Μετά τους Παγουρίστας ήρθαν και οι Συβοτίστας

Ομάδα πολιτών ανέλαβε να καθαρίσει το παραθαλάσσιο θέρετρο Σύβοτα. Δεν θα μπρούσε να ξεφύγει ούτε εκείνη από την κατάληξη –ίστας. Συβοτίστας λοιπόν. «Ο κόσμος είναι γοητευτικός γιατί υπάρχουν οι άνθρωποι το εξελιγμένο αυτό κομμάτι της φύσης, που αγωνίζεται ενάντια στη φύση και δημιουργεί τη ζωή και το πνεύμα. Παλεύει και ματώνει, αλλά δεν φεύγει ποτέ από τον αγώνα, γιατί αυτό είναι πάθος δυνατό σαν τη μοίρα». Μόλις τους είδα με όλα τα σύνεργα να πασχίζουν να καθαρίσουν ό, τι βρώμικο εύρισκαν μπροστά τους, δεν ξέρω πώς και γιατί, αυτά τα λόγια του Ασημάκη Πανσέληνου ήρθαν στο νου. Με τη Ρωξάνη Γκόγκου επί κεφαλής, αυτό το κορίτσι που αφήνει το στίγμα της στο χωριό για την εξωτερική ομορφιά της, (φαίνεται πως διαθέτει παρόμοια και στο εσωτερικό της), να αγωνίζεται με πάθος για το περιβάλλον. Με τα παιδιά των Συβότων και άλλους κατοίκους να χαίρονται γι΄αυτό που κάνουν.
Και μιλάμε βέβαια για τους Συβοτίστας, ονομασία που τους έδωσε ο Νίκος Κωνσταντουλέας, κάτοικος Ιωαννίνων μέλος των Παγουρίστας. Μαζί και η Ευτυχία, η γυναίκα του κι όλοι εμείς αργότερα, που πονάμε τον τόπο αυτό.

Βέβαια κοντά τους πάντα οι Ζαΐμηδες, ο Κώστας και η Ειρήνη το ζευγάρι, που για μας συνέδεσε το όνομά του με τα Σύβοτα. Στην πρώτη αυτή επίσημη πια συνάντηση των ανθρώπων που αγαπούν το περιβάλλον και θέλουν να το προστατέψουν, τα μικρά ή μεγάλα έξοδα, δεν έχει σημασία για εκείνη, τα ανέλαβε η Ρωξάνη.

Καλό είναι να συστρατευτούν και άλλοι κάτοικοι του χωριού μαζί τους, και αν δεν το κάνουν, τουλάχιστον παίρνοντας παράδειγμα από αυτούς, ας σεβαστούν τη φύση, το περιβάλλον. Και αν αυτό πλήττεται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, μπορεί να υπάρξουν φωνές αντίστασης, σαν κι αυτές. Για πολλούς από αυτούς είναι ένα ωραίο ταξίδι αυτό που κάνουν, όπως μας είπαν, κατά το οποίο σημασία δεν έχει το φτάσιμο, αλλά η πορεία ως εκεί.

http://www.agon.gr/news/121/ARTICLE/10880/2011-03-31.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: