφοράς. Αξιοσημείωτο είναι τα πόσα θέατρα χτίστηκαν στην Ήπειρο στις διάφορες αυτές φάσεις της ιστορικής διαδρομής.
Ο Ελευθέριος Γείτονας, εκπαιδευτικός, και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, είχε ως τίτλο στην παρέμβασή του «Αναζητώντας τους Δρόμους της Τέχνης στην Ήπειρο». Παρουσίασε με ωραίο λόγο που διανθιζόταν από αναφορές σε σπουδαίους ποιητές, την εποποιία του Νεοελληνικού Διαφωτισμού που ήκμασε και παρήχθη στις σχολές των Ιωαννίνων και ευρύτερα της Ηπείρου και προχώρησε σε μερικές προτάσεις για να βγει η γνώση από τα σχολεία, όπως είπε και να προσεγγίσει τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και όπου αλλού ήκμασαν των Γιαννιωτών οι κοινότητες. Ζήτησε τη συνεργασία όλων των τοπικών αρχών για τη γνώση και πρότεινε μεταξύ των άλλων και τη δημιουργία ενός κοινού φορέα για τα μουσεία και τα κέντρα τέχνης στην Ήπειρο.
Ο Μωυσής Ελισάφ, Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών μίλησε με θέμα «Μειονότητες στην Ήπειρο του 20ου αιώνα: Συνύπαρξη και Αντιπαράθεση». Έκανε μία αναδρομή στη δημιουργία της πόλης - κράτους και του έθνους – κράτους, με την παράλληλη διαδρομή από την ετερότητα στην ομογενοποίηση και του ρόλου που παίζει η διαφορά στη διαμόρφωση της κοινής ταυτότητας. Η σύγχρονη κοινωνία είναι υποχρεωμένη να συνυπάρξει στις διαφορές της, τόνισε προσεγγίζοντας το μείζων θέμα της εποχής μας, τον ρατσισμό.
Τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Φιλήμων Καραμήτσος, μία συζήτηση που συνεχίστηκε πάντως με ερωτήσεις από το κοινό κυρίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με το ύψος των διδάκτρων ή τα συγγράμματα, ερωτήσεις που απαντήθηκαν από τους υπεύθυνους του ΕΑΠ.

Η Πύλη
Έδρα της Πύλης-Πόλου, η οποία θα καλύπτει το σύνολο των νομών Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας, είναι το γραφείο στο ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε. «Σταύρος Νιάρχος» στην Πανεπιστημιούπολη, το οποίο θα εξυπηρετεί το κοινό και τους φοιτητές του Ε.Α.Π. καθημερινά μεταξύ 10 π.μ. και 6 μ.μ. (τηλ. 26510 09129, φαξ: 26510 09236, email: ipeiros@eap.gr).
Η δημιουργία Πυλών-Πόλων στις Περιφέρειες της χώρας αποτελεί μια καινοτόμο δράση του Ε.Α.Π., η οποία χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2007-13 στο πλαίσιο ενίσχυσης της διά βίου μάθησης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η δράση αυτή έχει ως στόχο να συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας και του εύρους παρεχόμενων υπηρεσιών στους φοιτητές του Ε.Α.Π. (ως Πύλη γνώσης) αλλά και στη βελτίωση της πρόσβασης της ελληνικής κοινωνίας στη γνώση (ως Πόλος).
Στους χώρους του Κέντρου Πληροφόρησης, θα δοθεί η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε πληροφορίες για τις δραστηριότητες και τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου. Παράλληλα θα παρέχεται ενημερωτικό υλικό (πλήρης βιβλιοθήκη του ΕΑΠ, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό) και διαδικτυακή πρόσβαση στις υπηρεσίες Ε.Α.Π.

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ από τα Πρωινά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: