Επιστολή του Δήμου Ηγουμενίτσας στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Για το καυτό θέμα των μεταναστών
Κύριε Υπουργέ
Σας απευθύνω την παρούσα επιστολή, ύστερα από σύσκεψη των φορέων της περιοχής που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16.03.2011, τη σύνθεση της οποίας αποτέλεσαν οι:
1. Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας
2. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
3. Επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου
4. Εκπρόσωπος του Δήμου Παραμυθιάς
5. Εκπρόσωπος του Δήμου Φιλιατών
6. Εκπρόσωπος της ένωσης Ξενοδόχων
7. Εκπρόσωπος της ένωσης Τουριστικών πρακτόρων
8. Εκπρόσωπος της ομοσπονδίας ενοικιαζομένων δωματίων
9. Εκπρόσωπος του εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας
10. Προέδροι α. Της Δημοτικής Κοινότητας Ηγουμενίτσας β. της Τοπικής Κοινότητας Λαδοχωρίου γ. της Τοπικής Κοινότητας Γραικοχωρίου
11. Εκπρόσωπος του Οργανισμού λιμένος Ηγουμενίτσας
12. Εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα για τους παράνομους μετανάστες

Τo πρόβλημα που έχει ανακύψει στη χώρα μας με τη διεύρυνση του μεταναστευτικού ρεύματος και την έλλειψη, τα τελευταία χρόνια, συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία “άφηνε τα γεγονότα να εξελίσσονται μέχρι να εκτονωθούν”, δημιούργησαν προβλήματα που συνεχώς διογκώνονται ανέγγιχτα.
Η πόλη της Ηγουμενίτσας σηκώνει μεγάλο μέρος από το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης της χώρας και η ικανότητα της περιοχής να αποσβέσει αναλογικά τμήμα του εθνικού προβλήματος, έχει ήδη εξαντληθεί. Η ανεξέλεγκτη προσέλευση στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού, οι παράνομες δραστηριότητες τους και η “γκετοποίηση” περιοχών, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα εντάσεων, που ευτυχώς δεν είχε ανθρώπινα θύματα μέχρι σήμερα.
Αξιολογούμε σοβαρά τις μεμονωμένες ξενοφοβικές εκδηλώσεις κατοίκων, αλλά και την καταγεγραμμένη αύξηση παραβατικών συμπεριφορών των παράνομων μεταναστών. Λαμβάνουμε υπόψη τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν. Προσβλέπουμε στη δημιουργία οργανωμένων κέντρων φιλοξενίας μεταναστών σε επιλεγμένα μέρη, δεδομένου ότι η χώρα μας το “οφείλει” στον μακραίωνο πολιτισμό της να συμπεριφερθεί όπως αρμόζει στον “ άνθρωπο” και την αξία του. Πιστεύουμε στη διαμόρφωση πολιτικών που απορρέουν από το σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Είμαστε όμως μαζί με την τοπική κοινωνία, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο μέλλον του τόπου μας και με μόνο κίνητρο την αγάπη μας γι αυτόν.
Είναι αναγκαίο να λάβουμε υπόψη:
Το μειωμένο αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων των περιοχών Λαδοχωρίου, Γραικοχωρίου και τους κινδύνους που εγκυμονεί η συνύπαρξη τους με τους παράνομους μετανάστες.
Τους κινδύνους που δημιουργούνται από τα συχνά επεισόδια μεταξύ μεταναστών και οδηγών φορτηγών, αστυνομικών – λιμενικών αρχών, κατοίκων.
Την τουριστική υποβάθμιση της εικόνας της περιοχής ( βασικός πυλώνας ανάπτυξης του Δήμου ) ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου.
Τα προβλήματα υγείας που ανακύπτουν, από τον τρόπο που διαβιούν οι παράνομοι μετανάστες.
Τη δυσοίωνη προοπτική, μιας επικειμένης ραγδαίας αύξησης του αριθμού αυτών την περίοδο του καλοκαιριού.
Για τους παραπάνω λόγους , ζητούμε:
Να επισκεφθείτε άμεσα την Ηγουμενίτσα, για να έχετε πλήρη ενημέρωση και γνώση του προβλήματος, προκειμένου να παρθούν πρωτοβουλίες και να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις, υπό την εποπτεία του Υπουργείου σας για την επίλυση του προβλήματος.
Δημοτική Αρχή και φορείς που εκπροσωπούνται στην επιτροπή, είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας, διότι οι αντοχές της τοπικής κοινωνίας έχουν πλέον εξαντληθεί.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: