Διαγράφει χρέη 270.000 νοικοκυριών για ηλεκτρικό ρεύμα η Αλβανία

Χρέη, ύψους 400.000.000 δολαρίων, από τους ανεξόφλητους λογαριασμούς για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 270.000 νοικοκυριών, αποφάσισε να διαγράψει η αλβανική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας πως οι πολίτες της χώρας αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών. Την απόφαση ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη (24/03), ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, Σαλί Μπερίσα.
Οι λογαριασμοί αφορούν την περίοδο πριν από την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού (KESH), την εξαγορά της από τσεχική εταιρία και τη μετονομασία σε CEZ, στις αρχές του 2009.

“Το 98% των απλήρωτων λογαριασμών ανήκουν σε φτωχές οικογένειες, στις οποίες το κράτος παρέχει οικονομική βοήθεια από το ταμείο ανεργίας ή από άλλα ταμεία, όπως αυτό των ατόμων με ειδικές ανάγκες”, δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.
Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση χαρακτήρισε την κίνηση αυτή της κυβέρνησης ως “δημαγωγική προσπάθεια”, για να εξασφαλίσει ψήφους ενόψει των δημοτικών εκλογών στις 8 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: