Προϊστάμενοι του... εαυτού τους σε εκατοντάδες υπηρεσίες-φαντάσματα...

"Εκατοντάδες υπηρεσίες-φαντάσματα υπάρχουν σε όλο το Δημόσιο, καθώς το 20% από 5.000 τμήματα δεν διαθέτει κανένα υπάλληλο παρά μόνο προϊσταμένους, ενώ κάθε υπουργείο διαρθρώνεται κατά μέσο όρο σε 430 εσωτερικές υπηρεσίες".
Στις παραπάνω διαπιστώσεις αναφέρθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας κατά την πρώτη μετά το 2008 συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η αναποτελεσματικότητα του Δημοσίου διαφαίνεται και από τις επιδόσεις της χώρας σε διεθνείς αξιολογήσεις. Στις τελευταίες θέσεις κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την αξιολόγηση της διακυβέρνησης κρατών από την Παγκόσμια Τράπεζα, και κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Εκτός από την κατάργηση ανενεργών υπηρεσιών, στο στόχαστρο της διοικητικής μεταρρύθμισης θα μπουν - όπως έχει ανακοινωθεί - και οι 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι, μέσω αυστηρής διαδικασίας αξιολόγησης που θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες. Η αξιολόγηση θα αποτελέσει και τη βάση για να προχωρήσει έως το τέλος του 2012 η σύνδεση του μισθού με την αποδοτικότητα.
Ο κ. Ρέππας επανέλαβε τη δέσμευση για απομάκρυνση 150.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2015, που ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο απολύσεων παρά το γεγονός πως ο υπουργός επέμεινε πως θα καλυφθεί ο στόχος από τις συνταξιοδοτήσεις με παράλληλο περιορισμό των νέων προσλήψεων.Επικριτικά σχολιάστηκε η απουσία από τη σύσκεψη εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ, που κατήγγειλε πως οι στόχοι για το Δημόσιο έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές και στο επίκεντρο βρίσκονται οι απολύσεις.
«Τους εργαζόμενους στο Δημόσιο τους θέλουμε συνεργάτες», σημείωσε ο κ. Ρέππας, προσθέτοντας ωστόσο πως όπου απαιτηθεί «πρέπει να τολμήσουμε αυτές τις συγκρούσεις, εφόσον είναι παραγωγικές και οδηγούν σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: