Ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός 2012 του Δήμου Αρταίων

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας ο Προϋπολογισμός του Δήμου Αρταίων για το έτος 2012 ο οποίος υποβάλλεται ισοσκελισμένος έχοντας εγγράψει σ’ αυτόν όλα τα έσοδα και τις δαπάνες και ανέρχεται στο ύψος των 49.389.685,54 ευρώ. Εισηγητής του θέματος απ’ την πλευρά της πλειοψηφίας ήταν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φίλιππος Παππάς ο οποίος τόνισε ότι «ο Προϋπολογισμός του 2012 είναι προσαρμοσμένος στις συνθήκες των καιρών, αξιόπιστος, έντιμος και ειλικρινής» και το πραγματικό ύψος του ανέρχεται στα 46.473.100,62 ευρώ.

«Δεν εξωραΐζουμε καταστάσεις, στηριχθήκαμε σε ρεαλιστικά στοιχεία και μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, όπου σε εποχή κρίσης και βαθιάς ύφεσης με περιστολή περιττών θα διαχειριστούμε θετικά και αποτελεσματικά τα χρήματα των συνδημοτών» ανέφερε ο κ. Παππάς.
Φ. Παππάς: «Προσαρμοσμένος στις συνθήκες των καιρών»
Ο κ. Παππάς στην εισήγησή του ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητοί συνδημότες. Η σύνταξη του φετινού Προϋπολογισμού που έχετε στα χέρια σας βασίζεται σε δεδομένα όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Γιατί είναι πολύ πιθανό, να υπάρχουν σημαντικές μεταβολές σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης που να αφορούν μισθολογικά δεδομένα ή μεταβολές στους Κ.Α.Π.
Ο προϋπολογισμός του 2012 είναι προσαρμοσμένος στις συνθήκες των καιρών, αξιόπιστος, έντιμος και ειλικρινής. Δεν υπερεκτιμήσαμε τα έσοδα και ανοίξουμε έτσι πανιά για έξοδα, δημιουργώντας χρέη.
Σε ό,τι αφορά το Δήμο έχω να σας ενημερώσω πως ενώ σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού πρέπει να υπολογίσουμε τους Κ.Α.Π. μειωμένους κατά 15%, παρόλα αυτά, προτεραιότητα για το Δήμο και τη Δημοτική αρχή είναι η προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών. Γι’ αυτό έχουμε προβλέψει στον Προϋπολογισμό τη χρηματοδότηση του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου με 2.300.000,00 ευρώ περίπου.
Έχουμε προβλέψει τη χρηματοδότηση της κοινωφελούς επιχείρησης με 55.350,00 ευρώ για τη συνέχιση του προγράμματος ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ και του προγράμματος για τη βοήθεια των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Κλείσαμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι εκκρεμότητες που είχαν να κάνουν με βεβαίωση παλαιότερων ετών από τέλη 2%, 0,5%, τέλος χρήσης κοινοχρήστων χώρων, ύδρευσης δημοτικών ενοτήτων, κ.λ.π.
Στην πλευρά των εξόδων συμπιέσαμε τις ελαστικές δαπάνες σε μεγάλο βαθμό, διασφαλίζοντας όμως την αποτελεσματική λειτουργία όλων των υπηρεσιών του Δήμου. Ο προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2012 υποβάλλεται ισοσκελισμένος έχοντας εγγράψει σ’ αυτόν όλα τα έσοδα και τις δαπάνες, στο ύψος των 49.389.685,54 ευρώ.
Τελειώνοντας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να σας πω πως δεν εξωραϊζουμε καταστάσεις, στηριχθήκαμε σε ρεαλιστικά στοιχεία και μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, όπου σε εποχή κρίσης και βαθιάς ύφεσης με περιστολή περιττών δημοσίων δαπανών θα διαχειριστούμε θετικά και αποτελεσματικά τα χρήματα των συνδημοτών».
-Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Γιάννης Νικολάου ανέφερε: «Ο Προϋπολογισμός του 2012 είναι πανομοιότυπος με τον Προϋπολογισμό του 2011. Λείπει ο κοινωνικός χαρακτήρας, η ευαισθησία, τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, της επίλυσης του προβλήματος του μεταναστευτικού και η πρόνοια για τους αναξιοπαθούντες π.χ. το κοινωνικό παντοπωλείο. Δεν μπορώ να συμπλεύσω. Εκτιμώ ότι μένουμε άπραγοι. Θα καταψηφίσω πλην των δαπανών μισθοδοσίας και θα επιρρίψω πλήρως τις ευθύνες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης αλλά και εγκατάλειψης της αναπτυξιακής πορείας του Δήμου σ’ αυτούς που σχεδίασαν τον πρ/σμό με ό,τι συνεπάγεται για τον άνεργο, το νέο και τη νέα της περιοχής μας. Προτείνω να προβλεφθεί ένα γενναίο κονδύλι για τους άπορους, άστεγους και για όσους έχουν ανάγκη αν θέλετε να χρωματίσετε τον πρ/σμό».
-Ο κ. Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Πατήλας είπε: «Ο φετεινός πρ/σμός είναι ακριβές αντίγραφο του περσινού. Είναι ένας μνημονιακός πρ/σμός. Είναι δύσκολο να διακρίνεις κάτι αναπτυξιακό. Τον χαρακτηρίζω άχρωμο άτολμο, αόριστο αντιαναπτυξιακό και μη δημιουργικό. Είναι λιτός, μίζερος, και ασαφής, προφανώς λόγω του μικρού αριθμού έργων που θα γίνουν σε κάθε τοπική κοινότητα. Προσπαθεί να ανταποκριθεί στη μισθοδοσία των υπαλλήλων του. Ψηφίζω μόνο τις δαπάνες μισθοδοσίας».
-Η Δημοτική Σύμβουλος Αναστασία Σίμου ανέφερε: «Πιστεύω ότι και εσείς κ. Δήμαρχε είστε απογοητευμένος από τον πρ/σμό διότι πολλά θα θέλατε να κάνετε αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα. Υπάρχει απόκλιση από τα έσοδα, μειώσεις από ΣΑΤΑ, ΚΑΠ, λόγω έλλειψης πόρων από την κεντρική εξουσία, το τεχνικό πρόγραμμα δεν μπήκε αυτούσιο, το ότι έχουν εγγραφεί έργα που δεν έγιναν πέρσι με την ελπίδα ότι θα γίνουν φέτος. Ο πρ/σμός δεν είναι υλοποιήσιμος. Θα τον καταψηφίσω πλην των δαπανών μισθοδοσίας. Η προσπάθεια των συντακτών είναι αξιέπαινη».
Να σημειωθεί πως ο επικεφαλής της Ελάσσονος παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Παπάζογλου, απουσίαζε από την συνεδρίαση.
Γ. Παπαβασιλείου: «Κινείται στα πλαίσια της μνημονιακής αντίληψης»
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Παπαβασιλείου τόνισε ότι ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος σε σχέση με αυτόν του 2011 και πολύ περισσότερο σε σχέση με το 2010, ενώ κινείται στα πλαίσια της μνημονιακής αντίληψης με μειωμένους πόρους στους ΚΑΠ κατά 15% και τις δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, με αποτέλεσμα να είναι «μίζερος αναποτελεσματικός και αντιαναπτυξιακός». Ενώ τόνισε: «Έχουμε διαφορετική νοοτροπία στη γενικότερη φιλοσοφία που πρέπει να διέπει έναν προϋπολογισμό και μάλιστα σε συγκυρία οικονομικής κρίσης.
Εμείς δίνουμε προτεραιότητα σε δαπάνες για δράσεις, που αφορούν κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και στη λειτουργία δομών που στηρίζουν την οικογένεια και την ανεργία.
Εσείς καλύπτεσθε πίσω από την οικονομική κρίση για να δικαιολογήσετε την μίζερη και αναποτελεσματική πολιτική σας, επιλέγοντας δράσεις περιορισμένης αποτελεσματικότητας. Καταψηφίσαμε το τεχνικό πρόγραμμα καθώς και τα δημοτικά τέλη. Καταψηφίζουμε και τον προϋπολογισμό, εκτός των δαπανών που αφορούν τη μισθοδοσία του προσωπικού».
Όλ. Γεροβασίλη: «Πάσχει και στο τεχνικό και στο πολιτικό σκέλος»
Η επικεφαλής της «Δημοτικής Αλλαγής» Όλγα Γεροβασίλη «μέσα από τον συνταχθέντα Προϋπολογισμό δεν προκύπτουν οι προθέσεις της Δημοτικής Αρχής, η πολιτική της δράση» ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του τουρισμού. Η κυρία Γεροβασίλη τόνισε: «Ο Προϋπολογισμός 2012 πάσχει και στο Τεχνικό τμήμα του, διότι στην πραγματικότητα δεν ισοσκελίζεται, αλλά και στο πολιτικό σκέλος του, καθώς αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τις βασικές λειτουργίες του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δήμου γενικότερα, καθώς ελαφρά τη καρδία και με διάθεση βαριεστημένης διεκπεραίωσης «ξεπετάτε» βιαστικά και με προχειρότητα τα ουσιαστικά εργαλεία οργάνωσης και λειτουργίας, όπως είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα, ο Προϋπολογισμός, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα κλπ. Σαν δημοτική παράταξη που σέβεται και τιμά τον ρόλο που έχουμε αναλάβει με την ψήφο του 20% του Αρτινού λαού, δεν μπορούμε παρά να καταψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό».
Κ. Παπαϊωάννου: «Έχει άμεση σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό»
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κώστας Παπαϊωάννου στάθηκε περισσότερο στο πολιτικό σκέλος και στις ευθύνες που απορρέουν για τον Προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι «οι προϋπολογισμοί των δήμων έχουν άμεση σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό όχι μόνο ως προς τις πηγές χρηματοδότησης, αλλά και των κατευθύνσεων που δίνει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ — ΝΔ — ΛΑΟΣ για την επίτευξη των στόχων του κεφαλαίου σε συνθήκες βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης» και παρουσίασε τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Γ. Παπαλέξης: «Δεν είναι εποχές για μεγάλα λόγια»
Η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του Δημάρχου Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη ο οποίος απάντησε και στις παρατηρήσεις των συμβούλων λέγοντας: «Ο Προϋπολογισμός όπως και πέρσι και κυρίως φέτος και πιστεύω και του χρόνου –εύχομαι βέβαια να μην είναι έτσι αλλά δυστυχώς θα είναι έτσι– δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από κανέναν ούτε αναπτυξιακός, ούτε με προοπτική, ούτε με οράματα, ούτε τίποτα από αυτά. Είναι ένας Προϋπολογισμός που προσπαθεί να μαζέψει τις δαπάνες, να εξορθολογίσει τα έξοδα, να μπορέσει να ξεχρεωθεί ο Δήμος και να μπορέσει να υπάρξει ο Δήμος τα επόμενα δύο χρόνια. Δεν ξέρω ποιοι αντιλαμβάνεστε και με ποια κονδύλια βλέπετε ότι μπορεί να γίνει ανάπτυξη μέσα από τον Προϋπολογισμό. Το 90% των δαπανών είναι ανελαστικές δαπάνες (μισθοδοσία και λειτουργικά έξοδα). Αυτά δεν συζητούνται.
Αν λοιπόν εξαιρέσουμε από αυτά, τα 2 εκατομμύρια που πηγαίνουν στο Νομικό Πρόσωπο για δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα και έργα στον τομέα του αθλητισμού
όπως π.χ. η κατασκευή του ταρτάν στο γήπεδο, αν εξαιρέσουμε και τα ανταποδοτικά, το μόνο που μένει για να κάνουμε ανάπτυξη είναι αυτό που είπε ο συνάδελφος κ. Νίκος Κέφης, ότι πρέπει απ’ τα λίγα λεφτά που μένουν να κάνουμε μελέτες. Πέρυσι κατηγορηθήκαμε ότι κάναμε βιομηχανία μελετών. Όμως τις μελέτες τις κάναμε και τις κάνουμε και σήμερα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί έχουμε αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία των μελετών που καταθέσαμε και που θα περάσουν. Αυτά τα λεφτά που θα έρθουν και θα είναι αρκετά σας λέω λοιπόν ότι αυτά τα έργα είναι αν θα φέρουν την ανάπτυξη. Την όποια ανάπτυξη. Δεν περιμένουμε να λύσουμε τι πρόβλημα του νομού μας. Δεν το λύσαμε πριν 50 χρόνια. Κάνουμε μία προσπάθεια και η προσπάθεια αυτή έχει να κάνει με αυτό το θέμα. Έχουμε κλείσει την ψαλίδα από πέρυσι. Μαζέψαμε τις σπατάλες που ήταν απαραίτητο».
Ο κ. Παπαλέξης αναφέρθηκε και στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής λέγοντας ότι «το θέμα της κοινωνικής πολιτικής είναι το μόνο πράγμα το οποίο μπορεί να κάνει ο Δήμος αυτή την εποχή είναι να αναπτύξει δράσεις αλληλεγγύης και να προσπαθήσει να προστατέψει τους πολίτες του και αυτό θα το κάνουμε». Όσον αφορά τη δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου είπε ότι πρέπει κατ’ αρχάς να κοστολογηθεί ενώ ανέφερε: «Πρέπει να το κάνουμε τώρα ή να το πάμε λίγο παραπίσω; Απλά να το δούμε. Πρέπει να το κοστολογήσουμε. Έχουμε πάρει όλα τα δεδομένα αλλά δεν μπορούμε να το κοστολογήσουμε. Υπάρχει λοιπόν το αποθεματικό το οποίο είναι μεγάλο και για έναν άλλο λόγο. Ξέρετε ότι περιμένουμε προγράμματα κοινωνικής εργασίας, περιμένουμε προγράμματα αυτεπιστασίας. Εκεί ο Δήμος πρέπει να έχει χρήμα για να αγοράσει υλικά για να μπορέσει να απασχολήσει τον κόσμο και θα ‘ναι πολύς ο κόσμος αυτός. Τα τρία προγράμματα που θα ‘ρθουν, ΤΟΠΣΑ, κοινωφελής εργασία και αυτεπιστασία, θα είναι περίπου 1.500 άτομα μέσα στον επόμενο ένα-ενάμιση χρόνο. Άρα πρέπει να ‘χουμε λεφτά για να πάρουμε υλικά. Θα πάρουμε υλικά να βάψουμε τα σχολεία ας πούμε. Άρα λοιπόν, όπως αντιλαμβάνεστε, θέλουμε το αποθεματικό και εδώ είμαστε για να κόψουμε άμα χρειαστεί».
Ο κ. Παπαλέξης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Νομίζω ότι θα το παλέψουμε. Δεν είναι εποχές για πάρα πολύ μεγάλα λόγια αλλά τουλάχιστον την καθημερινότητα και αυτό που μπορούμε να κάνουμε να ‘στε σίγουροι ότι θα το κάνουμε».
http://www.ixotisartas.gr/newspaper/index.php?option=com_content&view=article&id=8831:-2012-&catid=1:local&Itemid=28


Δεν υπάρχουν σχόλια: