Η Αλβανία… Ντουμπάι και η Ελλάδα… Αλβανία!

Με τον «αραμπά» στη χώρα μας τα έργα ΑΠΕ
Την ώρα που στην Ελλάδα οι έρευνες για την ύπαρξη υδρογονανθράκων θα ξεκινήσουν τον προσεχή Μάρτιο σε κάποιες περιοχές και το καλοκαίρι σε άλλες, μεταξύ των οποίων και στα Γιάννινα, στην Αλβανία φαίνεται ότι έχουν βαλθεί να μας «φορέσουν τα γυαλιά» και να μετατραπούν σε… Ντουμπάι!

Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς, η ραγδαία ανάπτυξη που γνωρίζουν στην γειτονική χώρα τα έργα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και κυρίως τα αιολικά πάρκα. Να σημειωθεί, ότι στην Ελλάδα, μετά από μεγάλες καθυστερήσεις δίνονται με το… ζόρι κάποιες άδειες για μικρά αιολικά πάρκα, ένα εκ των οποίων προβλέπεται να δημιουργηθεί στα όρια του Δήμου Ζίτσας.

Μεγάλα… ντιλ!
Όμως, οι γείτονες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς νέα έργα αξιοποίησης του ορυκτού τους και όχι μόνο πλούτου, μέσω μεγάλων «ντιλ» που κλείνουν με εταιρίες από την Γερμανία κυρίως.
Πρόσφατα, η Κυβέρνηση Μπερίσα απηύθυνε πρόσκληση σε Γερμανούς επενδυτές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της πετρελαϊκής εταιρείας Alb¬petrol. Μάλιστα, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Αλβανίας Νασίπ Νάτσο, οι Γερμανοί επενδυτές μπορούν να εξετάσουν και τις ευκαιρίες στους τομείς της υδροηλεκτρικής ενέργειας και των βιομηχανικών πάρκων.

Τα έργα…
Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, διεθνείς διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες για την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών, προβλεπόμενης ισχύος 450 MW σε δύο περιφέρειες της χώρας, ενώ ήδη έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την κατασκευή 310 υδροηλεκτρικών έργων και για την εγκατάσταση 15 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 1.550 MW και κόστους 2 δισ. ευρώ. Τέλος, στην Αλβανία προβλέπεται να κατασκευαστούν υδροηλεκτρικοί σταθμοί από δυο Αυστριακές και μια Νορβηγική εταιρία.

Παράδειγμα…
Έλληνες αναλυτές της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σημειώνουν, ότι στη χώρα μας ακόμη δεν έχουμε αντιληφθεί τη δύναμη και την αξία των επενδύσεων σε ΑΠΕ.
«Σημειώνονται δραματικές καθυστερήσεις, κάτι που αποθαρρύνει και τις ξένες επενδύσεις» λένε και δεν διστάζουν να φέρουν την Αλβανία ως παράδειγμα ανάπτυξης. «Στην Ελλάδα το μόνο που ξέρουν οι Κυβερνώντες είναι πώς να βάζουν συνέχεια φόρους. Δυστυχώς έτσι, όχι μόνο δεν πάμε μπροστά, αλλά καταδικάζουμε την χώρα στην υπανάπτυξη...».
http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/9846

Δεν υπάρχουν σχόλια: