Απολύσεις στο Δημόσιο μέσω εφεδρείας - Όλη η εγκύκλιος

«Γκρίζες» ζώνες εμφανίζει η σχετική εγκύκλιος που κοινοποιήθηκε χθες από τον Δ. Ρέππα σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, τους ΟΤΑ και τις ΔΕΚΟ, προκειμένου μέχρι τις 25 Νοεμβρίου να έχουν συνταχθεί οι σχετικές λίστες με τους εργαζόμενους που θα τεθούν στο καθεστώς της εφεδρείας.
Πιο συγκεκριμένα, η εγκύκλιος του υπουργείου Μεταρρύθμισης δεν περιλαμβάνει όσους υπαλλήλους μετατάχθηκαν στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού σε άλλους οργανισμούς πριν ψηφιστεί ο νόμος, ενώ αναφέρει ονομαστικά μόνο τους 25 από τους 36 οργανισμούς που πρόκειται να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν.


Παράλληλα, οι εργαζόμενοι του Δημοσίου που θα βρεθούν στις λίστες της εφεδρείας θα τελούν υπό απόλυση, καθώς, όπως σημειώνει η εγκύκλιος, «η ένταξη στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας λογίζεται ως προαναγγελία απόλυσης για κάθε έννομη συνέπεια και οι αποδοχές, οι οποίες καταβάλλονται στο προσωπικό που εντάσσεται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, συμψηφίζονται με την αποζημίωση λόγω απόλυσης που τυχόν οφείλεται κατά τη λήξη του χρόνου της εργασιακής εφεδρείας».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο για τον εργαζόμενο που θα ενταχθεί στην εργασιακή εφεδρεία προβλέπονται τα εξής:

• Συνεχίζει να λαμβάνει για χρονικό διάστημα 12 μηνών, και εφόσον προβλέπεται από ειδικότερες διατάξεις μέχρι 24 μήνες, από την ένταξή του στο καθεστώς αυτό, αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού μισθού που λάμβανε κατά το χρόνο εισόδου του στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

• Για το παραπάνω προσωπικό καταβάλλονται από τον φορέα προέλευσης, οι εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου που αναλογούν για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη, υπολογιζόμενες επί των τακτικών αποδοχών που λάμβανε ο εργαζόμενος κατά το χρόνο ένταξής του στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας κατά τον ίδιο χρόνο.

• Αν ο φορέας προέλευσης έχει καταργηθεί, οι έως άνω εισφορές καθώς και η τυχόν οφειλόμενη αποζημίωση λόγω απόλυσης καταβάλλονται από τον Ο.Α.Ε.Δ.

• Η ένταξη στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας λογίζεται ως προαναγγελία απόλυσης για κάθε έννομη συνέπεια και οι αποδοχές, οι οποίες καταβάλλονται στο προσωπικό που εντάσσεται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, συμψηφίζονται με την αποζημίωση λόγω απόλυσης που τυχόν οφείλεται κατά τη λήξη του χρόνου της εργασιακής εφεδρείας.

Ποιοι εξαιρούνται από την εφεδρεία:

• το καλλιτεχνικό προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, της Ορχήστρας Λυρικής Σκηνής

• το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των φορέων κοινωνικής πρόνοιας, του Ε.Κ.Α.Β. και των ασφαλιστικών ταμείων οι ερευνητές και ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες που υπάγονται στις διατάξεις του ν.1514/1985

• εργαζόμενος:

-του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος έχει ενταχθεί ήδη σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή στην εργασιακή εφεδρεία του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος ή τέκνο το οποίο τον βαρύνει φορολογικά σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε (ν. 2238/1994, Α΄ 151) και συνοικεί με αυτόν, έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%.

-που είναι ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή πολύτεκνος κατά την έννοια των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου πρώτου του ν.1910/1944

(Α΄ 229), εφόσον τα τέκνα, που ορίζονται στις προαναφερόμενες διατάξεις του ν.1910/1944, τον βαρύνουν φορολογικά, σύμφωνα με το
άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε.

-που είναι προστάτης μονογονεϊκής οικογένειας με τέκνο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: