Φρένο στα ασφαλτικά βάζει το χωροταξικό

Φρένο στη μονάδα ασφαλτικών που θέλει να εγκατασταθεί στη Σαγιάδα, βάζει το χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Το χωροταξικό φέρει οκτώ υπογραφές υπουργών και υφυπουργών και θέτει ξεκάθαρους όρους για τις ιχθυοκαλλιέργειες και την ανάπτυξή τους, όπως και τις λοιπές δραστηριότητες που μπορούν να υπάρξουν πέριξ αυτών.
Το Χωροταξικό περιέχει δύο σημεία, εξαιρετικής σημασίας για τη Σαγιάδα και καθιστά αδύνατη πια την εγκατάσταση της μονάδας πετρελαίου- μαζούτ και ασφαλτικών στην ίδια περιοχή.


Το πρώτο είναι ότι χαρακτηρίζει την περιοχή κορεσμένη, καθώς σημειώνει με έμφαση πως «εκτιμάται ότι η περιοχή έχει κορεστεί και δεν κρίνεται σκόπιμη η εγκατάσταση νέων μονάδων μέχρι να διευθετηθούν χωροταξικά οι υφιστάμενες».
Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι ότι απαγορεύει κάθε άλλη δραστηριότητα σε απόσταση 1000 μέτρων κάνοντας ειδική μνεία και στα πετρελαιοειδή.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 7 του χωροταξικού σημειώνεται πως τα όρια των ιχθυοκαλλιεργειών πρέπει να απέχει τουλάχιστον 1000 μέτρα από λιμενικές εγκαταστάσεις διακίνησης πετρελαιοειδών ή βιομηχανικών μονάδων που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους θαλάσσιας ρύπανσης.
Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά καθιστά αδύνατη την λειτουργία της μονάδας ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας και δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων για τη σπουδή των αρμοδίων να προχωρήσουν στην περιβαλλοντική της αδειοδότηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: