Έλληνες πιλότοι πέταξαν για συνεκπαίδευση στο Ισραήλ

Κοινές αποστολές με ισραηλινά F-15 σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου

Οι σχέσεις Ελλάδος- Ισραήλ θα αποτελέσουν έναν από τους βασικούς φακέλους με τους οποίους θα πρέπει να ασχοληθούν οι νέοι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας κκ. Στ. Δήμας και Δ. Αβραμόπουλος αντίστοιχα. Και αυτό καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς ετοιμάζεται να επισκεφθεί στις αρχές Δεκεμβρίου το Ισραήλ, στο πλαίσιο σειράς επαφών του στο εξωτερικό.

Ηδη από τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, πέντε ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+ μετέβησαν στο Ισραήλ όπου οι χειριστές τους θα πραγματοποιήσουν συνεκπαίδευση με πιλότους ισραηλινών μαχητικών στην αεροπορική βάση Ovda.

Πρόκειται για την τελευταία κοινή άσκηση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών για το έτος 2011 και σύντομα αναμένονται συνομιλίες για να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας των δύο πλευρών για το 2012. Η συνεκπαίδευση, που θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, προβλέπει κοινές αποστολές με ισραηλινά αεροσκάφη F-15 τόσο πάνω από χερσαίες όσο και πάνω από θαλάσσιες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία συνεχίζεται όμως σε όλα τα επίπεδα. Εντός της άλλης εβδομάδος προγραμματίζεται να επισκεφθεί την Ελλάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν, για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Αγιαλόν έχει ζητήσει να πραγματοποιήσει σειρά επαφών στην Αθήνα, αλλά το πρόγραμμά του βρίσκεται προς το παρόν υπό διαμόρφωση. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στην ατζέντα δύσκολα θα συζητηθεί λεπτομερώς η διοργάνωση του προαναγγελθέντος από τους κκ. Γ. Παπανδρέου και Βενιαμίν Νετανιάχου, Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα, στο Ισραήλ αναμένεται να μεταβεί προσεχώς ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) κ. Δ. Γεωργιόπουλος με σκοπό να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια του συστήματος SPICE 1000/2000 για την καλύτερη αποτελεσματικότητα των βομβών των αεροσκαφών F-16. Σύμφωνα επίσης με εξακριβωμένες πληροφορίες, δεν αποκλείεται στις αρχές του 2012 να πραγματοποιηθεί και υψηλόβαθμη υπουργική επίσκεψη ισραηλινού αξιωματούχου στην Αθήνα, αν και προς το παρόν τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: