Εκβιάζουν γονείς και νήπια στους παιδικούς

Στον αέρα, κυριολεκτικά, βρίσκονται οι γονείς 50 βρεφών και νηπίων στην Ηγουμενίτσα, όταν μόλις την Τρίτη, ενημερώθηκαν από ιδιοκτήτες ιδιωτικού παιδικού σταθμού ότι τα παιδιά τους, δε θα μπορούν να σιτίζονται μέσω του επιδοτούμενου προγράμματος κατά τη διάρκεια της - ως επί το πλείστον 8ωρης - παραμονής τους στο σχολείο. 
Ταυτόχρονα όμως, ενημερώθηκαν ότι οι ίδιοι δε θα μπορούν να δίνουν στο παιδί τους έτοιμο από το σπίτι κολατσιό, άγνωστο για ποιούς λόγους και ότι η ίδια η δομή για να παράσχει σίτιση στα νήπια και στα βρέφη θα πρέπει να εισπράξει το ποσό των 60-70 ευρώ μηνιαίως ως τροφεία, χωρίς όμως να έχει τη δυνατότητα να εκδώσει και τη σχετική απόδειξη. 
Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες, ενημέρωσαν τους γονείς, ότι αν υποχρεωθούν στην έκδοση αποδείξεων με ΦΠΑ, τότε θα αναγκαστούν να βγουν από το επιδοτούμενο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα οι γονείς είτε να υποχρεωθούν να πληρώσουν τα δίδακτρα είτε να αναζητήσουν άλλη λύση για τη φύλαξη των παι8διών τους, 20 μέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ενώ οι θέσεις στους υπόλοιπους παιδικούς σταθμούς της πόλης έχουν ήδη καλυφθεί. 
Ο λόγος που η επιχείρηση επικαλείται είναι η μείωση κατά 12,5% της αρχικά συμφωνηθείσας δαπάνης, όπως αυτή προέκυψε μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, της ΚΕΔΕ, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και του Νέου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών... με αποτέλεσμα να κοπούν πόροι από την περιφέρεια της χώρας και να ενισχυθούν οι πόροι του κέντρου. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, το ετήσιο ανώτατο όριο δαπάνης σε ευρώ, που θα καταβάλλεται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α., η οποία υλοποιεί το πρόγραμμα, ανά θέση που θα καλυφθεί, για το σχολικό έτος 2012 – 2013, στους Βρεφικούς – Βρεφονηπιακούς, Παιδικούς Σταθμούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας μειώνεται κατά 12,5% και διαμορφώνεται σε 3.237,50€ με σίτιση και σε 2.975,00€ χωρίς σίτιση. 
Το ετήσιο ανώτατο όριο δαπάνης σε ευρώ, που θα καταβάλλεται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. ανά θέση που θα καλυφθεί, για το σχολικό έτος 2012 – 2013, στους Παιδικούς Σταθμούς μειώνεται επίσης κατά 12,5% και διαμορφώνεται σε 2.537,50€ με σίτιση και 2.275,00€ χωρίς σίτιση. Στην ίδια ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ σημειώνεται ότι, σύμφωνα και με έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και κατόπιν της προκύπτουσας μείωσης των ετήσιων ανώτατων ορίων δαπάνης, η σίτιση θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά την παροχή προγεύματος ή απογευματινού. 
Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση αυτή, ο σταθμός υποχρεούται να παρέχει πρωινό στα νήπια και στα βρέφη, στις 8 το πρωί, απαγορεύει στους γονείς να τους δώσουν κολατσιό από το σπίτι και απαιτεί ή να πληρώσουν ή να μείνουν νηστικά μέχρι τις 15:00 τουλάχιστον το μεσημέρι. Σε επικοινωνία δε, που είχαν οι ανάστατοι πλέον γονείς με την ΕΕΤΑΑ, τους έγινε σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση στον ιδιώτη, ενώ ρωτώντας τι θα απογίνει αν ο ιδιώτης τελικά αποφασίσει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα, τους γνωστοποιήθηκε, ότι "δεν υπάρχει ρήτρα στη σύμβασή του" που να τον εμποδίσει να πράξει κάτι τέτοιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: