Ας βοηθήσουμε τον τόπο μας να γυρίσει σελίδα.

Η ΔΕΠΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Ο διασυνδετήριος αγωγός Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας (συνολικού μήκους 800 χλμ.) θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τις πλούσιες σε αποθέματα φυσικού αερίου χώρες της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής στην Ελλάδα, την Ιταλία και σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη. Τμήμα του αποτελεί ο υποθαλάσσιος αγωγός «Ποσειδών», που θα συνδέσει το νομό Θεσπρωτίας με τη Νότια Ιταλία (200 χλμ).

Το συγκεκριμένο έργο έχει αναγνωριστεί από την ελληνική πολιτεία ως εθνικής σημασίας και από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως άμεσης προτεραιότητας, ενώ η ολοκλήρωσή του αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προμήθεια της Ηπείρου με φυσικό αέριο.

Η ΔΕΠΑ από το 1999 όταν και ξεκίνησαν οι μελέτες για το έργο αυτό, έχει διερευνήσει στην ευρύτερη περιοχή πληθώρα εναλλακτικών θέσεων, με κριτήρια την τεχνική και περιβαλλοντική καταλληλότητά τους. Επίσης, πραγματοποίησε μελέτες για περισσότερες από 15 διαφορετικές θέσεις προσαιγιάλωσης, 6 διαφορετικές θέσεις χωροθέτησης της εγκατάστασης και περισσότερες από 10 διαφορετικές χαράξεις. Σημειωτέον ότι , πολλές από τις παραπάνω θέσεις που μελετήθηκαν είχαν προταθεί από θεσμικούς φορείς και παράγοντες της τοπικής κοινωνίας.

Σήμερα, σύμφωνα με την εγκεκριμένη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ), η θέση που τηρεί βέλτιστα τις προδιαγραφές του σταθμού συμπίεσης και μέτρησης, ευρίσκεται στην περιοχή Βαρικό, με αντίστοιχο σημείο προσαιγιάλωσης τη θέση Ομπρέλα 2.

Παρόλα αυτά, η ΔΕΠΑ, μετά και την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων τοπικών παραγόντων δεσμεύθηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε:


Οι εγκαταστάσεις να τοποθετηθούν στην προταθείσα καινούργια θέση Φλωροβούνι προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα των πολιτών της Θεσπρωτίας, έτσι όπως αυτά εκφράστηκαν μέσω των αντιπροσώπων τους.


ΔΕΠΑ. Ας βοηθήσουμε τον τόπο μας να γυρίσει σελίδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: