Ενστάσεις για το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτινων πόρων από το ΤΕΕ Ηπείρου

Τις πρώτες σοβαρές ενστάσεις για το περιεχόμενο και τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Διαχείρισης του ΥΠΕΚΑ για τους υδάτινους πόρους της Ηπείρου, εκφράζει το Τεχνικό Επιμελητήριο. Στην τελευταία της συνεδρίαση η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Ηπείρου ασχολήθηκε με το Σχέδιο Διαχείρισης που βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης, και με το οποίο η Ελλάδα ολοκληρώνει την εφαρμογή των απαιτήσεων της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων.

Στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας καταρτίζονται τα Σχέδια Διαχείρισης των λεκανών απορροής των Υδατικών διαμερισμάτων Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτ. Στερεάς και αφορούν στο σύνολο της διαχείρισης των υδατικών πόρων των περιοχών αυτών.
Σύμφωνα με τον Χρ. Παπαβρανούση, αντιπρόεδρο του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, πρόκειται αναμφίβολα για μία μελέτη που κινείται στη θετική κατεύθυνση, αναγκαία σε κάθε περίπτωση, γιατί τα κλιματολογικά δεδομένα και οι συνθήκες που επηρεάζουν την ποσότητα και την ποιότητα των υδάτων, μεταβάλλονται με ραγδαίο ρυθμό και δεν είναι καθόλου απίθανο να βρεθεί η χώρα και η Περιφέρεια της Ηπείρου μπροστά σε δυσάρεστες καταστάσεις τα επόμενα χρόνια.
Το Σχέδιο εξετάζει ως ξεχωριστές λεκάνες απορροής αυτές των Αώου, Καλαμά, Αράχθου και μαζί τις λεκάνες απορροής Αχέροντα – Λούρου. Η πρώτη παρατήρηση του ΤΕΕ έγκειται στο ότι ορίζεται ως λεκάνη απορροής του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων η λεκάνη του Αράχθου και όχι του Καλαμά.
Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με την κοινή αντιμετώπιση των ποταμών Αχέροντα και Λούρου, που έχει όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό, ότι αναφέρονται στη χερσόνησο της Πρέβεζας, που ουσιαστικά έχει μεγάλη ανάγκη υδάτων, μικρή όμως επαφή με τις δύο λεκάνες.
«Οφείλουμε μέσα από τη μελέτη να μάθουμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε σωστά και ορθολογικά την ποσότητα και την ποιότητα των νερών», τόνισε ο κ. Παπαβρανούσης για να προσθέσει πως περιέργως στη μελέτη δε γίνεται αναφορά στην ανάγκη κάποιας ιδιαίτερης προστασίας που χρήζει ο Καλαμάς σε αντίθεση με τους άλλους ποταμούς.
«Ο Καλαμάς ξέρουμε όλοι, ότι και ανάγκη προστασίας έχει και το αξίζει. Επίσης όμως, θα πρέπει να γίνει ένα περισσότερο λεπτομερές ξεκαθάρισμα αναφορικά με την επικοινωνία των υπόγειων υδάτων ειδικά στο λεκανοπέδιο, όπως επίσης και ένας επαρκής προσδιορισμός των ποσοτήτων που υπάρχουν. Γενικότερα, η μελέτη θα πρέπει να καταλήξει σε ένα μοντέλο διαχείρισης που θα κινείται προς την κατεύθυνση της αναστροφής των προβλημάτων που έχουμε σήμερα, αλλά και να προβλέπει τους τρόπους αποτροπής της περαιτέρω επιβάρυνσης», σημείωσε.

Ημερίδες ενημέρωσης
Σύμφωνα με το διαβιβαστικό του ΥΠΕΚΑ για την προώθηση της μελέτης στη διαδικασία της διαβούλευσης τα Σχέδια Διαχείρισης έχουν ζωτική και κομβική σημασία για την ποιότητα και την ποσότητα των υδατικών πόρων και στα τρία Υδατικά Διαμερίσματα και θα συμβάλλουν στον προγραμματισμό των χρήσεων νερού και στην αειφόρο ανάπτυξη των περιοχών αυτών.
Στην πορεία της διαβούλευσης με πολλαπλές - κεντρικές και αποκεντρωμένες - δράσεις ενημέρωσης (ημερίδες, σεμινάρια, εκδόσεις, ερωτηματολόγια), και με πλήρη διαύγεια στο διαδίκτυο οι ενδιαφερόμενοι φορείς, αλλά και οι ενεργοί πολίτες, θα κληθούν να συμμετάσχουν στη συζήτηση για θέματα όπως
η ποιότητα και η ποσότητα των υδατικών πόρων (ποτάμια – λίμνες, υπόγεια και παράκτια ύδατα), σήμερα και στο μέλλον, και οι πιέσεις που ασκούνται σε αυτούς, τα οικοσυστήματα και οι ανάγκες τους σε νερό, η διαθεσιμότητα των υδατικών πόρων, η ξηρασία και η λειψυδρία στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, ο προγραμματισμός καταναλώσεων και χρήσεων νερού και τα προγράμματα μέτρων για την προστασία των υδατικών πόρων και τέλος η υδατική πολιτική και η οικονομική ανάλυση της χρήσης ύδατος.

Θετικός αντίκτυπος της μελέτης για τις ΑΠΕ
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου κλήθηκε να τοποθετηθεί και επί της μελέτης του ενεργειακού ισοζυγίου που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες και αναφέρεται στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ηπείρου και στις δυνατότητες αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Είναι ένας καλός μπούσουλας που θα πρέπει να τον λάβουμε σοβαρά υπόψιν στην πορεία, με τις όποιες τροποποιήσεις ή επικαιροποιήσεις χρειαστούν.
Φάνηκε ωστόσο ότι δε μπορούμε να κάνουμε ούτε μεγαλεπήβολα σχέδια για τις ΑΠΕ, ούτε και να τις υποτιμούμε. Η αξιοποίηση της βιομάζας για παράδειγμα είναι μία πολύ καλή προοπτική που δεν πρέπει να την αγνοήσουμε. Η αιολική ενέργεια από την άλλη δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο σε άλλες περιοχές της χώρας. Δε θα πρέπει να αγνοούμε το υδάτινο δυναμικό μας. Συμπερασματικά, δε χρειάζονται αφοριστικές αντιθέσεις, αλλά αντιμετώπιση με ορθολογικό τρόπο, που να εμπεριέχει και την περιβαλλοντική ευαισθησία και την αναπτυξιακή προοπτική», κατέληξε.
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12016:2011-11-16-23-22-42&catid=36:top-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: