Αισιοδοξούν, αλλά διατηρούν και επιφυλάξεις για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2011 αναμένεται να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα των ηπειρωτικών κληροδοτημάτων, μετά την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην ειδική μόνιμη επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Μιλτιάδη Παπαϊωάννου όπως μεταφέρθηκαν από τους εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα το θέμα θα πρέπει να έχει επιλυθεί έως τότε καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.

Όπως είναι γνωστό οι Βουλευτές Αθανάσιος Τσιούρας και Προκόπης Παυλόπουλος ορίστηκαν προκειμένου να συντάξουν εισήγηση το συντομότερο δυνατό, προτείνοντας συγκεκριμένο τρόπο επίλυσης του θέματος.
Στη συνεδρίαση αυτή εκτός από τα μέλη της επιτροπής και τους Βουλευτές της Ηπείρου πλην του Βαγγέλη Αργύρη και του Κώστα Τασούλα που απουσίαζαν, έλαβαν μέρος και οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα, οι οποίοι για μία ακόμη φορά κατέθεσαν συγκεκριμένα στοιχεία από την περίοδο της τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα, ζητώντας να επανέλθει η συνταγματικότητα και στην πόλη των Ιωαννίνων.
Είναι γνωστό εξάλλου πως όλα τα κληροδοτήματα υπόκεινται στο νόμο 1473/1984, «πλην των Ιωαννίνων», όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο.
Ο επικεφαλής της επιτροπής αγώνα Σπύρος Εργολάβος τόνισε ότι από το 1999 μέχρι σήμερα δεν έχει επιλυθεί το θέμα αυτό και ξεκαθάρισε μάλιστα πως η επιτροπή προσέρχεται στη συζήτηση για τελευταία φορά απαιτώντας την άμεση επίλυση του θέματος.
Σύμφωνα με τον κ. Εργολάβο και οι βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση ζήτησαν χωρίς περιστροφές να δοθεί άμεση λύση τονίζοντας πως πρόκειται για ένα πολιτικό και όχι νομικό ζήτημα.
Όπως τόνισε ο κ. Εργολάβος ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών τοποθετήθηκαν ιδιαίτερα αιχμηρά και τόνισαν πως δεν θα ανεχθούν άνωθεν παρεμβάσεις μιλώντας στον υπουργό Οικονομικών κ. Κουσελά.
«Ξετυλίξαμε επί δύο ολόκληρες ώρες το νήμα του αντισυνταγματικού και παράνομου καθεστώτος που σχετίζεται με τα αγαθοεργά και τις άλλες διαχειριστικές επιτροπές της Μητρόπολης Ιωαννίνων, που ξεκινούν από την περίοδο της τουρκοκρατίας και με αντισυνταγματικά διατάγματα των τριών δικτατορικών καθεστώτων και με κανονισμούς της Ιεράς Συνόδου καταβλήθηκε προσπάθεια να μετατραπούν κληροδοτήματα καθαρά εθνικά σε εκκλησιαστικά, να κατακρατηθούν παράνομα τεράστιες σχολικές περιουσίες της πόλης των Ιωαννίνων και να αφαιρεθεί από την διοίκηση και διαχείρισή τους κάθε ίχνος δημοκρατικότητας που ίσχυε ακόμα και στα χρόνια της τουρκοκρατίας με την κατάργηση του αιρετού των εφοροεπιτρόπων και το διορισμό από το Μητροπολίτη ανθρώπων του περιβάλλοντός του», σημείωσε ο κ. Εργολάβος.
Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα δήλωσαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πως από δω και στο εξής «Ο Ηπειρωτικός λαός δε θα δεχθεί οποιαδήποτε άνωθεν παρέμβαση από οπουδήποτε και αν προέρχεται», ενώ επιφυλάσσονται να αποκαλύψουν εκείνους που εμποδίζουν τη συνταγματικότητα, εάν διαιωνιστεί αυτή η κατάσταση.
«Μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση αυτή αναλογεί σε όλους όσοι άσκησαν μέχρι σήμερα την εξουσία», τόνισε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Κώστας Καραγιαννίδης.


http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4526:2010-12-09-23-44-19&catid=36:top-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: