Η Ντόρα και ο Γιάννης στο forum της Liberation

Τις πόρτες του για να υποδεχθεί το τριήμερο forum της εφημερίδας Liberation άνοιξε το επιβλητικό Δημαρχείο της Lyon, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα του 17ου αιώνα. Η ιστορική εφημερίδα της γαλλικής (κεντρο)Αριστεράς κάλεσε ανθρώπους της Πολιτικής, των ΜΜΕ και των Επιστημών σε μια οργανωτικά άρτια εκδήλωση με δεκάδες θεματικές στις οποίες φυσικά συμπεριλαμβανόταν και η ελληνική κρίση
Την ώρα που στη διπλανή αίθουσα ο Ουμπέρτο Έκο συνομιλούσε με τον Φρεντερικ Μιτεράν, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιάννης Πρετεντέρης εκπροσωπούσαν την Ελλάδα στο ίδιο πάνελ με τον Jean Leonetti, τον Γάλλο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.


H συζήτηση έφερε τον γενικό τίτλο "Η Ελλάδα υπό ευρωπαϊκή κηδεμονία;" και οι δυο Έλληνες ομιλητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε αρκετές ερωτήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες φανέρωσαν το πλήθος των προκαταλήψεων που συνοδεύουν πλέον τους Έλληνες στην Ευρώπη.

Ντόρα, η ατίθαση

Η τοποθέτηση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας ήταν πατριωτική αλλά με την καλή έννοια, χωρίς εθνικιστικές μπούρδες. Με εντυπωσίασε η επίθεση της στον επίτροπο Αλμούνια ο οποίος το 2008 δήλωνε ότι η ελληνική οικονομία θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο. Γενικά, έδειξε μια διάθεση αναγωγής του ελληνικού προβλήματος σε ευρωπαϊκό ζητώντας από τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δέχθηκε ερώτηση κι από Έλληνες φοιτητές αριστερίστικων υποχρέωσεων οι οποίοι υποστήριξαν ότι εκπροσωπούν τους Έλληνες της πόλης κάτι που στη συνέχεια διέψευσε στα πλαίσια της δικής της παρέμβασης μια άλλη Ελληνίδα κάτοικος της Lyon.

Γιάννης Εξωτερικού

Η τοποθέτηση του Γιάννη Πρετεντέρη ήταν μάλλον απρόσμενα καλή. Σε άπταιστα γαλλικά, ο δημοσιογράφος τόνισε ότι η Ευρώπη εδώ και δυο χρόνια προσπαθεί να λύσει ένα οικονομικό πρόβλημα με ηθικίστικες παραινέσεις στις αδύναμες χώρες οι οποίες δεν μπορούν να φέρουν κανένα αποτέλεσμα.

Παρ'όλα αυτά, υπερασπίστηκε τον ελληνικό Τύπο, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη ενώ δεν παρέλειψε να...θάψει τον Γιώργο Παπανδρέου για την επιλογή του δημοψηφίσματος. Σε γενικές γραμμές πάντως, ήταν ένας διαφορετικός άνθρωπος και μπορούμε πλέον να μιλάμε για "Πρετεντέρη εσωτερικού" και "Πρετεντέρη εξωτερικού".

Λεονετί, ο κηπουρός

Η παρουσία του Γάλλου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ήταν απογοητευτική. Είδα έναν άνθρωπο αδύναμο να πείσει για το παραμικρό και να παπαγαλίζει απλά τις γνωστές απόψεις της γαλλικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις. Ήταν σαν να ακούς έναν χαμηλόβαθμο υπάλληλο να μιλάει με θαυμασμό για τον διευθυντή του. Τίποτα περισσότερο. Η αμηχανία του ήταν κάτι από παραπάνω από φανερή ενώ απέφυγε να απαντήσει σε όσα εύστοχα του καταλόγισαν οι δυο Έλληνες του πάνελ.


Μπερδεμένοι Γάλλοι

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος με τον οποίο συμμετείχε στη συζήτηση το γαλλικό ακροατήριο της αριστερής Liberation. Οι περισσότεροι έσπευσαν να χειροκροτήσουν τον Έλληνα φοιτητή που εκπροσώπησε το...τίποτα θεωρώντας ότι στην Ελλάδα συμβαίνει ότι η Αριστερά καταγγέλλει. Μια κυρία ρώτησε γιατί δεν φορολογείται η Εκκλησία ενός ένας Γάλλος δημοσιογράφος εκδήλωσε την απορία του για την έλλειψη πατριωτισμού των "περίφημων" Ελλήνων εφοπλιστών. Σε γενικές γραμμές το κοινό ήταν φοβερά μπερδεμένο και μάλλον σημαντικά επηρεασμένο από τη ρητορική των ευρωπαϊκών λαϊκίστικων ΜΜΕ.

Σε γενικές γραμμές ήταν μια ιδιαίτερα αξιόλογη εκδήλωση. Αναρωτιέμαι πόσα χρόνια θα χρειαστούν να περάσουν για να καταφέρει να διοργανώσει κάτι τέτοιο μια ελληνική εφημερίδα και μάλιστα όχι στην Αθήνα αλλά πχ στην Πάτρα ή στο Ηράκλειο...

Μπορείτε να βρείτε τα videos από όλες τις συζητήσεις εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: