Έκθεση για τις Συναγωγές της Ελλάδας

Για δύο μήνες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
Η ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας, την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, την έκθεση φωτογραφίας «Ιερά και σύμβολα, Οι Συναγωγές της Ελλάδας». Πρόκειται για καλλιτεχνικές φωτογραφίες του Σαμουήλ Νεγρίν και του Ιωάννη Παναγάκου.

Οι δύο φωτογράφοι εργάζονται επί χρόνια στη φωτογράφηση των Συναγωγών και μία αντίστοιχη έκθεση με τίτλο «Οι Συναγωγές της Ελλάδας: Φως και σκιές» φιλοξενήθηκε στο Εβραϊκό Μουσείο το 2005 – 2006. Από εκείνην την έκθεση διαβάζουμε ότι αμφότεροι έχουν γεννηθεί στην Αθήνα, τη δεκαετία του ‘70. Υπήρξαν συμφοιτητές και φίλοι στο ΤΕΙ Αθηνών, όπου ο Σαμουήλ Νεγρίν σπούδασε φωτογραφία, ενώ ο Ιωάννης Παναγάκος συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Ο Σ. Νεγρίν ασχολείται επαγγελματικά και εθελοντικά με τη φωτογραφία από το 1998, ενώ διδάσκει φωτογραφία στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ιλίου. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Ο Ι. Παναγάκος εργάζεται από το 1998 ως συντηρητής αλλά και στον τομέα της εκπαίδευσης. Με τη φωτογραφία ασχολείται ερασιτεχνικά, αλλά με πάθος. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας, ενώ έχει διακριθεί στο διαγωνισμό φωτογραφίας του Ε΄ Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Νέων Μέσων e- φως.
Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου είναι η Ζανέτ Μπαττίνου Γιαννιώτισσα στην καταγωγή, η οποία και θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια της έκθεσης τα οποία θα γίνουν στις 14 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα «Διώνη» του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, στο πάρκο Λιθαρίτσια. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 14 Μαΐου (τηλ. επικοινωνίας 2651001089).

Δεν υπάρχουν σχόλια: