Η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου ζητάει να συνεχιστεί η "Βοήθεια στο σπίτι"

Συνεδρίασε σήμερα, για πρώτη φορά η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου. Ο πρόεδρος της, Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδυσσέας Πότσης, ανοίγοντας τις εργασίες της τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Επιτροπή έχει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση και προώθηση κοινωνικών θεμάτων της Περιφέρειας, χάρη της αμεσότητας και της ευελιξίας που της δίνει ο Νόμος.• «Σκοπός μας είναι να μας θυμούνται για το έργο που θα αφήσουμε πίσω μας, παρά για αυτή καθ΄ ευατή τη συμμετοχή μας», πρόσθεσε, ενώ, στο τέλος, αποτιμώντας την πρώτη συνεδρίαση, επικρότησε την ομοφωνία των αποφάσεων για τα θέματα που επεξεργάστηκε η Επιτροπή.
Μετά την εκλογή ως Αντιπροέδρου της Επιτροπής, του περιφερειακού συμβούλου κ. Κ. Μπόβολου, συζητήθηκαν τα θέματα Ημερήσιας Διάταξης.
Ειδικότερα:

Για το θέμα των εργαζομένων στην πρώην Α.Δ.Ε.Ι. του Δήμου Ιωαννιτών, ομόφωνα εκφράστηκε η πολιτική στήριξη των εργαζομένων κατά το πρότυπο της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων και το θέμα, επίσης ομόφωνα, παραπέμφθηκε προς περαιτέρω συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
•Ομόφωνα η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, αποφάσισε να στηρίξει με επιστολή της το αίτημα του ΚΕΘΕΑ προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για την παραχώρηση χώρου για τη δημιουργία Κλειστής Θεραπευτικής Κοινότητας στα Ιωάννινα.
•Ομόφωνα η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, αποφάσισε όπως σταλεί επιστολή, (η οποία θα επεξεργαστεί από διαπαραταξιακή επιτροπή που θα συνέλθει εντός τριημέρου), με την οποία θα υποστηρίζεται το αίτημα για μόνιμη και συνεχή παρουσία της Δομής «Βοήθεια στο Σπίτι».
•Η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ομόφωνα αποφάσισε να παραπέμψει στο Περιφερειακό Συμβούλιο προς συζήτηση τις απόψεις που κατατέθηκαν στην σύσκεψη που προηγήθηκε για τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις των σχολικών μονάδων και τις οποίες θα παρουσιάσει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Παντελής Κολόκας.

Για τις συγχωνεύσεις
Νωρίτερα και πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, υπό την προεδρία του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Κολόκα, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη – Προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών ΥποθέσεωνΟδ. Πότση, στην οποία παραβρέθηκαν η Διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Φιλιώ Νόκα- Ζαράχη, οι προϊστάμενοι πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων, διευθυντές Γραφείων Εκπαίδευσης, διευθυντές σχολείων, σχολικοί σύμβουλοι, διευθυντές σχολείων, δήμαρχοι – αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και μαθητών.

Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανοίγοντας τις εργασίες της σύσκεψης, υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλων αλλαγών, που έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Επεσήμανε ότι πρέπει να εξεταστούν και να βρεθούν λύσεις για τα προβλήματα που διαπιστώνονται με τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις των σχολικών μονάδων, ζητώντας να ληφθεί πρωτίστως υπόψη και το ανάγλυφο των περιοχών στις οποίες προωθούνται αλλαγές. «Ως τοπική κοινωνία να δούμε και να προτείνουμε κατάλληλες λύσεις» τόνισε, προσθέτοντας ότι οι καταργήσεις των σχολείων είναι η μία όψη του νομίσματος, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από τις οφειλές του Ο.Σ.Κ. και για τις μεταφορές μαθητών. Ειδικά για τις μεταφορές, σημείωσε ότι ο Υφυπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει επαναδιαπραγμάτευση με τους μεταφορείς για τις οφειλές των προηγούμενων μηνών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας, ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, τονίζοντας ότι αυτή έχει σκοπό την ανοικτή διαβούλευση με τους καθ΄ ύλην αρμόδιους φορείς σχετικά με τις μεταβολές των σχολικών μονάδων για το έτος 2011-2012. «Οι παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα της σημερινής σύσκεψης καταγράφονται και αμέσως μετά θα επεξεργαστούν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία και έχει την δυνατότητα να μεταφέρει το θέμα ώριμο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο και θα καταθέσει βελτιωμένη πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο και με δεδομένη τη δήλωση της Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου πως όπου χρειαστεί θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στην απόφαση», είπε ανάμεσα στα άλλα. «Ήταν ένας διεξοδικός διάλογος, στον οποίο κατατέθηκαν όλων οι απόψεις και δόθηκε η ευκαιρία να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για το σημαντικό αυτό θέμα», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Κολόκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: