Ή το αποδέχεστε ή απεντάσσεται…

Εκβιαστικό δίλημμα του Υπουργείου για το λιμάνι και το «έγκλημα» στη Γωνιά
Η τοπική κοινωνία στην Ηγουμενίτσα είναι κυριολεκτικά στο πόδι από το περιβαλλοντικό έγκλημα που σχεδιάζεται προκειμένου να ολοκληρωθεί η τρίτη φάση του λιμανιού. Η περιοχή της Γωνιάς μετατρέπεται σε κρανίου τόπου, λόγω της προχειρότητας στο σχεδιασμό αλλά και της εμμονής των αρμοδίων να αγνοούν όλους τους τοπικούς φορείς.
Σε συνέχεια των αντιδράσεων που έχουν καταγραφεί, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης επισκέφθηκαν τον Υφυπουργό Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη, ώστε να του μεταφέρουν τους προβληματισμούς και να ζητήσουν το έργο αυτό να μην συνοδευτεί με ένα ακόμη περιβαλλοντικό έγκλημα.


Ο Υφυπουργός αντί άλλης απάντησης στους δύο βασικούς εκπροσώπους του Νομού Θεσπρωτίας έθεσε ένα εκβιαστικό δίλλημα. «Ή αποδέχεστε το έργο ως έχει ή απεντάσσεται...».
Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Υφυπουργός υποστήριξε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στη μελέτη ώστε να αποφευχθεί η ολοκληρωτική καταστροφή στη Γωνιά είναι αδύνατη, άρα εάν η τοπική κοινωνία θέλει το έργο πρέπει να το αποδεχθεί ως έχει.
Φυσικά με ένα ανάλογο εκβιαστικό δίλημμα είχε ξεκινήσει πριν από χρόνια και η πρώτη φάση του λιμένα Ηγουμενίτσας. Τότε προβλέπονταν η λήψη αδρανών από το Δρέπανο. Στις καθολικές αντιδράσεις του Δήμου, το Υπουργείο έδωσε την ίδια με τη σημερινή απάντηση. Ή αποδέχεστε αυτή τη λύση ή έργο δεν γίνεται...
Φυσικά ο Δήμος και οι λοιποί φορείς απάντησαν ότι είναι προτιμότερο να μην γίνει το λιμάνι και τότε το Υπουργείο υποχρεώθηκε να βρει άλλη λύση.
Η ιστορία λοιπόν επαναλαμβάνεται.
Το ερώτημα σήμερα δεν είναι τι θα πράξουν οι φορείς της Θεσπρωτίας, αλλά ποιος θα πάρει, υπό τις παρούσες συνθήκες, την πολιτική ευθύνη και το κόστος για την απένταξη ενός εθνικού έργου διά.... ασήμαντον αφορμή μάλιστα...
Άλλωστε τα εκβιαστικά διλήμματα είναι πολύ εύκολα, αλλά μπορεί φέρουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.
Να σημειωθεί δε ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας είχε απευθύνει επιστολή στον Πρωθυπουργό με την οποία ζητούσε την παρέμβασή του ώστε να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή, ενώ και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις και ζητά επίμονα την υποβολή της μελέτης αποκατάστασης, η οποία προς το παρόν είναι άφαντη....

Δεν υπάρχουν σχόλια: