Μεσόγειος, η θάλασσα που ενώνει

Η Βασίλισσα Σοφία εγκαινίασε έκθεση για τις ελληνο-ισπανικές σχέσεις

Μια έκθεση που εμβαθύνει στις ελληνοϊσπανικές σχέσεις την ύστερη μεσαιωνική εποχή εγκαινιάστηκε σήμερα το βράδυ παρουσία της Βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας στο Ινστιτούτο Θερβάντες. Γιατί τη συγκεκριμένη περίοδο;
Διότι οι εκδηλώσεις που έφεραν τη Σοφία στην Αθήνα έγιναν με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 700 χρόνων από την άφιξη και την εγκατάσταση στην Αθήνα υπηκόων του καταλανο - αραγονικού στέμματος.

«Μια θάλασσα από νόμους» είναι ο τίτλος της έκθεσης που σχετίζεται με τη ναυτική νομοθεσία του στέμματος της Αραγονίας από τον 14ο έως τον 16ο αιώνα η οποία χρησίμευσε ως νομική αναφορά για ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Η καταλανο - αραγονική κατοχή στο δουκάτο των Αθηνών και στη συνέχεια η επικράτησή τους στη Μεσόγειο συνδέεται, έτσι, με την ανάπτυξη των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ της Ισπανίας και των υπολοίπων χωρών της λεκάνης της Μεσογείου.

Ώρα 7.40 η Βασίλισσα Σοφία κατέφθασε στο Ινστιτούτο Θερβάντες όπου την υποδέχτηκε η διευθύντρια των Ινστιτούτων Θερβάντες διεθνώς, Κάρμεν Καφφαρέλ, και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Εουσέμπι Αγιένσα.

«Η έκθεση παρουσιάζεται στην Αθήνα μετά τη Βαρκελώνη και την Τυνησία, απλά στην περίπτωση των Αθηνών είναι εμπλουτισμένη με εκθέματα που αφορούν ειδικότερα τις ελληνοϊσπανικές σχέσεις τη συγκεκριμένη περίοδο», είπε στο Βήμα ο κ. Αγιένσα.

Συνοδευόμενη από τον Ισπανό πρεσβευτή, Μιγκέλ Φουέρτες, η Βασίλισσα Σοφία κατευθύνθηκε στον εκθεσιακό χώρο και αφού χαιρέτισε έναν - έναν τους παρευρισκόμενους -δεν παρέλειψε να κάνει χειραψία ακόμα και με τους κάμεραμεν -παρακολούθησε την ομιλία της κυρίας Καφφαρέλ και εν συνεχεία ξεναγήθηκε στην έκθεση από τον επιμελητή της, Ντανιέλ Ντουράν ι Ντουέλτ.

Κώδικες, επιστολές της εποχής, βιβλία, νομίσματα και έργα τέχνης αποτελούν το υλικό της έκθεσης με αποκορύφωμα μία τοιχογραφία του 15ου αιώνα από Βυζαντινό Μουσείο, γνωστή και ως Παναγία των Καταλανών (ή Madonna Catalana).

Όπως είναι φυσικό, όλοι περίμεναν να φωτογραφηθεί η Βασίλισσα Σοφία με φόντο τη συγκεκριμένη τοιχογραφία, στιγμιότυπο που αποτέλεσε το highlight των εγκαινίων.

Η διάρκεια της έκθεσης που πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Θερβάντες, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Μεσογείου και της πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα θα είναι μέχρι τις 16 Απριλίου.


Ινστιτούτο Θερβάντες
Μητροπόλεως, 23
10557 Αθήνα
Τηλ. : 210-3634117
Fax : 210-3647233
cenate @ cervantes . es
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 10.00-13.00 και 16.00 - 20.00. Σάββατο 10.00-13.30

Δεν υπάρχουν σχόλια: