Μισό εκατ. δολάρια για νόμισμα με την επιγραφή «ειδοί μαρτίου»

Είχε κοπεί σε νομισματοκοπείο, το οποίο είχε στηθεί στη περιοχή μεταξύ Φιλίππων και Καβάλας
Ένα ασημένιο νόμισμα της Ρωμαϊκής εποχής που φέρει χαραγμένη στη μία όψη του την περίφημη επιγραφή «Ειδοί Μαρτίου» πουλήθηκε σε δημοπρασία στην Καλιφόρνια αντί του ποσού των 546.250 δολαρίων καταλαμβάνοντας έτσι την υψηλότερη θέση για νόμισμα αυτής της εποχής.
Πρόκειται για ένα δηνάριο, το οποίο στην κύρια όψη του φέρει το πορτρέτο του Βρούτου, ο οποίος ως γνωστόν δολοφόνησε μαζί με τον Κάσσιο τον Ιούλιο Καίσαρα στις 15 Μαρτίου του 44 π.Χ., όπως ακριβώς είχε προβλέψει ένας από τους μάντεις, που τον είχε προειδοποιήσει για «τας μαρτίου ειδούς» (δηλαδή τη χρονική περίοδο στα μέσα του μηνός Μαρτίου).


Το νόμισμα του μισού εκατομμυρίου δολαρίων είχε κοπεί σε νομισματοκοπείο, το οποίο είχε στηθεί στη περιοχή μεταξύ Φιλίππων και Καβάλας, όπου ο Βρούτος και ο Κάσσιος έχοντας εγκαταλείψει τη Ρώμη, ύστερα από τον κατακραυγή του κόσμου, προετοιμάζονταν για πόλεμο.

Στα δύο χρόνια που διήρκεσε – ο Βρούτος αυτοκτόνησε το 42 π.Χ. έπειτα από την ήττα του στους Φιλίππους – κόπηκαν πολλά νομίσματα αλλά έως σήμερα έφθασαν μόνον 72.

Το σημαντικό όμως με το συγκεκριμένο δηνάριο είναι ότι πρόκειται για το καλύτερο σωζόμενο. Εξάλλου είναι το μοναδικό στη Ρώμη, το οποίο κυκλοφόρησε για να αναδειχθεί η ημερομηνία μιας πολιτικής δολοφονίας!

Στην όψη του νομίσματος με την επιγραφή «Ειδοί Μαρτίου» απεικονίζονται επίσης δύο ξίφη, τα οποία αντιπροσωπεύουν τα όπλα του Βρούτου και του Κάσσιου, ενώ στο κέντρο υπάρχει η παράσταση του σκούφου της Δημοκρατίας, που στην αρχαία Ρώμη έπαιρναν συνήθως οι απελεύθεροι δούλοι.

Η κεφαλή του Βρούτου εξάλλου στην άλλη όψη δηλώνει και την υποκρισία του ανδρός, καθώς ένας από τους λόγους για τους οποίους κατηγόρησε τον Ιούλιο Καίσαρα για αλαζονεία ήταν ότι ήθελε να χαράξει το πορτρέτο του σε νόμισμα.

Το δηνάριο που δημοπρατήθηκε ανήκε στη «Συλλογή του Ρουβίκωνα», που περιελάμβανε συνολικά 26 νομίσματα με πορτρέτα ρωμαίων αυτοκρατόρων.

Γενικότερα όμως «αι ειδοί μαρτίου» επανήλθαν στην επικαιρότητα τον τελευταίο χρόνο, χάρη στην ομώνυμη ταινία του Τζορτζ Κλούνεϊ με αντιστοιχίες τού τότε με το σήμερα αποδεικνύοντας ότι τα ανθρώπινα πάθη και η δίψα για εξουσία παραμένουν ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: