Λύση μέσω... Θεσπρωτίας ζητά το νοσοκομείο Πρέβεζας

Για την κάλυψη των αναγκών της μονάδας Τεχνητού Νεφρού
Σε τεντωμένο σχοινί φαίνεται πως κρέμονται οι νεφροπαθείς στην Ήπειρο, τόσο σε Θεσπρωτία, όσο και Πρέβεζα, με την υποβάθμιση των μονάδων τεχνητού νεφρού, που υφίστανται τα τμήματα τα οποία λειτουργούν, τόσο στο Νοσοκομείο των Φιλιατών, όσο και το αντίστοιχο της Πρέβεζας.
Και το θέμα έχει προκύψει για τη Θεσπρωτία από τη στιγμή της συνδιοίκησης με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, έπειτα από τη σχετική απόφαση του Υπουργού Υγείας, οπότε και τα σενάρια περί κατάργησης της μονάδας και εξυπηρέτησης των ασθενών από το Πανεπιστημιακό, έδιναν και έπαιρναν.


Αυτό προς το παρόν, δεν συνέβη, αλλά ζήτημα δημιουργείται πλέον, με μια ενδεχόμενη μεταφορά νεφρολόγου από τους Φιλιάτες στην Πρέβεζα, οπότε θα απομείνουν δύο και άρα δεν θα καλύπτονται οι εφημερίες. Με συνέπεια να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, όταν η απόσταση για τα Ιωάννινα είναι υπαρκτή και οι διαδικασίες μεταφοράς χρονοβόρες.
Σε ανακοίνωση των νεφροπαθών της Πρέβεζας που μιλούν για απόφαση μετακίνησης νεφρολόγου από τη Θεσπρωτία στην Πρέβεζα, αντέδρασε ο Σύλλογος της Θεσπρωτίας, που τονίζει ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, αφού απλά θα μεταφερθεί το πρόβλημα στο Νομό τους.
Και απολύτως λογικά πράττουν, αφού δεν έχει λογική μια τέτοια απόφαση, όταν έτσι δεν θα καλύπτονται οι ανάγκες ενός Νοσοκομείου. Και η μόνη πραγματική και ουσιαστική λύση είναι η μετακίνηση νεφρολόγου από μονάδα υπηρεσιών υγείας, χωρίς όμως να διαταράσσεται η λειτουργία καμίας μονάδας τεχνητού νεφρού και φυσικά να μην παίζεται κορώνα γράμματα η ζωή συνανθρώπων μας, γιατί όσοι γνωρίζουν τα προβλήματα των νεφροπαθών, αναγνωρίζουν ότι ακόμη και το κάθε λεπτό είναι χρόνος.
Απόσταση 80 χλμ. είναι μεγάλη για έναν νεφροπαθή
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες επιβεβαιώνονται, το προηγούμενο διάστημα, είχαμε περιπτώσεις νεφροπαθών που έχριζαν άμεσης ανάγκης και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αν δεν υπήρχε η Μονάδα του Νοσοκομείου Φιλιατών, θα είχαν την ίδια (καλή) τύχη.
Και δεν έτυχε να προκύψουν αυτές οι ανάγκες (ο ένας μάλιστα ήταν επισκέπτης στην περιοχή μας), αλλά ανάλογα περιστατικά σημειώνονται συχνά-πυκνά, καθιστώντας ζωτικής σημασίας τη λειτουργία της Μονάδας.
Μάλιστα τα στοιχεία, που μιλούν για 5000 συνεδρίες ΑΜΚ μέσα στο 2011, δίνουν έναν μέσο όρο νεφροπαθών κοντά στους 32 στο Νομό, ενώ θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος ο αριθμός, αν δεν υπήρχε περιορισμός εξυπηρέτησης φιλοξενούμενων, καθώς επίσης αν δεν είχε ξεπεραστεί ο προβλεπόνενος προϋπολογισμός.
Τι σημαίνουν αυτά; Ότι δε νοείται, όχι μόνο να μιλάμε για «λουκέτο» στη Μονάδα, αλλά ούτε καν για μετα-φορά νεφρολόγου, γεγονός που θα διαταράξει τη λειτουργίας μιας τόσο ευαίσθητης Μονάδας.
Και κανείς δεν θέλει να υπάρξει κόντρα μεταξύ νεφροπαθών διαφορετικών Νομών, οι ανάγκες είναι οι ίδιες, νεφροπαθείς διαφορετικών κατηγοριών δεν υπάρχουν και γι' αυτό το πρόβλημα στην Πρέβεζα πρέπει να λυθεί με άλλο τρόπο. Η λογική... «δύο εδώ, δύο εκεί για να «κουτσοβολεύονται» όλοι δεν υπάρχει.
Η ανακοίνωση των Νεφροπαθών της Πέβεζας
Αρχή έκαναν οι νεφροαπαθείς της Πρέβεζας, με την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Μόνο ένας γιατρός και δέκα νοσηλεύτριες υπάρχουν αυτή τη στιγμή για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες 50 (!) ασθενών στη συγκεκριμένη Μονάδα, κάτι που προφανώς είναι αδύνατο να συμβεί.
Η αγωνία των νεφροπαθών έχει φτάσει στα ύψη, αφού το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σηκώνει ψηλά τα χέρια, ενώ παρότι έγιναν σχετικές παρεμβάσεις αλλά και επερωτήσεις στη Βουλή από τον Βουλευτή Πρέβεζας της Ν.Δ. κ. Δημήτρη Τσουμάνη και από το Κ.Κ.Ε., καμία ουσιαστική απάντηση δεν υπήρξε.
Η τακτική 'λουκέτο', που ακολουθείται εδώ και ενάμιση χρόνο στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Πρέβεζας, έχει φέρει σε απόγνωση τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους.
Να σημειωθεί ότι η Μονάδα έχει μείνει από τις αρχές του 2011 με έναν μόνο γιατρό Νεφρολόγο και μάλιστα τον Διευθυντή της, κ. Μάνθο Δαρδαμάνη, καθώς εκείνη την περίοδο παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα υγείας ο μοναδικός Επιμελητής που υπήρχε, ο οποίος και τελικά απεβίωσε.
Από τότε έχει υποβληθεί λεπτομερής αναφορά των προβλημάτων, η οποία απεστάλη σε όλες τις βαθμίδες της Διοίκησης με τελικό αποδέκτη τον Υπουργό Υγείας.
Όπως καταγγέλλει ο Πρόεδρος Συλλόγου Νεφροπαθών Πρέβεζας, κ. Νίκος Μπακόλας: «Από τις 13 Ιανουαρίου 2012 εγκρίθηκε η μετακίνηση ιατρού νεφρολόγου από το Κέντρο Υγείας Φιλιατών στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας για ένα μήνα, η οποία ωστόσο δεν υλοποιήθηκε μέχρι τώρα. Έχουμε μάλιστα πληροφορίες ότι υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις, ώστε να μην πραγματοποιηθεί η μετακίνηση του εν λόγω γιατρού.
Η κατάσταση είναι αδιέξοδη και συνάμα επικίνδυνη για τη ζωή των ασθενών καθώς ο κίνδυνος να χάσει τη ζωή του κάποιος ασθενής αβοήθητος είναι τεράστιος.
Εάν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, θα αναγκαστούν να διανύουν τρεις φορές την εβδομάδα, τουλάχιστον, όσες δηλαδή είναι οι απαιτούμενες αιμοκαθάρσεις, απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Η απάντηση των νεφροπαθών της Θεσπρωτίας
Και ακολούθησε η απάντηση των νεφροπαθών της Θεσπρωτίας
«Προς αποκατάσταση της αλήθειας και της πραγματικότητας σας επισημαίνουμε τα παρακάτω με την ελπίδα να τα δημοσιεύσετε ως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας λειτουργεί στο πλαίσιο του Νοσοκομείου Φιλιατών και όχι όπως ανακριβώς γράφετε του Κέντρου Υγείας. Το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Φιλιατών είναι μοναδικό στο νομό Θεσπρωτίας (η Ηγουμενίτσα δεν έχει Νοσοκομείο), το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες τόσο του νομού Θεσπρωτίας όσο και της Βορείου Ηπείρου και συγκεκριμένα την περιοχή των Αγ. Σαράντα. Το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών απέχει 110 χλμ από την Πρέβεζα και 80 χλμ. από το πλησιέστερο Νοσοκομείο Ιωαννίνων και η διαδρομή είναι πάνω από μία ώρα.
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Φιλιατών το 2011 πραγματοποίησε σχεδόν 5000 συνεδρίες ΑΜΚ που αντιστοιχούν σε ένα μέσο όρο 32 Νεφροπαθών, και θα γίνονταν περισσότερες αν δεν υπήρχε περιορισμός εξυπηρέτησης φιλοξενούμενων τόσο λόγω έλλειψης Νοσηλευτών όσο και λόγω του ότι ξεπεράστηκε ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός.
Για να καλυφθεί το πρόγραμμα εφημεριών της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Φιλιατών χρειάζονται τουλάχιστον τρεις Νεφρολόγοι και η όποια μετακίνηση ιατρού της μονάδας θα ήταν εγκληματική καθ' ότι θα έμενε χωρίς εφημερεύοντα για περίπου ένα δεκαήμερο το μήνα το Γ.Ν. Φιλιατών, με αποτέλεσμα τα περιστατικά αυτών των ημερών να διακομίζονται στα Γιάννενα σε απόσταση 80 χλμ. Το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας έχει στα 25 χλμ το Νοσοκομείο Λευκάδας και 45 χιλιόμετρα το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Άρτας και τα δύο με Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, οπότε είναι ψευδές το ότι οι ασθενείς θα πρέπει να μετακινηθούν 200 χιλιόμετρα για ΑΜΚ στα Ιωάννινα.
Αν μετακινηθεί γιατρός από κάποιο Νοσοκομείο θα πρέπει να μην διαταράσσεται η λειτουργία του, πολύ δε περισσότερο μιας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι νεφροπαθείς της Θεσπρωτίας δεν είναι υποδεέστεροι της Πρέβεζας η οποιαδήποτε άλλης περιοχής. Το πρόβλημα που έχουν οι νεφροπαθείς και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Πρέβεζας πρέπει να επιλυθεί άμεσα χωρίς όμως να διαταραχτεί η εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νομαρχιακού Φιλιατών.
Για την επίλυση του προβλήματος να μετακινηθεί Γιατρός από υπηρεσίες υγείας χωρίς να διαταράσσεται η λειτουργία καμίας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού».
http://www.neoiagones.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1835: &Itemid=266&lang=el


Δεν υπάρχουν σχόλια: