Εν αναμονή της πρότασης για τη "Δωδώνη"

Η ώρα των πράξεων έχει φτάσει για τους εμπλεκόμενους με την γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, φορείς της Ηπείρου και όχι μόνο, αφού πλέον στενεύουν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια, μέχρι να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση της επιχείρησης.
Το πνεύμα σύμπνοιας και συνεργασίας που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα μεταξύ των εκπροσώπων των ενώσεων, των κτηνοτρόφων και των τοπικών φορέων, δεν στάθηκε ικανό να δώσει λύσεις, όπως προέκυψε από την δεύτερη κατά σειρά σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη.

Έτσι, ενώ η Διοίκηση της ΑΤΕ έχει ανακοινώσει την πρόσληψη συμβούλου για να δρομολογήσει την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας, οι αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο αναβάλλονται για ένα δεκαήμερο τουλάχιστον, μετά την μη αποδοχή από τις ενώσεις και τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς, της πρότασης του Οικονομικού Επιμελητηρίου για την δημιουργία φορέα λαϊκής βάσης, που θα διεκδικήσει το πλειοψηφικό ποσοστό της ΑΤΕ.
Στη σύσκεψη είχαν κληθεί να μετάσχουν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ηπείρου, το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο Σύλλογος Εργαζομένων στη «ΔΩΔΩΝΗ» και οι επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης. Παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Ψαθάς, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δημήτρης Σιώλος, αλλά και ο πρόεδρος της Τράπεζας Ηπείρου, Κώστας Ζωνίδης.
Μετά την απόρριψη της πρότασης του Οικονομικού Επιμελητηρίου από τις Ενώσεις, ο Περιφερειάρχης, ζήτησε από τις Ενώσεις την κατάθεση συγκεκριμένης, γραπτής, πρότασης εντός δεκαημέρου, την οποία θα στηρίξει η Περιφερειακή Αρχή καθώς και οι υπόλοιπες παρατάξεις, σύμφωνα με τις πρώτες τοποθετήσεις και λαμβάνοντας ως βάση την σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε το Τμήμα Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου για την προεργασία που έκανε και τις προτάσεις που κατέθεσε, εκπληρώνοντας και το ρόλο του ως αρμόδιου Επιστημονικού φορέα, καθώς επίσης και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, που είχε ανταποκριθεί θετικά στο ενδεχόμενο συνεργασίας για τις απαιτούμενες προεγγραφές.

Οι Ενώσεις και οι παραγωγοί
Η αντίθεση των Ενώσεων και παραγωγών στην δημιουργία φορέα λαϊκής βάσης έγκειται στο γεγονός πως «χάνουν» μέρος των μετοχών τους, καθώς σήμερα κατέχουν το 33% της γαλακτοβιομηχανίας.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων, Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης χαρακτήρισε ανεδαφική και απαξιωτική για τους παραγωγούς την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, τονίζοντας πως η γαλακτοβιομηχανία πρέπει να παραμείνει συνεταιριστική και να συνεχίσει να λειτουργεί διασφαλίζοντας τα συμφέροντα των παραγωγών.
«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο» σημείωσε ο κ. Μπαλτογιάννης προσθέτοντας πως θα κατατεθεί νέα πρόταση.
Βέβαια, το ζήτημα που προκύπτει είναι πως οι Ενώσεις και οι παραγωγοί με αυτή την άρνηση της πρότασης, κινδυνεύουν να βγουν εκτός του «παιχνιδιού», εφόσον δεν εξασφαλίσουν τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά των μετοχών της ΑΤΕ και την «αναγνώριση» από την ΑΤΕ ότι θα προηγούνται με κάποιο τρόπο στις διαπραγματεύσεις.
Εξάλλου, η γαλακτοβιομηχανία αποτελεί «φιλέτο» και δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι θα μπορέσουν οι παραγωγοί και οι Ενώσεις να ανταγωνιστούν «κολοσσούς» του χώρου, που εκφράζουν ενδιαφέρον για τη ΔΩΔΩΝΗ.

Η αντιπολίτευση
Το σκεπτικό των Ενώσεων και παραγωγών, διαφάνηκε και από τις δηλώσεις του επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Τόπος να Ζεις», Βαγγέλη Αργύρη, που φαίνεται να συμμερίζεται τις θέσεις τους, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό.
Το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εντός «των κόλπων» των Ενώσεων και παραγωγών. Η πιο διεκδικητική πλευρά ζητά ουσιαστικά την απόδοση των μετοχών της ΑΤΕ στους υπόλοιπους μετόχους, ενώ κάποιοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν «παραχώρηση» και να εξαγοράσουν τις μετοχές.
Όπως και όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, η παράταξη του Β. Αργύρη θα στηρίξει την πρόταση που θα κατατεθεί, ώστε να παραμείνει στα Ήπειρο, η επιχείρηση, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Σημείωσε μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά, πως οι 5.500 παραγωγοί θα μπορούσαν να αγοράσουν τις μετοχές της ΑΤΕ ξεπληρώνοντάς τες σιγά – σιγά, σε συνδυασμό και με ενίσχυσή τους από την Πολιτεία.
«Συγκλίνουμε στο να υπάρξει ένας πρωτοβάθμιος αγροτικός συνεταιρισμός και στα πλαίσια αυτά η πρόταση διεκδίκησης της γαλακτοβιομηχανίας, μέσα από ένα χαρακτήρα καθαρά συνεταιριστικό και οι άλλες δυνάμεις να συνδράμουν ώστε να κρατηθεί η επιχείρηση σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες», σημείωσε.
Την ανάγκη να υπάρχει και ένα δεύτερο σχέδιο, που θα διασφαλίζει τον συνεταιριστικό χαρακτήρα της γαλακτοβιομηχανίας, εφόσον δεν αποτραπεί η πώλησή της, υπογράμμισε ο Γιάννης Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η παράταξη θα στηρίξει όποια πρόταση έρθει από τους παραγωγούς.
«Δεν δείχνουν τώρα οι εμπλεκόμενοι ότι έχουν ώριμη μια τέτοια πρόταση, όμως εμείς στηρίζουμε όποια απόφαση στην διεκδίκηση της μη ιδιωτικοποίησης της ΔΩΔΩΝΗ», σημείωσε.
Τέλος, να παραμείνει ως έχει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας, με την στήριξη της Πολιτείας, ζητά η παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση Ηπείρου», σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής Νίκου Ζήκου. Ο κ. Ζήκος τόνισε την σημασία της γαλακτοβιομηχανίας για την οικονομία της περιοχής στους δύσκολους καιρούς που έρχονται.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΛΑΤΣΗ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: