Αποξήλωση της γέφυρας Mπέλεϋ Γλυκής

Στην υλοποίηση έργου για την αποξήλωση – μεταφορά της γέφυρας Μπέλεϋ Γλυκής και την αποκατάσταση κοίτης και καθαίρεσης βάθρων, προχωρά η Περιφέρεια. Η Οικονομική Επιτροπή στη συνεδρίαση της 30ης Ιανουαρίου κατάρτισε τους όρους διακήρυξης της ανοιχτής δημοπρασίας της Π.Ε. Θεσπρωτίας. Το έργο είναι προϋπολογισμού 50.000 ευρώ.
…συνέχεια »

Σύσκεψη για τη διευθέτηση προβλημάτων από την υδροδότηση ιχθυοτροφείων

Στο Δήμο Πωγωνίου
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Γραφείο της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, κ. Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα, με αντικείμενο τη διευθέτηση των προβλημάτων που ανακύπτουν στην ορθολογική διαχείριση των υδάτων στην περιοχή ευθύνης του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Άνω Καλαμά Ιωαννίνων, λόγω της λειτουργίας των παρακείμενων ιχθυοτροφείων σε σχέση με τα υφιστάμενα αρδευτικά δίκτυα των πηγών Βελλάς.


Σε αυτήν, έλαβαν μέρος ο δήμαρχος Πωγωνίου, κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Άνω Καλαμά, κ. Γεώργιος Τάτσης, μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντής και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υδάτων, κ. Σεραφείμ Τσιπέλης.
Στη Σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος τα μακροχρόνια προβλήματα που εδώ και δεκαετίες δημιουργούνται για τις ανάγκες άρδευσης των πεδιάδων Χρυσόραχης και Καλπακίου, εξαιτίας της λειτουργίας μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών, που χρόνο με το χρόνο αυξάνουν την παραγωγή τους και απαιτούν ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες νερών για την υδροδότηση των επιχειρήσεών τους.

Η Γ.Γ. ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υπευθυνότητα και σύνεση στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων στην περιοχή και τους κάλεσε από κοινού να τηρήσουν τη νομιμότητα, διασφαλίζοντας την ορθολογική χρήση των νερών, που αφενός θα στηρίξει την επιχειρηματική δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα και αφετέρου θα συμβάλει στην αναβάθμιση του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο είναι ταυτισμένο με τον υδάτινο πλούτο και αποτελεί έναν επιλεγμένο τουριστικό προορισμό.
«Η τήρηση της νομιμότητας πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα όλων μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, ζητώντας τη στενή συνεργασία όλων των πλευρών, ώστε να αναληφθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, που θα καταστήσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα συμβατή με την προστασία και την ανάδειξη του οικοσυστήματος.
Ο δήμαρχος Πωγωνίου, ζήτησε την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης που σε μια κρίσιμη περίοδο για την επιχειρηματικότητα αλλά και το ίδιο το περιβάλλον θα ρυθμίζει με βιώσιμο τρόπο τόσο την απρόσκοπτη άρδευση των ως άνω πεδιάδων όσο και τη συνέχιση υδροδότησης των ιχθυοτροφείων κατά τους χειμερινούς μήνες.
Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Άνω Καλαμά, εξέφρασε προβληματισμούς αναφορικά με την ορθολογική χρήση της υδροδότησης από τους ιδιοκτήτες των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και εξέφρασε την πεποίθηση, ότι θα πρέπει όλοι οι φορείς και κυρίως οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να διασφαλίσουν τη μη κατασπατάληση των πολύτιμων υδάτινων πόρων της περιοχής.
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, κατέθεσαν προς το Δήμο Πωγωνίου αλλά και τη διοίκηση του ΤΟΕΒ, δέσμη προτάσεων, οι οποίες το αμέσως προσεχές διάστημα θα αποτελέσουν τη βάση ενός γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου, ώστε μέσα από μια πορεία διαβούλευσης να μπει ένα τέλος στο αδιέξοδο που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες την περιοχή.

…συνέχεια »

Έκθεση Απολογισμού του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας

Για το Έτος 2011
Όταν o Nόμος 3852/2010 μετά από μακρά διαβούλευση, έγινε νόμος του κράτους, οι εμπλεκόμενοι, δηλαδή τα υπουργεία με τα επιτελεία τους καθώς ο Ά και Β βαθμός Αυτοδιοίκησης με τους εκπροσώπους της, δεν είχαν σαφή εικόνα για το που βαδίζει η χώρα οικονομικά. Τουλάχιστον οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.
Παρά τις αντιδράσεις που προέκυπταν, με αιχμή αυτών το χωροταξικό του νομοθετήματος, τέθηκε σε ισχύ και μετά τις εκλογές του 2010 η νέα δομή της αυτοδιοίκησης άρχισε να εφαρμόζεται, σύμφωνα με αυτόν.

Ολόκληρη η Τοποθέτηση Αντιπεριφερειάρχη Θ. Πιτούλη στην ειδική συνεδρίαση για τον Απολογισμό εδώ
…συνέχεια »

Πρόβλεψη για εκτεταμένες χιονοπτώσεις στην Ήπειρο

Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε έκτακτο δελτίο πρόγνωσης καιρικών φαινόμενων, σύμφωνα με το οποίο ορεινές, ημιορεινές ακόμη και περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Ηπείρου θα επηρεαστούν από αύριο Τετάρτη από κύμα κακοκαιρίας, με κύριο χαρακτηριστικό τις χιονοπτώσεις, οι οποίες θα υποχωρήσουν από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, συνιστά σε όλους τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί και να φέρουν μαζί τους οπωσδήποτε αντιολισθητικές αλυσίδες.
…συνέχεια »

Συνεδριάζει το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. ΗΠΕΙΡΟΥ

Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. ΗΠΕΙΡΟΥ που θα γίνει στα γραφεία της, στα Ιωάννινα ( Ναπ. Ζέρβα 2, 4ος όροφος ) την Τετάρτη, 01.02.2012, και ώρα 13.00, με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:
1. Σχετικά με την κατάργηση των τοπικών υποκαταστημάτων των Δημοσίων Υπηρεσιών σε Δήμους της Ηπείρου.
2. Σχετικά με το Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. που θα γίνει στην Κομοτηνή στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2012.
3. Σχετικά με τη συμμετοχή αιρετών της Ηπείρου στις Επιτροπές Πολιτικής της Κ.Ε.Δ.Ε
4. Ορισμός και αντικατάσταση εκπροσώπων της Π.Ε.Δ. Ηπείρου σε Συμβούλια και Επιτροπές.
5. Έγκριση δαπάνης για την ανανέωση της συνδρομής για την φιλοξενία - κατάληψη του χώρου στο διαδίκτυο της ιστοσελίδας της Π.Ε.Δ. Ηπείρου με διεύθυνση www.tedkioan - wireless.gr, ετών 2011 και 2012, και κατοχύρωση του ονόματός της.
6. Σχετικά με την εορτασμό της επετείου για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον οθωμανικό ζυγό.
7. Σχετικά με την χορήγηση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης σε δημοτικά κτίρια.
8. Συζήτηση επί θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Π.Ε.Δ. ΗΠΕΙΡΟΥ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΤΑΣ


…συνέχεια »

Πυροβόλησε τους θηροφύλακες για να μην τον πιάσουν

Ενας 43χρονος που κυνηγούσε παράνομα εξύβρισε, απείλησε και πυροβόλησε στον αέρα δύο φορές με κυνηγετικό όπλο υπαλλήλους της Θηροφυλακής στη Λούτσα Πρέβεζας, προκείμενο να μπορέσει να τους αποφύγει.
Οι θηροφύλακες ειδοποίησαν άμεσα την Αστυνομία Καναλακίου και αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο εντόπισαν και συνέλαβαν τον 43χρονο. Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για άσκοπους πυροβολισμούς, απείθεια, απειλή και εξύβριση. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρέβεζας.
…συνέχεια »

Η αντιαναπτυξιακή εσωτερική στάση πληρωμών επιδεινώνει το έλλειμμα

Γράφει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ
πρώην υφυπουργός Οικονομικών

ΕΚΕΙΝΟ που προέχει το επόμενο διάστημα είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Στην τραγική κατάσταση που βρισκόμαστε, όμως, χρειάζεται προσοχή και σε ένα άλλο σημαντικό θέμα. Η οικονομία είναι αδύνατο να σταθεί στα πόδια της αν δεν λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας, που έχει γονατίσει επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Μόνο οι ανεξόφλητες και ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου (επιστροφές φόρων, πληρωμές προμηθευτών και εργολάβων κλπ), το λεγόμενο εσωτερικό χρέος, ανέρχονται περίπου στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορούν, στο σύνολό τους, οφειλές που δημιουργήθηκαν τη διετία 2010 - 2011.

Υγιείς και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις έχουν κλείσει, αποχωρούν από την Ελλάδα ή κινδυνεύουν να κλείσουν, γιατί το κράτος, ενώ τους χρωστά, όχι μόνο δεν τους πληρώνει αλλά τους ζητά και τον ΦΠΑ, τον οποίο, το ίδιο, ως πελάτης τους, δεν έδωσε. Αυτή η απαράδεκτη και αντιαναπτυξιακή εσωτερική στάση πληρωμών, η οποία έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση -στην προσπάθειά της να καλύψει κάποιες από τις μαύρες τρύπες του Προϋπολογισμού- βλάπτει, σε τελική ανάλυση, την οικονομία και επιδεινώνει το έλλειμμα.

Παράλληλα, οι δυσκολίες πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση και οι καθυστερήσεις ένταξης σε κοινοτικά προγράμματα έχουν ως αποτέλεσμα οι εταιρείες με άμεση ή έμμεση σχέση με το εξωτερικό να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή τους λειτουργία.

Ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες δεν μπορούν να αναλάβουν έργα σε άλλες χώρες, καθώς εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών δε γίνονται δεκτές. Εταιρείες που εισάγουν πρώτες ύλες, μηχανήματα ή καταναλωτικά αγαθά θα πρέπει να εξοφλούν το σύνολο των παραγγελιών τους πριν αυτές αποσταλούν στην Ελλάδα. Και αυτό δεν συμβαίνει τώρα τελευταία, αλλά εδώ και αρκετούς μήνες και αποτελεί απόδειξη της πλήρους απαξίωση προς κάθε τι το ελληνικό.

Η ελληνική οικονομία πνίγεται στον βρόγχο της έλλειψης ρευστότητας. Καμία προοπτική εξόδου από τη δημοσιονομική κρίση δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η ασφυξία ρευστότητας στην αγορά. «Έλλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου», λένε για τις περιπτώσεις που δεν κυκλοφορεί χρήμα. Βέβαια, έλλειψη ρευστότητας δεν αντιμετωπίζεται μόνο με κινήσεις στο εσωτερικό μέτωπο. Οποιαδήποτε βιώσιμη λύση του ελληνικού χρέους περνά αναγκαστικά από την εξασφάλιση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. Αλλά και η εξασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών δεν αρκεί, αν δεν υπάρξουν μέτρα που θα ανοίξουν τις κάνουλες της ρευστότητας από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία. Γιατί εκεί βρίσκεται το πρόβλημα…

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα REALnews την Κυριακή 29.1.2012)

…συνέχεια »

''Μεθοδεύσεις που παραβιάζουν τους κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας''

λέει το Τ.Σ. Λαδοχωρίου για τη νέα σύνθεση του Δ.Σ. της ΟΛΗΓ ΑΕ
Το Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας Λαδοχωρίου με την αριθμ. 2/2012 ομόφωνη απόφαση του την Τετάρτη 25/01/2012και με αφορμή τη νέα συνθεση του ΟΛΗΓ εξέδωσε το κάτωθι ψήφισμα:
Με μεγάλη έκπληξη, η οποία μετατράπηκε γρήγορα σε πικρία και αγανάκτηση, πληροφορηθήκαμε τη νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΗΓ Α.Ε όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 14/12-1-2012 και στην οποία διαπιστώσαμε ότι για μια ακόμη φορά δεν συμμετέχει κανένας κάτοικος του Δ.Δ Λαδοχωρίου (αίτημα που σας έχουμε απευθύνει πολλές φορές εξηγώντας σας κάθε φορά τους ουσιαστικούς λόγους μιας τέτοιας συμμετοχής).


Επειδή έχουμε καταλάβει πια πολύ καλά ότι ορισμένοι Υπουργοί της Κυβέρνησης έχουν από καιρό πάψει να ενεργούν για το συμφέρον του Τόπου και το μόνο που κάνουν είναι μικροκομματική πολιτική αδιαφορώντας όχι μόνο για την χιλιοδιαφημισμένη Ανοικτή Διακυβέρνηση, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία αλλά ακόμη και για την αναγκαία, όσο ποτέ άλλοτε, αυτή την περίοδο συνεννόηση και συνεργασία με τους Τοπικούς φορείς,
Σας καλούμε να δώσετε στη δημοσιότητα τα ονόματα και τα βιογραφικά όλων όσων έκαναν αίτηση για τις θέσεις τόσο του Διευθύνοντος Συμβούλου όσο και για τις θέσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου η τοπική Κοινωνία και οι Δημότες του Δήμου Ηγουμενίτσας να λάβουν γνώση και να κρίνουν τις αποφάσεις σας .
Σε αντίθετη περίπτωση είσαστε εκτεθειμένοι σε όλους τους Θεσπρωτούς και τους Ηπειρώτες.
Καταδικάζουμε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις που παραβιάζουν τους κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας, έννοιες για τις οποίες διαρρηγνύετε τα ιμάτια σας με κάθε ευκαιρία εντός και εκτός Βουλής.
Το παρόν ψήφισμα θα διαβιβαστεί σε όλες τις Τοπικές, Περιφερειακές, Εθνικές και Ευρωπαϊκές αρχές και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Το Τοπικό Συμβούλιο Λαδοχωρίου του Δήμου Ηγουμενίτσας
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Τ.Κ. ΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ ΗΛΙΑΣ Ν. ΛΩΛΗΣ

…συνέχεια »

Τα... παράπονα στον Συμπαραστάτη

Συνολικά 306 υποθέσεις κλήθηκε να αντιμετωπίσει την περσινή χρονιά ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, σύμφωνα με την έκθεση του Αποστολή Οικονόμου, η οποία έγινε με αφορμή και την ειδική συνεδρίαση της Περιφερείας Ηπείρου. Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης της Ηπείρου, εκλέχθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, με την υπ΄αριθ. 23 απόφασή του της 9-3-2011, ορκίστηκε δε και ανέλαβε καθήκοντα την 5-4-2011. Πανελλαδικά από τις δέκα τρεις Περιφέρειες της Χώρας, Συμπαραστάτες εξέλεξαν οι τέσσερις.

Σύμφωνα με την έκθεση του κ. Οικονόμου η λειτουργία του νέου θεσμού το παρελθόν έτος δεν ήταν πλήρης, ώστε να μας δώσει ασφαλή συμπεράσματα για το πώς λειτούργησε και πως ανταποκρίθηκαν οι πολίτες σ' αυτόν.
Όμως οι τελευταίοι μήνες του 2011, έδειξαν πως οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν στη χώρα, αύξησαν τις προσδοκίες των πολιτών προς τον Συμπαραστάτη και πλέον αναζητούν από αυτόν ανθρώπινη αντιμετώπιση και ευαίσθητη διαχείριση των προβλημάτων τους, άσχετα αν αυτά εμπίπτουν ή όχι στον κύκλο αρμοδιοτήτων του.
Προς το παρόν στην πράξη, ο Συμπαραστάτης προκειμένου να επιλύσει προβλήματα πολιτών και επιχειρηματιών της περιοχής που ξεπερνούν τις αρμοδιότητές του, προστρέχει στη βοήθεια του Συνηγόρου του Πολίτη προκειμένου να τα αντιμετωπίσει.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθούσε πολύ και η εκλογή των αντίστοιχων Συμπαραστατών στους τέσσερις μεγάλους Δήμους της Ηπείρου, γεγονός που δεν επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα.

Τα θέματα των αιτήσεων
Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του νέου θεσμού, προσέφυγαν στο Συμπαραστάτη με αιτήματά τους 216 πολίτες, 63 επιχειρηματίες και 27 ομάδες πολιτών από όλη την Ήπειρο. Κατά περιοχές, από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων είχαμε 249 προσφυγές, από Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας 25, από Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας 18 και από Περιφερειακή Ενότητα Άρτας 14.
Τα θέματα που απασχόλησαν το γραφείο του Συμπαραστάτη κατά αρμοδιότητα και κατηγορία είχαν ως εξής:
Εβδομήντα πέντε ήταν αρμοδιότητας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Ηπείρου.
Σε τριάντα επτά υποθέσεις εμπλέκονταν Υπουργεία, Οργανισμοί του Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ.
Τριάντα τρεις ήταν με υπηρεσίες διαφόρων Δήμων της Ηπείρου.
Τριάντα ζητήματα αφορούσαν προβλήματα με ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Είκοσι οκτώ θέματα ήταν διαφορές ιδιωτών ή επιχειρηματιών με Τράπεζες.
Είκοσι περιπτώσεις αφορούσαν πολεοδομικά ζητήματα.
Δέκα εννιά υποθέσεις αφορούσαν εργασιακά δικαιώματα ή ήταν εργατικές διαφορές.
Δέκα τρεις υποθέσεις αφορούσαν το τέλος ακινήτων μέσω λογαριασμών της Δ.Ε.Η.
Πενήντα μια περιπτώσεις ήταν διάφορες και ποικίλου περιεχομένου.
Από τις 75 υποθέσεις της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Ηπείρου, 58 ήταν βάσιμες και νόμιμες, 13 ήταν αβάσιμες και 4 εκκρεμούσαν στα Δικαστήρια.
Εκ των 58 βάσιμων αναφορών επιχειρηματιών και πολιτών επιλύθηκαν ή βρίσκονται στο στάδιο της επίλυσης 41 υποθέσεις, δεν επιλύθηκαν δε 17 από αυτές.
Από τις υπόλοιπες υποθέσεις που απασχόλησαν τον Συμπαραστάτη, δεν υπάρχει δυνατότητα στατιστικής αποτίμησης αυτών που επιλύθηκαν για τους εξής λόγους:
Όσες αφορούσαν το Δημόσιο ή Υπουργεία, η παρέμβαση ήταν ανεπίσημη ή μέσω του Συνηγόρου του Πολίτη. Όσες αφορούσαν προβλήματα πολιτών και επιχειρηματιών με τις τοπικές Δ.Ο.Υ., η παρέμβαση ήταν πιο ουσιαστική και η επίλυση του προβλήματος περισσότερο εφικτή.
Η συνεργασία με τις υπηρεσίες των διάφορων Δήμων της Ηπείρου, ήταν πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, καλή και βοήθησε στην επίλυση αρκετών αιτημάτων των πολιτών.
Επίσης συνεργάσιμοι ήταν και οι εκπρόσωποι των Τοπικών Ασφαλιστικών Οργανισμών.
Με τις τράπεζες υπήρξε δυσκολία στην αναπροσαρμογή των απαιτήσεων τους από δάνεια, ενώ η οικονομική συγκυρία επέβαλε μια πιο ευέλικτη πολιτική έναντι των δανειοληπτών.
Στο θέμα αυτό ο Συμπαραστάτης σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, έδωσε τη δυνατότητα στους περισσότερους εξ' αυτών να έχουν δωρεάν νομική κάλυψη κατά το πρώτο στάδιο των αιτημάτων τους έναντι των Τραπεζών.
Οι υποθέσεις που αφορούσαν το τέλος ακινήτων μέσω της Δ.Ε.Η., μέρος αυτών συνίστατο σε αδυναμία καταβολής του από τους πολίτες, άλλες δε σε σφάλματα που υπήρχαν ως προς το ύψος του τέλους. Η συνεργασία με το Δήμο και τη Δ.Ο.Υ., βοήθησε στη διόρθωση των εσφαλμένων λογαριασμών.
Στις εργατικές διαφορές που αντιμετώπισε ο Συμπαραστάτης και όλες τους ήταν από την πλευρά των εργαζομένων, υπήρξε συνεργασία με τον Επόπτη Εργασίας και δόθηκε μια πρώτη νομική υποστήριξη και καθοδήγηση, έως ότου οι περισσότερες από αυτές καταλήξουν στα αρμόδια Δικαστήρια.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ένας αριθμός υποθέσεων που αφορούσαν εργατικές διαφορές καθώς και διαφορές πολιτών και επιχειρηματιών με Τράπεζες, δεν είναι καταγεγραμμένος στον παρόντα απολογισμό λόγω άρνησης των ενδιαφερομένων να δώσουν τα στοιχεία τους, είτε από φόβο για τυχόν συνέπειες στην πρώτη περίπτωση, είτε
από αυξημένη αίσθηση αξιοπρέπειας στη δεύτερη.
Όπως και να έχει όμως, σε καμία περίπτωση η τεχνοκρατική προσέγγιση και στατιστική αποτύπωση των υποθέσεων που απασχόλησαν το γραφείο του Συμπαραστάτη, μπορούν να αποτυπώσουν επακριβώς και την πραγματικότητα στην οποία κινείται η κοινωνία της
Ηπείρου.
Όπως τονίζει ο κ. Οικονόμου στην έκθεσή του «η βαθιά οικονομική κρίση επέτεινε προϋπάρχοντα προβλήματα και δημιούργησε νέα, με συνέπεια οι απαιτήσεις των πολιτών να είναι πιο σύνθετες και πολύπλοκες και ο ρόλος του Συμπαραστάτη διαφορετικός, με μεγαλύτερο κύκλο προβλημάτων προς αντιμετώπιση, σε σχέση με αυτά που του εκχώρησε ο νόμος».

Συμπεράσματα και προτάσεις
Η έκθεση του Συμπαραστάτη της Περιφέρειας Ηπείρου καταλήγει πως η μεταρρύθμιση που επιδιώχθηκε με τον Καλλικράτη, στόχο είχε την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία προς την περιφέρεια και την εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση του λειτουργικού κόστους, ωστόσο προσθέτει πως για να επιτευχθούν οι μακροπρόθεσμοι αυτοί στόχοι, απαιτούνταν στο πρώτο στάδιο λειτουργίας του, επαρκής χρηματοδότηση και σταδιακή έκδοση των εκτελεστικών αυτού προεδρικών διαταγμάτων, κάτι που δεν έγινε στο δέοντα βαθμό.
Αυτό είχε ως συνέπεια να μη έχουν μεταφερθεί, στο βαθμό που θα έπρεπε, οι απαραίτητες αρμοδιότητες από το κέντρο προς την περιφέρεια και να μην έχουν διασαφηνιστεί τα όρια μεταξύ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Περιφέρειας και Δήμων.
«Η μη αποσαφήνιση της δικαιοδοσίας ενός εκάστου συντηρεί τη δυσκαμψία λειτουργίας τους και εμποδίζει την αποτελεσματικότητά τους», αναφέρει η έκθεση.
Σε ότι αφορά την εσωτερική λειτουργία της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία γίνεται με βάση τον Οργανισμό αυτής που εγκρίθηκε με το υπ' αρ. 140/10 Προεδρικό Διάταγμα και έχοντας την δεκατετράμηνη εμπειρία που αποκτήθηκε, ο Συμπαραστάτης προτείνει να εξεταστεί η τροποποίηση και προσαρμογή του, ώστε να καλυφθούν τα σχετικά κενά και γίνουν λειτουργικές βελτιώσεις του.
Παράλληλα σημειώνει πως με την ολοκλήρωση της μεταφοράς των υπηρεσιών που υπάγονται στο Δήμο, από το κτίριο της Περιφέρειας, η ανακατανομή των χώρων εργασίας κάποιων τμημάτων, η κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων από ειδικό επιστημονικό προσωπικό, η συνεχής ενημέρωση ενός εκάστου στο αντικείμενό του, θα βελτίωναν σημαντικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών της διοίκησης.
«Πάνω όμως απ' όλα, στην παρούσα χρονική και οικονομική συγκυρία, επιβάλλεται η γρήγορη ενεργοποίηση του μεταρρυθμιστικού σκέλους του Καλλικράτη, με μεγαλύτερη εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια της χώρας.
Οι βασικές αρχές του Κράτους δικαίου, η αρχή της ισότητας, της νομιμότητας, της ισονομίας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρχές που στήριζαν πάντοτε τη Δημοκρατία, δεν αρκούν πλέον, αν δεν συνοδεύονται και από τις αναγκαίες υπηρεσίες του Κράτους Πρόνοιας.
Η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με περισσότερες αρμοδιότητες, θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, διότι αυτή, όχι μόνο θεσμικά αλλά και ουσιαστικά, μπορεί περισσότερο από τους άλλους πόλους εξουσίας, να βρίσκεται κοντά στον πολίτη και τα προβλήματά του», καταλήγει η έκθεση του κ. Οικονόμου.
http://www.neoiagones.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1864: &Itemid=123&lang=el
…συνέχεια »

Η Αλβανία… Ντουμπάι και η Ελλάδα… Αλβανία!

Με τον «αραμπά» στη χώρα μας τα έργα ΑΠΕ
Την ώρα που στην Ελλάδα οι έρευνες για την ύπαρξη υδρογονανθράκων θα ξεκινήσουν τον προσεχή Μάρτιο σε κάποιες περιοχές και το καλοκαίρι σε άλλες, μεταξύ των οποίων και στα Γιάννινα, στην Αλβανία φαίνεται ότι έχουν βαλθεί να μας «φορέσουν τα γυαλιά» και να μετατραπούν σε… Ντουμπάι!

Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς, η ραγδαία ανάπτυξη που γνωρίζουν στην γειτονική χώρα τα έργα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και κυρίως τα αιολικά πάρκα. Να σημειωθεί, ότι στην Ελλάδα, μετά από μεγάλες καθυστερήσεις δίνονται με το… ζόρι κάποιες άδειες για μικρά αιολικά πάρκα, ένα εκ των οποίων προβλέπεται να δημιουργηθεί στα όρια του Δήμου Ζίτσας.

Μεγάλα… ντιλ!
Όμως, οι γείτονες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς νέα έργα αξιοποίησης του ορυκτού τους και όχι μόνο πλούτου, μέσω μεγάλων «ντιλ» που κλείνουν με εταιρίες από την Γερμανία κυρίως.
Πρόσφατα, η Κυβέρνηση Μπερίσα απηύθυνε πρόσκληση σε Γερμανούς επενδυτές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της πετρελαϊκής εταιρείας Alb¬petrol. Μάλιστα, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Αλβανίας Νασίπ Νάτσο, οι Γερμανοί επενδυτές μπορούν να εξετάσουν και τις ευκαιρίες στους τομείς της υδροηλεκτρικής ενέργειας και των βιομηχανικών πάρκων.

Τα έργα…
Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, διεθνείς διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες για την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών, προβλεπόμενης ισχύος 450 MW σε δύο περιφέρειες της χώρας, ενώ ήδη έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την κατασκευή 310 υδροηλεκτρικών έργων και για την εγκατάσταση 15 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 1.550 MW και κόστους 2 δισ. ευρώ. Τέλος, στην Αλβανία προβλέπεται να κατασκευαστούν υδροηλεκτρικοί σταθμοί από δυο Αυστριακές και μια Νορβηγική εταιρία.

Παράδειγμα…
Έλληνες αναλυτές της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σημειώνουν, ότι στη χώρα μας ακόμη δεν έχουμε αντιληφθεί τη δύναμη και την αξία των επενδύσεων σε ΑΠΕ.
«Σημειώνονται δραματικές καθυστερήσεις, κάτι που αποθαρρύνει και τις ξένες επενδύσεις» λένε και δεν διστάζουν να φέρουν την Αλβανία ως παράδειγμα ανάπτυξης. «Στην Ελλάδα το μόνο που ξέρουν οι Κυβερνώντες είναι πώς να βάζουν συνέχεια φόρους. Δυστυχώς έτσι, όχι μόνο δεν πάμε μπροστά, αλλά καταδικάζουμε την χώρα στην υπανάπτυξη...».
http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/9846

…συνέχεια »

Στο Ισραήλ την Τρίτη ο Γ. Παπανδρέου

Στο Ισραήλ θα μεταβεί την Τρίτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να μιλήσει στο 12ο ετήσιο πολιτικό και οικονομικό Φόρουμ «Herzilya Conference».
O κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Δημοκρατίας του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, ενώ θα παρακαθίσει και σε γεύμα εργασίας με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
…συνέχεια »

Νέο κύκλωμα στα δίχτυα των δικαστών

Δεκάδες εφοριακοί, δικηγόροι, αστυνομικοί, λογιστές και... ποινικοί, χρησιμοποιώντας τον «υγιή» ΑΦΜ ενός τετραπληγικού, έστησαν offshore, ξέπλεναν μαύρο χρήμα ενώ επιδίδονταν και σε άλλες ενέργειες, από απάτες έως τοκογλυφία
Κύκλωμα-καρμπόν με την επονομαζόμενη «Μαφία της Θεσσαλονίκης» διερευνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.
Στη νέα μεγάλη υπόθεση, που φέρεται να έχει προεκτάσεις στην Ιταλία, αλλά και πλοκάμια στα Δωδεκάνησα και στην ηπειρωτική Ελλάδα, διερευνάται η εμπλοκή περίπου 30 προσώπων, μεταξύ των οποίων εφοριακοί και τραπεζικοί, πρώην υπάλληλος ΣΔΟΕ, αστυνομικοί, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, λογιστές, επιχειρηματίες και αλλοδαποί, ενώ κατονομάζεται και ένας? ράφτης.

Η Εισαγγελία με τη συνεργασία του τμήματος οικονομικού εγκλήματος της Ασφάλειας διερευνά καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες το κύκλωμα αξιοποίησε τον «υγιή» ΑΦΜ ενός τετραπληγικού, προκειμένου μέσω των τραπεζικών του λογαριασμών, καθώς και επιχειρήσεων αλλά και offshore εταιρειών που έστηναν εν αγνοία του, να ξεπλένουν βρώμικο χρήμα, με προέλευση ακόμη και από την ιταλική μαφία!
Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, το κύκλωμα προσπαθούσε να βάλει στο χέρι ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του τετραπληγικού και της οικογένειάς του, ενώ σε ένα από τα δεκάδες έγγραφα που έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας, φαίνεται ότι, μετά τον θάνατο του 44χρονου τότε άνδρα, στις 3 Ιουνίου 2008, εισέπραξαν ακόμη και τα έξοδα της κηδείας της μητέρας του από το ΙΚΑ, συνολικού ποσού 744 ευρώ!

Μέχρι τώρα έχουν κληθεί και κατέθεσαν με την ιδιότητα του υπόπτου τουλάχιστον 30 άτομα, ενώ τα αδικήματα που διερευνώνται από την Εισαγγελία είναι μεταξύ άλλων σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κακουργηματικές απάτες, πλαστογραφίες, απιστία. Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά τον θάνατο του τετραπληγικού, από καταγγελίες του αδελφού του, ο οποίος, όπως ισχυρίζεται σε αλλεπάλληλες μηνυτήριες αναφορές του, διαπίστωσε περίεργα και αδικαιολόγητα δάνεια περίπου 1 εκατ. ευρώ στο όνομα του ανάπηρου, ενώ παράλληλα ανακάλυψε και 21 πιστωτικές κάρτες του, οι οποίες βρέθηκαν χρεωμένες συνολικά με ποσά 100.000 ευρώ.
Το σημείο-κλειδί στην υπόθεση, που κίνησε το ενδιαφέρον του μηνυτή και άρχισε να ψάχνει τα ίχνη των εμπλεκομένων ήταν πώς μπορούσε ο αδελφός του να εξυπηρετεί όλες αυτές τις τραπεζικές και δανειακές υποχρεώσεις, οι οποίες -κατά τους ισχυρισμούς του- έφταναν τις 20.000 ευρώ μηνίαιως, όταν ζούσε με την αναπηρική σύνταξη των 600 ευρώ και με εισοδήματα από ενοίκια που δεν υπερέβαιναν το ποσόν των 1.000 ευρώ μηνιαίως.
Τα παράδοξα
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι, ενώ ο τετραπληγικός δεν μπορούσε να κουνήσει ούτε το δάχτυλό του και κινείτο με αναπηρικό αμαξίδιο και πάντα με τη βοήθεια συνοδού φέρεται να έχει αγοράσει, μέσω πιστωτικών καρτών, μεταξύ άλλων, περίπου? 4.000 ζευγάρια παπούτσια!
Παράλληλα, σύμφωνα με το αποδεικτικό υλικό που διερευνά ο εισαγγελέας, ο ανάπηρος εμφανίζεται να αγοράζει τρεις μεζονέτες στον Αγιο Στέφανο, από αδελφό εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο Κοσκωτά, ενώ φέρεται να διατηρεί στο όνομά του 15 τρεχούμενους τραπεζικούς λογαριασμούς, με αντίστοιχα μπλοκ επιταγών, μέσω των οποίων φέρονται να έχουν διακινηθεί περί τα 5,6 εκατ. ευρω?
Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» ο μηνυτής και αδελφός του Π.Λ. «τα μέλη του κυκλώματος έψαχναν έναν "υγιή" ΑΦΜ, ο κάτοχος του οποίου να έχει μεν περιουσία, αλλά να μην μπορεί να τη διαχειριστεί και μέσω αυτού να κάνουν συναλλαγές και να ξεπλένουν χρήματα».
Στο υπό διερεύνηση κύκλωμα φέρονται να εμπλέκονται μεταξύ άλλων στελέχη εφορίας των βορείων προαστείων και περιοχών της Δωδεκανήσου, όπου σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα «άνοιγαν δραστηριότητες στο όνομα του τετραπληγικού αδελφού μου παράνομα, αφού το κράτος τον έχει κρίνει ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία από το 1983, γεγονός που ήταν γνωστό στους εφοριακούς, καθώς είχε έκπτωση 60% στο φορολογητέο εισόδημα ως ανάπηρος».
Σύμφωνα με έγγραφα της δικογραφίας, ο τετραπληγικός είχε ανοίξει δραστηριότητες σε ΔΟΥ ως σύμβουλος επιχειρήσεων και νομικός σύμβουλος χωρίς να έχει σπουδάσει νομικά, ως ιδιοκτήτης εταιρείας σεκιούριτι όπου εμφανιζόταν να παρέχει υπηρεσίες σε εκθέσεις στο MEC, χωρίς να έχει άδεια από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ως ιδιοκτήτης ρεμπετάδικου στον Πειραιά, ως έμπορος ενδυμάτων και αυτοκινήτων, ως κατασκευαστής και ως μεσίτης αστικών συμβάσεων, όπου μεταξύ άλλων διαπραγματευόταν ποδοσφαιρικές ομάδες, όπως τον Πανηλειακό!
Το κουτί της κομπίνας
Για ένα... μυστηριώδες μπλε μεταλλικό κιβώτιο γίνεται λόγος μεταξύ άλλων στη μηνυτήρια αναφορά που διερευνά ο εισαγγελέας. Βρέθηκε σε διαμέρισμα που είχε παραχωρήσει ο ανάπηρος σε δικηγόρο και περιείχε 30 συναλλαγματικές 110.000 η καθεμία, με αποδέκτη μία υπάλληλο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η οποία φέρεται ότι αγόρασε από τον τετραπληγικό μεταχειρισμένο ΙΧ κατά 722.000 δραχμές ακριβότερα από την τιμή πώλησής του ως καινούργιου!
ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΑΔΙΚΟ ΚΑΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
«Πλαστή υπογραφή από άγνωστο άτομο έχει τεθεί στη θέση της υπογραφής του αιτούντα» για τη διενέργεια προελέγχου ίδρυσης καταστήματος, σχετικά με το ρεμπετάδικο στον Πειραιά που φέρεται ότι ανήκε στον τετραπληγικό! Αυτό υποστηρίζει στη μηνυτήρια αναφορά ο αδελφός του ανάπηρου, που κάνει λόγο για χρήση πλαστών εγγράφων.
Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη δικογραφία, το ακίνητο φέρεται ότι ανήκε στις δύο κόρες συνταξιούχου σήμερα υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών, παλαιότερα τελωνειακού υπαλλήλου και μετέπειτα του ΣΔΟΕ.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «εισέπραττε πάντα ο ίδιος τα μετρητά, αλλά και τις επιταγές, που δίνονταν για τα ενοίκια του καταστήματος». Για την εμπλοκή τραπεζικών αναφέρεται στις μηνυτήριες αναφορές ότι έδιναν δάνεια στον ανάπηρο, προσημειώνοντας οικογενειακά ακίνητα, τα οποία βαρύνονταν με κληρονομικό καταπίστευμα από τη διαθήκη του πατέρα τους, όπου μεταξύ άλλων (το καταπίστευμα) αναφέρει ότι όλα τα ακίνητα δεν μεταβιβάζονται
, δεν πωλούνται, δεν δωρίζονται, δεν προσημειώνονται, δεν εγγράφεται κανένα βάρος.
Η Λερναία Υδρα του εγκλήματος
Οπως προκύπτει από τη σχετική δικογραφία, η δομή των δύο κυκλωμάτων που δρούσαν ως «συγκοινωνούντα δοχεία» ήταν δαιδαλώδης. Ως μέλη τους φέρονται δικηγόροι, εφοριακοί, τραπεζικοί, αστυνομικοί, επιχειρηματίες και ένας... ράφτης.
Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ
Από τα Δωδεκάνησα μέχρι την ιταλική μαφία
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκέλος της δικογραφίας που αφορά τη σύσταση offshore εταιρειών στο όνομα του τετραπληγικού, καθώς έχει συσχετιστεί από τη Δικαιοσύνη με άλλη μεγάλη δικογραφία, η οποία εκκρεμεί στα δικαστήρια περιοχής της Δωδεκανήσου και αφορά ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από την Ιταλία, που εικάζεται ότι προέρχεται ενδεχομένως από την ιταλική μαφία.
Στην υπόθεση αυτή φέρονται εμπλεκόμενοι διευθυντικά στελέχη τράπεζας και κάτοικοι της περιοχής, ενώ είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ψαρά ακριτικού νησιού, που βρίσκεται κατηγορούμενος στη συγκεκριμένη δικογραφία, καθώς στο όνομά του έφτασε έμβασμα από την Ιταλία 5 εκατ. ευρώ, μέσω της συγκεκριμένης τράπεζας.
Τα δάνεια
Στην ίδια υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος ενεπλάκη και το όνομα του τετραπληγικού, καθώς εμφανιζόταν να έχει πάρει δάνειο από τράπεζα του ακριτικού νησιού ύψους 350.000 ευρώ, ενώ δάνειο 80.000 ευρώ εμφανιζόταν να έχει πάρει σε ηλικία... 84 ετών και η μητέρα του! Σε μηνυτήρια αναφορά του αδελφού του γίνεται λόγος για την ύπαρξη SWIFT (τραπεζική εντολή) ποσού 1,2 εκατ. ευρώ, το οποίο απεστάλη από την Ιταλία σε τραπεζικό λογαριασμό του αναπήρου.
Αναφέρει σχετικά ο μηνυτής: «... βρήκα σχέδιο ιδιωτικού συμφωνητικού αγοραπωλησίας ακινήτου, με ημερομηνία 8/12/2007, σύμφωνα με το οποίο ο Π.Λ. (αδελφός) πουλάει το ακίνητο στην οδό ... στην ιταλική εταιρεία AURORA ASSICURAZIONI S.P.A. ... αντί ποσού 1,5 εκατ. ευρώ». Αναφέρει ότι «ο αγοραστής θα καταβάλει στον λογαριασμό του στην τράπεζα ποσό 1,2 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή».
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63608683
…συνέχεια »

Προχωρά η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού... μειώνεται η κίνηση

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά, η παραχώρηση εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτη, όπως διαφαίνεται από τις κινήσεις του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Στη χθεσινή συνάντηση- δεύτερη «επίσκεψη» του ΤΑΙΠΕΔ στα γραφεία της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», οι σύμβουλοι του Ταμείου ζήτησαν ενημέρωση για στοιχεία που σχετίζονται με την διαχείριση του οδικού άξονα όπως είναι οι κυκλοφοριακοί φόρτοι, τα διόδια και τα έσοδα από τη λειτουργία τους και τα κόστη συντήρησης.


Σύμφωνα με πληροφορίες της έγκυρης ιστοσελίδας «Voria.gr», τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ, θα συνεκτιμηθούν από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα του ΥΠΟΜΕΔΙ, Σέργιο Λαμπρόπουλο, ο οποίος και αναμένεται να παρουσιάσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, το σχέδιο διάσπασης της Εγνατίας Οδού Α.Ε. σε δύο εταιρείες.
Το ακανθώδες σημείο στο όλο θέμα είναι, ποια από τις δύο εταιρείες θα «χρεωθεί» το υπόλοιπο των δανείων που είχαν συναφθεί στην περίοδο 2006-2008, για την κατασκευή των λεγόμενων «ορφανών» τμημάτων του άξονα. Προφανώς, τα δάνεια είναι αντικίνητρο για τους ιδιώτες που θα έβλεπαν την είσοδο στην εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείριση του οδικού άξονα.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό, ήταν και παραμένουν αντίθετοι με την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του οδικού άξονα και τη μεταβίβαση των μετοχών της ΕΟΑΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.
Μάλιστα, ζητούν νέα συνάντηση με τον υφυπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ Γιάννη Μαγκριώτη, για την ερχόμενη Δευτέρα.

Μειώθηκε η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό
Μειώθηκε, κατά 15% - 25% η κυκλοφορία στα οδικά δίκτυα της Εγνατίας Οδού και στην Ήπειρο το τελευταίο δίμηνο του 2011, καθώς η λειτουργία των σταθμών διοδίων στην Τύρια και στο Μαλακάσι δεν επιτρέπει… περιττές μετακινήσεις.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο τμηματάρχης τμήματος κυκλοφορίας διεύθυνση υποστήριξης δικτύου στον τομέα λειτουργίας εκμετάλλευσης και συντήρησης, Ευάγγελος Βίσκος, πολιτικός μηχανικός - συγκοινωνιολόγος, MSc, η σημαντική αυτή μείωση, οφείλεται είτε στη μη πραγματοποίηση κάποιων μετακινήσεων που πραγματοποιούνταν πριν τη λειτουργία των σταθμών (ιδιαίτερα στα τμήματα σταθμών διοδίων της δυτικής Εγνατίας), είτε στην εκτροπή μέρους της κυκλοφορίας στο ελεύθερο διοδίων εναλλακτικό δίκτυο (ιδιαίτερα στα τμήματα των σταθμών διοδίων Ανάληψης και Ιάσμου).
http://www.epirusonline.gr/articles/news/procora_e_idiotikopoiese_tes_egnatias_odou_meionetai_e_kinese



…συνέχεια »

Συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί για αρπαγή τσάντας από ανυποψίαστη πεζή γυναίκα στην Ηγουμενίτσα

Συνελήφθησαν στις (27-01-2012) το απόγευμα, έπειτα από επισταμένες αναζητήσεις αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας στη θέση «Γωνιά» της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας -Πρέβεζας, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 22 και 21 ετών, κατηγορούμενοι για ληστεία κατά συναυτουργία και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ειδικότερα, οι δράστες, νωρίτερα την ίδια ημέρα, πλησίασαν 58χρονη ημεδαπή, η οποία κινούταν πεζή στην Ηγουμενίτσα και με χρήση σωματικής βίας αφαίρεσαν την τσάντα της, η οποία περιείχε το χρηματικό ποσό των εκατό (100) ευρώ, ένα (1) κινητό τηλέφωνο και προσωπικά της έγγραφα


Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ενήργησαν αναζητήσεις με αποτέλεσμα τον άμεσο εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο (2) δραστών.
Στην κατοχή τους βρέθηκε η τσάντα που είχαν αφαιρέσει πριν λίγες ώρες με όλο το περιεχόμενο της, η οποία αφού κατασχέθηκε αποδόθηκε στην 58χρονη.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας .

…συνέχεια »

24χρονος έχασε το χέρι του από έκρηξη στο Χάνι Δελβινακίου

Την Παρασκευή το μεσημέρι στις 12.50 στο Χάνι Δελβινακίου, εντοπίστηκε 24χρονος Αλβανός, του οποίου είχε ακρωτηριασθεί το αριστερό χέρι, στο ύψος του αγκώνα και έφερε τραύματα στο πρόσωπο και στο σώμα.
Όπως είπε, 10 λεπτά πριν μέσα σε δάσος, διέκρινε μερικώς θαμμένο στο έδαφος άγνωστο μεταλλικό αντικείμενο και το χτύπησε με ξύλινο υποστήριγμα που κρατούσε, με αποτέλεσμα αυτό να εκραγεί και να τον τραυματίσει. Μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο
. …συνέχεια »

Στρατιωτικός μετέφερε λαθρομετανάστες

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι Έλληνας στρατιωτικός που υπηρετεί στον Έβρο, μετέφερε με νταλίκα που έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, λαθρομετανάστες στην Ηγουμενίτσα.
Συνελήφθη όμως από υπηρετούντες στο Λιμενικό Σώμα και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Ο στρατιωτικός, στην νταλίκα- ψυγείο, μαζί με το εμπόρευμα που ήταν πορτοκάλια, μετέφερε και 70 λαθρομετανάστες (ανάμεσά τους δυο παιδιά και μια γυναίκα), οι οποίοι επρόκειτο να περάσουν από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στην Ιταλία.

Στον έλεγχο που έγινε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας οι άνδρες του κλιμακίου ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος εντόπισαν τους μετανάστες μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην νταλίκα.
Ο οδηγός συνελήφθη, ενώ από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η νταλίκα έφερε πλάστες πινακίδες.

…συνέχεια »

Σε εξέλιξη πρωτοβουλία για προσέλκυση μαθητικών εκπαιδευτικών εκδρομών στην Ήπειρο

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Κολόκας σε προγραμματισμένη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας ΔΒΜ κ. Άννα Διαμαντοπούλου, στο γραφείο της, έθεσε το θέμα της αναστολής κατάργησης των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ηπείρου, για τα οποία η Υπουργός συμφώνησε για την χρησιμότητά τους, παραπέμποντας ωστόσο για περαιτέρω συνεργασία στην Υφυπουργό κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ακόμη την Υπουργό για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου και μέσω των ΚΠΕ, σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμμετοχής μαθητικών εκδρομών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικότερα της μετέφερε το ενδιαφέρον σχολείων από την Κύπρο και περιοχές της Ελλάδος για επισκέψεις στην Ήπειρο, αναλύοντας παράλληλα τις βασικές παραμέτρους πρότασης που έχει η Περιφέρεια, την οποία αντιμετώπισε με θετικό πνεύμα η Υπουργός. Μάλιστα, υποσχέθηκε να την εξετάσει αναλυτικά ώστε να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό όλες οι ενέργειες που χρειάζονται για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων, με επέκταση τους και σε άλλες Ευρωπαϊκές και Ασιατικές χώρες, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν γίνει οι πρώτες προσπάθειες για προσέλκυση μαθητικών εκδρομών από την Κίνα.
…συνέχεια »

Εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν και άλλες κλεμμένες εικόνες

Όσοι πίστεψαν, ότι η αναζήτηση και η έρευνα για τον εντοπισμό των κλεμμένων εικόνων από εκκλησίες και μοναστήρια του νομού, έχει ολοκληρωθεί με τον επαναπατρισμό περίπου 20 εικόνων, οι οποίες φυλάσσονται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα, μάλλον θα χρειαστεί γρήγορα να αναθεωρήσουν την άποψή τους αυτή.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Πολιτισμού σε συνεργασία με τη Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας έχουν στα χέρια τους και νέα στοιχεία, που επαναφέρουν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες την έρευνα στο αρχικό της στάδιο.
Η Temple Gallery του Λονδίνου επιστρέφει στο προσκήνιο, αφού εκτιμάται ότι τελικά οι ιδιοκτήτες της και όσοι συνεργάζονται στενά τα τελευταία χρόνια με την γκαλερί γνωρίζουν πολύ περισσότερα πράγματα και στοιχεία σχετικά με το εμπόριο των εικόνων, από όσα αρχικά δήλωσαν ότι γνωρίζουν. Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως εντός των ημερών ίσως και σήμερα, κλιμάκιο ειδικών από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, της Αρχαιοκαπηλίας, της Ιντερπόλ και της ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, πρόκειται να επισκεφτούν εκ νέου την γκαλερί, αφού στο ηλεκτρονικό της αρχείο, εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν και άλλες κλεμμένες εικόνες!
Οι πρώτες πληροφορίες είναι αρκετά συγκεχυμένες, και δεν είναι σίγουρο, εάν οι εικόνες αυτές, ο αριθμός των οποίων δεν έχει ακόμη συγκεκριμενοποιηθεί, προέρχονται από εκκλησίες της Ηπείρου ή από άλλες περιοχές της χώρας και εάν πρόκειται για τη λεία των πιο πρόσφατων ή παλαιότερων κλοπών και διαρρήξεων.
Η αναζήτηση στα ηλεκτρονικά αρχεία της Temple Gallery ξεκίνησε παράλληλα με τις έρευνες των διωκτικών αρχών για τις πρώτες εικόνες που ταχτοποιήθηκαν και οι οποίες κοσμούσαν τις βασικές προθήκες της γκαλερί. Λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της «Ε» για τον εντοπισμό των εικόνων στην εν λόγω γκαλερί, πριν από έναν περίπου χρόνο, οι υπεύθυνοι αυτής, είχαν «κατεβάσει» από την ηλεκτρονική τους σελίδα το σχετικό αρχειακό υλικό με τις εικόνες. Πριν προλάβουν ωστόσο να το κάνουν, οι υπεύθυνοι της εν Ελλάδι αναζήτησης και οι υπάλληλοι της υπηρεσίας Πληροφορικής της Περιφέρειας Ηπείρου, είχαν ήδη «κατεβάσει» ολόκληρο το ηλεκτρονικό αρχείο της γκαλερί. Αυτό έφτασε στα χέρια των ειδικών, που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα την αναζήτηση και την ταυτοποίηση των εικόνων. Έτσι, ταυτοποίησαν κι άλλες κλεμμένες εικόνες, για τις οποίες προφανώς θα ζητηθεί να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τις προηγούμενες ώστε να επαναπατριστούν.
Το μεγάλο ερώτημα βέβαια και το ενδιαφέρον στρέφεται γύρω από τη δικαστική εξέλιξη των ερευνών, για τον εντοπισμό των μελών του κυκλώματος. Εάν η νέα ταυτοποίηση εικόνων έχει να κάνει με κλοπές πολλών ετών, τότε θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να αναζητηθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, που ξετυλίγουν ήδη το κουβάρι, εάν πρόκειται για μέλη του ίδιου κυκλώματος η εάν πρόκειται για παράλληλο κύκλωμα ή και κάποιους άλλους, που άνοιξαν το δρόμο παλιότερα για τη λεηλασία της τελευταίας πενταετίας.
Στα Ελευθέρια η έκθεση
Εκείνο που έχει κλείσει οριστικά στο μεταξύ, είναι η διοργάνωση μίας έκθεσης στην Ακρόπολη του Ιτς Καλέ, πιθανότατα στη νεότευκτη αίθουσα εκδηλώσεων, στην οποία θα εκτίθενται όλες οι επαναπατρισθείσες εικόνες στην Ελλάδα. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο και θα ενταχθεί στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα 99α Ελευθέρια των Ιωαννίνων. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ στο μεσοδιάστημα κλιμάκιο της 8ης ΕΒΑ θα μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να παραλάβει τις επαναπατρισθείσες εικόνες από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου φυλάσσονται.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία

…συνέχεια »

Από 1ης Ιουλίου μεταβιβάζεται στην Περιφέρεια η αρμοδιότητα των δημοσίων ΙΕΚ

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε την Τετάρτη στην Αθήνα ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλου,, με εκπροσώπους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για θέματα που αφορούν το Νόμο 3879/2010 για την «Ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης κλπ», παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Παιδείας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Παντελής Κολόκας.
Ειδικότερα, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τη μεταβίβαση στις Περιφέρειες αρμοδιοτήτων για την επαγγελματική κατάρτιση και ιδίως για τη λειτουργία και διαχείριση των Δημοσίων Ι.Ε.Κ.


Έγινε αναλυτική συζήτηση για την αποκέντρωση της λειτουργίας των Δημοσίων ΙΕΚ και για την ετοιμότητα που πρέπει να έχουν προς τούτο οι Περιφέρειες, ενώ καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα μετάβασης στο νέο καθεστώς, με ημερομηνία ανάληψης τη 1/07/2012.
Από τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ κ. Γιάννη Σγουρό και άλλους Περιφερειάρχες υπογραμμίστηκε η υποχρέωση της Πολιτείας ώστε οι Περιφέρειες μαζί με την αρμοδιότητα, να λάβουν και τους αντίστοιχους πόρους. Τονίστηκε δε ότι πρέπει να εξορθολογιστεί το πλαίσιο που διέπει τα ΙΕΚ, ώστε να είναι βιώσιμα και λειτουργικά.
Στην κάθε Περιφέρεια στους Στρατηγικούς και Αναπτυξιακούς Στόχους και Προοπτικές θα μελετηθεί και θα καθοριστεί η λειτουργία των Ι.Ε.Κ., ανιχνεύοντας τις ανάγκες κάθε περιοχής, προτείνοντας τις αντίστοιχες ειδικότητες και τον αριθμό των εκπαιδευομένων.
Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Π. Κολόκας, δήλωσε: «Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι καθ’ όλα έτοιμη να ανταποκριθεί κατά τον καλύτερο τρόπο στις υποχρεώσεις και στις ανάγκες της Δια Βίου Μάθησης. Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο είναι μαζί με την ταυτόχρονη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων, να δοθεί επιπλέον και η δυνατότητα στελέχωσης των γραφείων Δια Βίου Μάθησης με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό».
…συνέχεια »

Λύση μέσω... Θεσπρωτίας ζητά το νοσοκομείο Πρέβεζας

Για την κάλυψη των αναγκών της μονάδας Τεχνητού Νεφρού
Σε τεντωμένο σχοινί φαίνεται πως κρέμονται οι νεφροπαθείς στην Ήπειρο, τόσο σε Θεσπρωτία, όσο και Πρέβεζα, με την υποβάθμιση των μονάδων τεχνητού νεφρού, που υφίστανται τα τμήματα τα οποία λειτουργούν, τόσο στο Νοσοκομείο των Φιλιατών, όσο και το αντίστοιχο της Πρέβεζας.
Και το θέμα έχει προκύψει για τη Θεσπρωτία από τη στιγμή της συνδιοίκησης με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, έπειτα από τη σχετική απόφαση του Υπουργού Υγείας, οπότε και τα σενάρια περί κατάργησης της μονάδας και εξυπηρέτησης των ασθενών από το Πανεπιστημιακό, έδιναν και έπαιρναν.


Αυτό προς το παρόν, δεν συνέβη, αλλά ζήτημα δημιουργείται πλέον, με μια ενδεχόμενη μεταφορά νεφρολόγου από τους Φιλιάτες στην Πρέβεζα, οπότε θα απομείνουν δύο και άρα δεν θα καλύπτονται οι εφημερίες. Με συνέπεια να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, όταν η απόσταση για τα Ιωάννινα είναι υπαρκτή και οι διαδικασίες μεταφοράς χρονοβόρες.
Σε ανακοίνωση των νεφροπαθών της Πρέβεζας που μιλούν για απόφαση μετακίνησης νεφρολόγου από τη Θεσπρωτία στην Πρέβεζα, αντέδρασε ο Σύλλογος της Θεσπρωτίας, που τονίζει ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, αφού απλά θα μεταφερθεί το πρόβλημα στο Νομό τους.
Και απολύτως λογικά πράττουν, αφού δεν έχει λογική μια τέτοια απόφαση, όταν έτσι δεν θα καλύπτονται οι ανάγκες ενός Νοσοκομείου. Και η μόνη πραγματική και ουσιαστική λύση είναι η μετακίνηση νεφρολόγου από μονάδα υπηρεσιών υγείας, χωρίς όμως να διαταράσσεται η λειτουργία καμίας μονάδας τεχνητού νεφρού και φυσικά να μην παίζεται κορώνα γράμματα η ζωή συνανθρώπων μας, γιατί όσοι γνωρίζουν τα προβλήματα των νεφροπαθών, αναγνωρίζουν ότι ακόμη και το κάθε λεπτό είναι χρόνος.
Απόσταση 80 χλμ. είναι μεγάλη για έναν νεφροπαθή
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες επιβεβαιώνονται, το προηγούμενο διάστημα, είχαμε περιπτώσεις νεφροπαθών που έχριζαν άμεσης ανάγκης και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αν δεν υπήρχε η Μονάδα του Νοσοκομείου Φιλιατών, θα είχαν την ίδια (καλή) τύχη.
Και δεν έτυχε να προκύψουν αυτές οι ανάγκες (ο ένας μάλιστα ήταν επισκέπτης στην περιοχή μας), αλλά ανάλογα περιστατικά σημειώνονται συχνά-πυκνά, καθιστώντας ζωτικής σημασίας τη λειτουργία της Μονάδας.
Μάλιστα τα στοιχεία, που μιλούν για 5000 συνεδρίες ΑΜΚ μέσα στο 2011, δίνουν έναν μέσο όρο νεφροπαθών κοντά στους 32 στο Νομό, ενώ θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος ο αριθμός, αν δεν υπήρχε περιορισμός εξυπηρέτησης φιλοξενούμενων, καθώς επίσης αν δεν είχε ξεπεραστεί ο προβλεπόνενος προϋπολογισμός.
Τι σημαίνουν αυτά; Ότι δε νοείται, όχι μόνο να μιλάμε για «λουκέτο» στη Μονάδα, αλλά ούτε καν για μετα-φορά νεφρολόγου, γεγονός που θα διαταράξει τη λειτουργίας μιας τόσο ευαίσθητης Μονάδας.
Και κανείς δεν θέλει να υπάρξει κόντρα μεταξύ νεφροπαθών διαφορετικών Νομών, οι ανάγκες είναι οι ίδιες, νεφροπαθείς διαφορετικών κατηγοριών δεν υπάρχουν και γι' αυτό το πρόβλημα στην Πρέβεζα πρέπει να λυθεί με άλλο τρόπο. Η λογική... «δύο εδώ, δύο εκεί για να «κουτσοβολεύονται» όλοι δεν υπάρχει.
Η ανακοίνωση των Νεφροπαθών της Πέβεζας
Αρχή έκαναν οι νεφροαπαθείς της Πρέβεζας, με την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Μόνο ένας γιατρός και δέκα νοσηλεύτριες υπάρχουν αυτή τη στιγμή για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες 50 (!) ασθενών στη συγκεκριμένη Μονάδα, κάτι που προφανώς είναι αδύνατο να συμβεί.
Η αγωνία των νεφροπαθών έχει φτάσει στα ύψη, αφού το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σηκώνει ψηλά τα χέρια, ενώ παρότι έγιναν σχετικές παρεμβάσεις αλλά και επερωτήσεις στη Βουλή από τον Βουλευτή Πρέβεζας της Ν.Δ. κ. Δημήτρη Τσουμάνη και από το Κ.Κ.Ε., καμία ουσιαστική απάντηση δεν υπήρξε.
Η τακτική 'λουκέτο', που ακολουθείται εδώ και ενάμιση χρόνο στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Πρέβεζας, έχει φέρει σε απόγνωση τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους.
Να σημειωθεί ότι η Μονάδα έχει μείνει από τις αρχές του 2011 με έναν μόνο γιατρό Νεφρολόγο και μάλιστα τον Διευθυντή της, κ. Μάνθο Δαρδαμάνη, καθώς εκείνη την περίοδο παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα υγείας ο μοναδικός Επιμελητής που υπήρχε, ο οποίος και τελικά απεβίωσε.
Από τότε έχει υποβληθεί λεπτομερής αναφορά των προβλημάτων, η οποία απεστάλη σε όλες τις βαθμίδες της Διοίκησης με τελικό αποδέκτη τον Υπουργό Υγείας.
Όπως καταγγέλλει ο Πρόεδρος Συλλόγου Νεφροπαθών Πρέβεζας, κ. Νίκος Μπακόλας: «Από τις 13 Ιανουαρίου 2012 εγκρίθηκε η μετακίνηση ιατρού νεφρολόγου από το Κέντρο Υγείας Φιλιατών στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας για ένα μήνα, η οποία ωστόσο δεν υλοποιήθηκε μέχρι τώρα. Έχουμε μάλιστα πληροφορίες ότι υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις, ώστε να μην πραγματοποιηθεί η μετακίνηση του εν λόγω γιατρού.
Η κατάσταση είναι αδιέξοδη και συνάμα επικίνδυνη για τη ζωή των ασθενών καθώς ο κίνδυνος να χάσει τη ζωή του κάποιος ασθενής αβοήθητος είναι τεράστιος.
Εάν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, θα αναγκαστούν να διανύουν τρεις φορές την εβδομάδα, τουλάχιστον, όσες δηλαδή είναι οι απαιτούμενες αιμοκαθάρσεις, απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Η απάντηση των νεφροπαθών της Θεσπρωτίας
Και ακολούθησε η απάντηση των νεφροπαθών της Θεσπρωτίας
«Προς αποκατάσταση της αλήθειας και της πραγματικότητας σας επισημαίνουμε τα παρακάτω με την ελπίδα να τα δημοσιεύσετε ως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας λειτουργεί στο πλαίσιο του Νοσοκομείου Φιλιατών και όχι όπως ανακριβώς γράφετε του Κέντρου Υγείας. Το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Φιλιατών είναι μοναδικό στο νομό Θεσπρωτίας (η Ηγουμενίτσα δεν έχει Νοσοκομείο), το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες τόσο του νομού Θεσπρωτίας όσο και της Βορείου Ηπείρου και συγκεκριμένα την περιοχή των Αγ. Σαράντα. Το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών απέχει 110 χλμ από την Πρέβεζα και 80 χλμ. από το πλησιέστερο Νοσοκομείο Ιωαννίνων και η διαδρομή είναι πάνω από μία ώρα.
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Φιλιατών το 2011 πραγματοποίησε σχεδόν 5000 συνεδρίες ΑΜΚ που αντιστοιχούν σε ένα μέσο όρο 32 Νεφροπαθών, και θα γίνονταν περισσότερες αν δεν υπήρχε περιορισμός εξυπηρέτησης φιλοξενούμενων τόσο λόγω έλλειψης Νοσηλευτών όσο και λόγω του ότι ξεπεράστηκε ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός.
Για να καλυφθεί το πρόγραμμα εφημεριών της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Φιλιατών χρειάζονται τουλάχιστον τρεις Νεφρολόγοι και η όποια μετακίνηση ιατρού της μονάδας θα ήταν εγκληματική καθ' ότι θα έμενε χωρίς εφημερεύοντα για περίπου ένα δεκαήμερο το μήνα το Γ.Ν. Φιλιατών, με αποτέλεσμα τα περιστατικά αυτών των ημερών να διακομίζονται στα Γιάννενα σε απόσταση 80 χλμ. Το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας έχει στα 25 χλμ το Νοσοκομείο Λευκάδας και 45 χιλιόμετρα το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Άρτας και τα δύο με Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, οπότε είναι ψευδές το ότι οι ασθενείς θα πρέπει να μετακινηθούν 200 χιλιόμετρα για ΑΜΚ στα Ιωάννινα.
Αν μετακινηθεί γιατρός από κάποιο Νοσοκομείο θα πρέπει να μην διαταράσσεται η λειτουργία του, πολύ δε περισσότερο μιας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι νεφροπαθείς της Θεσπρωτίας δεν είναι υποδεέστεροι της Πρέβεζας η οποιαδήποτε άλλης περιοχής. Το πρόβλημα που έχουν οι νεφροπαθείς και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Πρέβεζας πρέπει να επιλυθεί άμεσα χωρίς όμως να διαταραχτεί η εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νομαρχιακού Φιλιατών.
Για την επίλυση του προβλήματος να μετακινηθεί Γιατρός από υπηρεσίες υγείας χωρίς να διαταράσσεται η λειτουργία καμίας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού».
http://www.neoiagones.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1835: &Itemid=266&lang=el


…συνέχεια »

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου

Τη Δευτέρα 30-01-2012, και ώρα 16.00 μ.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 20-01-2012 συνεδριάσεως.
1. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 27-12-2011 δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου «Βελτίωση – ασφαλτόστρωση οδού από 14η επαρχιακή οδό προς Τ.Κ. Λιθίνου», προϋπολογισμού € 55.000,00 με ΦΠΑ, όπου δεν προσήλθε κανείς ενδιαφερόμενος για επίδοση προσφοράς και ορισμός ημερομηνίας διεξαγωγής νέας δημοπράτησης, βάσει των διατάξεων του Ν. 3669/2008.

2. Έγκριση του από 13-12-2011 Πρακτικού για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του 1ου Υποέργου με τίτλο: «Κατασκευή προσθήκης πενταόροφου κτιρίου νοσηλευτικών μονάδων στο ΠΓΝΙ», προϋπολογισμού € 21.233.000,00 με ΦΠΑ, του έργου του Ε.Π. «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος», με κωδικό MIS 341290 και τίτλο «Προσθήκη Πενταόροφου Κτιρίου Νοσηλευτικών Μονάδων στο ΠΓΝΙ».
3. Συγκρότηση και ορισμός των μελών της Επιτροπής διεξαγωγής του διαγωνισμού για την ανάθεση εκπόνησης της μελέτης της Περιφέρειας Ηπείρου με τίτλο «Μελέτες κατασκευής μονάδας Α.Σ.Α. Ηπείρου», προεκτιμώμενης αμοιβής 445.840,03 € (πλέον Φ.Π.Α.).
4. Έγκριση δαπανών για τη συντήρηση ανελκυστήρων και τη διεκπεραίωση αλληλογραφίας, για τις ανάγκες της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων.
5. Έγκριση λειτουργικών δαπανών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.
6. Έγκριση μετακίνησης του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Παντελή Κολόκα, στην Αθήνα, για υπηρεσιακούς λόγους και έγκριση των σχετικών δαπανών.
7. Έγκριση μετακίνησης του Κων/νου Χριστοδούλου, υπαλλήλου της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, στην Αθήνα, από 06 έως 08-02-2012, για τη συμμετοχή του σε επιμορφωτικό σεμινάριο, με τίτλο «Διαμόρφωση Επιχειρησιακών Σχεδίων» που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΕΚΔΔΑ) και έγκριση των σχετικών δαπανών.
8. Απομαγνητοφώνηση πρακτικών Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, για το έτος 2012.
9. Έγκριση χορήγησης συνολικής παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Άρτας «Επισκευή – συντήρηση εγκαταστάσεων αντλιοστασίου Βίγλας», αναδόχου Α. ΤΣΩΡΟΣ – Λ. ΣΑΚΚΑΣ Ο.Ε, μέχρι την 22-02-2012.
10. Έγκριση του 2ου ΑΠΕ της αρχικής σύμβασης του έργου της Π.Ε. Άρτας «Κατασκευή αδιάνοικτου τμήματος δυτικής πρόσβασης Γέφυρας Τζαρή στη ΧΘ 1+230» (ΣΑΕ-071 ΚΑ 2002ΣΕ07100006 του Υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ), αναδόχου Χρήστου Σόφη, ΕΔΕ.
11. Ματαίωση του διαγωνισμού του έργου της Π.Ε. Άρτας «Δημιουργία υποδομών πληροφορικής σε δήμους του νομού για την προώθηση των νέων τεχνολογιών και τη διεξαγωγή προγραμμάτων κατάρτισης».
12. Έγκριση του από 22-11-2011 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της ανοιχτής δημοπρασίας, για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας με τίτλο «Τοποθέτηση προστατευτικών στηθαίων στην ε.ο. υπ’ αρ. 21 στο Ηλιοβούνιο», προϋπολογισμού € 35.000,00 με ΦΠΑ.
13. Κατάρτιση της προκήρυξης διαγωνισμού και έγκριση των συμβατικών τευχών για την ανάθεση εκπόνησης της μελέτης της Π.Ε. Πρέβεζας «Οριοθέτηση ρέματος στο Δήμο Πάργας», προεκτιμώμενης αμοιβής € 117.475,99 πλέον ΦΠΑ, με εφαρμογή της διαδικασίας του άρθρου 7 του Ν. 3316/05.
14. Κατάρτιση των όρων διακήρυξης της ανοιχτής δημοπρασίας του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας, με τίτλο «Αποξήλωση – μεταφορά γέφυρας Μπέλεϋ Γλυκής, αποκατάσταση κοίτης και καθαίρεση βάθρων», προϋπολογισμού € 50.000,00 με ΦΠΑ.
15. Έγκριση του 2ου ΑΠΕ του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Βελτίωση βατότητας τμημάτων επαρχ. δρόμων Καστρίου – Αγ. Βλασίου - Κεστρίνης», αναδόχου εταιρείας «Ηρακλής Τσόγκα & ΣΙΑ Ε.Ε.».
16. Έγκριση του 2ου τελικού ΑΠΕ της αρχικής σύμβασης του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας: «Βελτιώσεις δρόμων στο παλιό Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας», αναδόχου εταιρείας «Β. Καπρινιώτης και ΣΙΑ Ε.Ε.».
17. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Κατασκευή πλατείας τοπικού διαμερίσματος Αγ. Κυριακής και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου», αναδόχου εταιρείας «Ελένη Γούλα & Σία Ο.Ε.», μέχρι την 31-01-2013.
18. Έγκριση τροποποίησης των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.
19. Συγκρότηση της Επιτροπής αξιολόγησης ενστάσεων και προσφυγών για την εκτέλεση του Προγράμματος Προμηθειών έτους 2012 της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.
20. Έγκριση λειτουργικών δαπανών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.
21. Έγκριση μετακίνησης του Γεωργίου Μαργώνη, υπαλλήλου της Δ/νσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Θεσπρωτίας, για τη συμμετοχή του στο επιμορφωτικό πρόγραμμα που διοργανώνει το Ε.Κ.Δ.Δ. στην Αθήνα, από 30-01-2012 έως 03-02-2012 με τίτλο «Ποιοτικές Υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα προς τον Πολίτη» και έγκριση των σχετικών δαπανών.
22. Έγκριση μετακίνησης του Ευάγγελου Κωνσταντινίδη υπαλλήλου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Θεσπρωτίας, στην Αθήνα, από 20 έως 24-02-2012 για τη συμμετοχή του στο επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ε.Κ.Δ.Δ. & Α, με τίτλο «Υγιεινή και Ασφάλεια τροφίμων» και έγκριση των σχετικών δαπανών.
23. Έγκριση δαπάνης για την προμήθεια ανταλλακτικών και εργασιών συντήρησης – επισκευής Μηχανημάτων και Οχημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.
24. Έγκριση μίσθωσης μεταφορικού μέσου ιδιωτικής χρήσης σύμφωνα με την αριθμ. 1732/67/05-01-2012 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας, για τη μεταφορά μεγάλου φορτίου άλατος, για την χειμερινή περίοδο 2011-2012 για την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εξαιτίας παγετού στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Π.Ε. Θεσπρωτίας, κατόπιν αιτήματος της ΕΛΑΣ - Τμήματος Τροχαίας Ηγουμενίτσας.
25. Έγκριση μίσθωσης μηχανήματος ιδιωτικής χρήσης, σύμφωνα με την αριθμ. 8366/308/25-01-2012 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας, για τη διάσπαση και απομάκρυνση βράχου στο επαρχιακό δίκτυο Δήμου Φιλιατών Π.Ε. Θεσπρωτίας, από κατάπτωση στην περιοχή «Κόκκινο Λιθάρι».
26. Έγκριση μετακίνησης των Αθανασίου Κωνσταντίνου και Δακούκη Ηλία του Σπυρίδωνος, υπαλλήλων του Τμήματος Πληροφορικής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, στη Θεσσαλονίκη από 13-02-2012 έως 17-02-2012, για τη συμμετοχή τους στο Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα «ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ JOOMLA» που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΕΚΔΔΑ) και έγκριση των σχετικών δαπανών.
27. Απόφαση επί της από 25-01-2012 ένστασης των Θεοχάρη Ι. Στυλιανάκη κλπ, κατά της από 11-11-2011 διακήρυξης του διαγωνισμού για την ανάθεση εκπόνησης της μελέτης της Περιφέρειας Ηπείρου με τίτλο «Μελέτες κατασκευής μονάδας Α.Σ.Α. Ηπείρου».
…συνέχεια »

Το ΚΑΠΗ Φιλιατών έκοψε την πίτα του

Στη κατάμεστη αίθουσα του ΚΑΠΗ Φιλιατών έγινε σήμερα το μεσημέρι η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Φιλιατών Μηνάς Παππάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Γεώργιος Μπεράτης ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, οι αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι.
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε την καθοριστική προσφορά του προσωπικού του ΚΑΠΗ τόσο στην οργάνωση όσο και στην συμμετοχή στη προμήθεια των εδεσμάτων.
Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση



…συνέχεια »

Επίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη στη Φροσύνη Σουλίου

Την Παρασκευή 20-1-2012 ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Γ. Πιτούλης συμμετείχε σε συνάντηση στην Φροσύνη Σουλίου με τον πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Φροσύνης κ. Νικηφόρο Γκόρλα καθώς και κατοίκους της περιοχής, στα πλαίσια της απευθείας ενημέρωσής του τόσο από τους αιρετούς όσο και από τους κατοίκους των περιοχών της Θεσπρωτίας.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συζήτηση για σειρά θεμάτων που αφορούν προβλήματα της περιοχής όπως η μεταφορά των μαθητών καθώς και το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, με την θεώρηση των βιβλιαρίων του Ο.Γ.Α.

Ο Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε, στα πλαίσια της συνεργασίας με την Δήμαρχο Σουλίου, θα θέσει τα ζητήματα και θα είναι αρωγός του Δήμου σε ότι χρειαστεί.
Έγινε επίσης θετική αποτίμηση της μέχρι σήμερα αντιμετώπισης των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο κυρίως λόγω χιονοπτώσεων και κατολισθήσεων και αντηλλάγησαν απόψεις για την ακόμη καλύτερη αντιμετώπισή τους.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας θα συνεχίσει τις επισκέψεις του σε όλα τα χωριά, ιδιαίτερα σε όσα αντιμετωπίσουν προβλήματα με την κακοκαιρία, για τον καλύτερο προγραμματισμό δράσεων και έργων που θα τα ελαχιστοποιήσουν στο μέλλον.

…συνέχεια »

Συνελήφθησαν από τη θηροφυλακή 2 Ιταλοί ''κυνηγοί''

Μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα για τη λεηλασία της πανίδας της περιοχής από Ιταλούς κυνηγούς που εκδράμουν το διάστημα αυτό, κυρίως στη Θεσπρωτία, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκαν δύο κυνηγοί από την Ιταλία χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες.
Συγκεκριμένα, στις 23 Ιανουαρίου στην περιοχή «Κάμπος» του τοπικού διαμερίσματος Ζερβοχωρίου του Δήμου Σουλίου, μετά από έλεγχο που διενήργησαν Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες, εντοπίστηκε ένας κυνηγός, υπήκοος Ιταλίας, που κυνηγούσε χωρίς να είναι κάτοχος της προβλεπόμενης και υποχρεωτικής για όλους, άδειας θήρας για την τρέχουσα κυνηγετική χρονιά.
Στις 24 Ιανουαρίου, στην ίδια περιοχή, μετά από έλεγχο των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων εντοπίστηκε ένας κυνηγός, υπήκοος Ιταλίας επίσης, ο οποίος κυνηγούσε μπεκάτσες, με τρόπο που δεν επιτρέπεται (καρτέρι). Σε βάρος και των δύο αλλοδαπών υπηκόων ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες διώξεις και οδηγήθηκαν στο οικείο αστυνομικό τμήμα για τις απαραίτητες διατυπώσεις.
Με αφορμή τα δύο προαναφερθέντα περιστατικά, καθώς επίσης και τον αυξανόμενο αριθμό καταγγελιών από πολίτες της ευρύτερης περιοχής, η Ε΄ ΚΟΗ, με ανακοίνωσή της κάνει τις ακόλουθες επισημάνσεις.
Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, τασσόμαστε υπέρ του κυνηγετικού τουρισμού και το έχουμε αποδείξει και εμπράκτως, θεωρώντας ότι στην οικονομική συγκυρία της πατρίδας μας, η μορφή αυτή μπορεί να προσφέρει μία μεγάλη οικονομική διέξοδο για δεκάδες επαγγελματίες ειδικά στην περιοχή μας.
Από την άλλη όμως, επιμένουμε και σε αυτό το επίπεδο θα είμαστε αμείλικτοι, ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επιδεικνύει ασέβεια προς τις ελληνικές αρχές, προς την ελληνική νομοθεσία, αλλά και προς το φυσικό περιβάλλον και τον θηραματικό πλούτο.
Όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοχοι αδειών θήρας, Έλληνες και αλλοδαποί, οφείλουν να ακολουθούν και να σέβονται τις κείμενες διατάξεις και τη Ρυθμιστική, που διέπει την άσκηση της δραστηριότητας.
Γνωρίζοντας εκ των προτέρων, ότι λόγω της διαφορετικής γλώσσας, είναι δύσκολη η κατανόηση της ελληνικής νομοθεσίας γύρω από την κυνηγετική δραστηριότητα, οφείλουμε να επισημάνουμε την υποχρέωση όλων να ενημερώνονται για τις κείμενες διατάξεις και τις απαγορεύσεις.
Επίσης όμως, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε προς κάθε αρμόδια υπηρεσία, ότι οφείλουν στο πλαίσιο των δικών τους αρμοδιοτήτων να προβαίνουν στους απαιτούμενους ελέγχους και να διαπιστώνουν, ότι η νομοθεσία τηρείται από όλους στο ακέραιο.
Καταλήγοντας, επαναλαμβάνουμε, ότι εμείς πρώτοι είμαστε αυτοί που επιζητούμε τρόπους να αυξήσουμε το επίπεδο του κυνηγετικού τουρισμού, επίσης όμως εμείς είμαστε οι πρώτοι που απαιτούμε την τήρηση της νομιμότητας από όλους τους εμπλεκόμενους, γι' αυτό και οι έλεγχοι της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής είναι και θα συνεχίσουν να είναι εντατικοί.

…συνέχεια »

Οι επιχειρήσεις μας αναζητούν «πυξίδα» μέσα στην επώδυνη κρίση

Διήμερες οι εργασίες του EPIRUS BUSINESS FORUM
Ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης για τις Ηπειρωτικές επιχειρήσεις που δοκιμάζονται σκληρά σε μια περίοδο επώδυνης κρίσης, θα παρουσιαστούν στο διήμερο επιχειρηματικό «φόρουμ» που πραγματοποιείται στα Γιάννινα αύριο και μεθαύριο.
Στις διάφορες ομιλίες, συζητήσεις και παρουσιάσεις έχουν κληθεί να συμμετάσχουν γνωστοί επιχειρηματίες της Ελλάδας, πολιτικοί, καθώς και καθηγητές πανεπιστημίων και οικονομολόγοι.
Στο μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της μεγάλης διαδικτυακής έρευνας για τις τοπικές επιχειρήσεις και το πώς αυτές έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση που θα παρουσιαστούν κατά την διάρκεια των εργασιών του Epirus Business Forum 2012.

Η πρώτη μέρα
Η διοργάνωση θα ξεκινήσει αύριο Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Grand Serai, με τη Θεματική Ενότητα «Περιφέρεια Ηπείρου: Στρατηγική θέση – Διεθνής Αγορά – Agenda 2012 – 2020». Σ’ αυτήν θα μιλήσουν ο πρ. υπουργός Στέφανος Μάνος, ο Γ. Δουκίδης (καθηγητής στα Πληροφοριακά Συστήματα), ο Β. Κορκίδης (Πρόεδρος ΕΣΕΕ), η Σ. Αγγελίδη (Συνεργάτης της Ειδικής Γραμματέως ΕΣΠΑ) και ο Δ. Δημητρίου (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ιωαννίνων). Τον συντονισμό θα κάνει ο τακτικός συνεργάτης του «Π.Λ.» δημοσιογράφος Γιώργος Γιαννάκης.
• Η δεύτερη θεματική ενότητα της πρώτης μέρας αφορά την έρευνα: «Καταναλωτική Εμπιστοσύνη: ποιος είναι ο καταναλωτής της κρίσης;».
Σ’ αυτή χαιρετισμό θα απευθύνει ο Κ. Γάτσιος (Πρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), ενώ ομιλητές θα είναι οι: Π. Καλλίρης (Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος), Μ. Χλέτσος (αναπλ. Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπ. Ιωαννίνων) και Δ. Πανοζάχος (οικονομολόγος). Τον συντονισμό έχει αναλάβει ο Δ. Φίλης (Πρόεδρος ΟΕΕ, Τμήμα Ηπείρου).

Η δεύτερη μέρα
Η δεύτερη μέρα θα ξεκινήσει με τη θεματική ενότητα «Ενέργεια στην Ήπειρο». Σ’ αυτήν ομιλητές θα είναι εκπρόσωπος της ΔΕΠΑ, ο Κ. Σταμπολής (Γ. Διευθυντής Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης), ο Ν. Μπενρουμπής (Γενικός Διευθυντής της Protergia του Ομίλου Μυτιληναίος), Δ. Βαρβιτσιώτης (Αναπλ. Γεν. Δ/ντής της Solar Cells Hellas Group), Σ. Γκουλιούμης (Πρόεδρος της Πίνδος Ενεργειακή Α.Ε.), Μ Πετράκης (Δ/ντής Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών).
Στην δεύτερη θεματική ενότητα «Ήπειρος: Εξωστρέφεια στην Παγκόσμια Αγορά» θα μιλήσουν οι Α. Συγγρός (Πρόεδρος της Invest in Greece), Μ. Βλάχου (Ιδρυτής της Fereikos –Helix), Τ. Περράκη (Γεν. Δ/ντρια της Fereikos –Helix), Γ. Κολλιόπουλος (Ιδρυτής της Speiron), Γ. Σταυρίδης (Δ/νων Σύμβουλος της Piscines Ideales), Χ. Κουπελίδης (Δ/ντής Εξυπηρέτησης Εκδοτριών Εισηγμένων Τίτλων του Χρηματιστηρίου Αθηνών). Συντονίζει ο Γ. Δασκαλόπουλος (Δ/ντής των Υπηρεσιών του Εμπορο-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων).
Η μεσημεριανή θεματική ενότητα αφορά: «Τουρισμός και Ελληνικά προϊόντα: Δυναμική επένδυση σε περίοδο κρίσης». Σ’ αυτή θα λάβουν μέρος οι: Γ. Δρακόπουλος (Γεν. Δ/ντής ΣΕΤΕ), Σ. Πιτούλης (Πρόεδρος της Πιτούλης Α.Ε.), Σ. Σκιαδαρέσης (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λευκάδας). Μ. Ζουλουμίδης (Πρόεδρος της ΑΛΓΗ Α.Ε.), Ν. Πατσιούρας (Πρόεδρος Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κρόκου Κοζάνης), Χ. Τζωρτζόπουλος (Εκπρόσωπος της Tzortzopoulos Estate). Τον συντονισμό θα κάνει ο Σ. Ιωάννου (Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας).
Το φόρουμ θα κλείσει με την ενότητα «Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη Ηπείρου: Τοπικοί πρωταθλητές. Ειδικά βραβεία - Έκδοση Stories of Business Success» όπου θα βραβευτούν επιχειρηματίες της Ηπείρου. Στην ενότητα θα υπάρχει ειδικό ωριαίο αφιέρωμα από τον κ. Δ. Μπουραντά, Καθηγητή Μάνατζμεντ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα «Στρατηγική σε περίοδο κρίσης». Σ’ αυτή την ενότητα θα μιλήσουν ακόμη ο Β. Τσουκανέλης (Γεν. Δ/ντής Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου), Α. Μάνου (Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μεντόρων για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα) και Γ. Φίλος (Επίκουρος καθηγητής Ελεγκτικής του Παντείου Πανεπιστημίου). Συντονίζει ο δημοσιογράφος Σ. Κούφαλης.
http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/9776
…συνέχεια »

Εκδήλωση της Περιφέρειας για τους Εβραίους – θύματα του Ολοκαυτώματος

Εκδήλωση για την «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ελληνοκαυτώματος» οργανώνει το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012 η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών` και την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων.
Στην εκδήλωση αναφέρθηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων κ. Μωϋσής Ελισάφ.

«Η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την Εβραϊκή Κοινότητα τιμά τα θύματα, τους Εβραίους κατοίκους της πόλης των Ιωαννίνων και γενικά αυτούς του Ολοκαυτώματος. Τιμάμε επίσης την Εβραϊκή κοινωνία, που τόσα πρόσφερε στην πόλη των Ιωαννίνων», τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης, καλώντας να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για να τιμήσουν την Εβραϊκή Κοινότητα και τα θύματα του Ολοκαυτώματος όσο το δυνατόν περισσότεροι Ηπειρώτες.

Από την πλευρά του ο κ. Μ. Ελισάφ ανέφερε ότι η 27 Ιανουαρίου έχει οριστεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως «Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Με αυτή την ευκαιρία, πρόσθεσε, πραγματοποιείται στα Γιάννινα η Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. «Με αυτή την ευκαιρία – τόνισε- η Περιφέρεια Ηπείρου, πραγματοποιεί εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα έξι εκατομμύρια αθώων Εβραίων της Ευρώπης και το 1,5 εκ. παιδιών που χάθηκαν στα χιτλερικά στρατόπεδα και βέβαια για τους 2.000 συμπολίτες μας».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών (ώρα έναρξης 9.00 μ.μ.). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Χαιρετισμούς, Ομιλία από τον κ. Ν. Δαββέτα συγγραφέα, το «Μαουτχάουζεν» των Μίκη Θεοδωράκη – Ιάκωβου Καμπανέλη με τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών και προβολή της ταινίας «Νύχτα στην ομίχλη» του Αλαίν Ρεναί.
…συνέχεια »

Όχι Κατσούρα στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας και την περικοπή δώρων σε συνταξιούχους

Συνεχίζεται η διαφοροποίηση του Χρ. Κατσούρα, από την κυβέρνηση Παπαδήμου την οποία έχει καταψηφίσει τόσο στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, όσο και στον προϋπολογισμό.
Αυτή την φορά σειρά είχε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών και επιμέρους τροπολογίες όπου ο κ. Κατσούρας αρνήθηκε να δώσει θετική ψήφο.
Ο κ. Κατσούρας, σε μια ψηφοφορία που επικράτησε αλαλλούμ, αφού άλλοι βουλευτές της "συγκυβέρνησης" απείχαν, άλλοι δήλωναν "παρών" και άλλοι όχι, καταψήφισε τα άρθρα 7 και 24.


Τα επίμαχα άρθρα
Συγκεκριμένα με το άρθρο 7 του πολυνομοσχεδίου όλη η περιουσία του δημοσίου και των κάθε λογής Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) μεταβιβάζεται στο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου.
Το Ταμείο αυτό, που δεν ανήκει στο δημόσιο και λειτουργεί με όρους ιδιωτικής εταιρείας, έχει κατά νόμο ως αποστολή να εκποιεί, ό,τι περιέρχεται σε αυτό.
Σ' αυτό περιέρχεται όλη η περιουσία του Δημοσίου, και των ΝΠΔΔ: Ακίνητη και κινητή περιουσία, άυλα δικαιώματα, εμπράγματα δικαιώματα, δικαιώματα αξιοποίησης, εκμετάλλευσης κ.λ.π.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας όπως και η αξιοποίηση και εκμετάλλευση όλων των φυσικών και πολιτιστικών μνημείων της χώρας, περιέρχεται στην... διαχείριση των δανειστών.
Μάλιστα, αυτή η αξιοποίηση, εκποίηση και εκμετάλλευση των κάθε λογής ακινήτων θα μπορεί να γίνει, όπως αναφέρει το άρθρο 7, με βάση τη νομοθεσία, των Ολυμπιακών έργων. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αυτά τα ακίνητα μπορούν να αξιοποιηθούν κατά παρέκκλιση των περιβαλλοντικών, χωροταξικών και πολεοδομικών ρυθμίσεων, ενώ θα μπορούν να καταπατούν τον αιγιαλό, την παραλία, να εκμεταλλεύονται το θαλάσσιο πυθμένα, να πραγματοποιούν προσχώσεις στη θάλασσα και να διαμορφώνουν επί της θαλάσσης τεχνητές κατασκευές.
Η περιουσία του Ταμείου μπορεί να τεθεί σε υποθήκη από τους πιστωτές του δημοσίου, πολύ περισσότερο όταν το χρέος διέπεται από το Αγγλικό δίκαιο ή να αξιοποιηθεί ως υποθήκη προκειμένου η χώρα να δανειοδοτηθεί.
Το δε Άρθρο 24 αφορούσε στην περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για όσους παίρνουν σύνταξη και είναι κάτω των 60 ετών.

…συνέχεια »

Συνέντευξη της Αλ. Παπαρήγα στο Real FM

Θέλω να ξεκινήσω τη συζήτησή μας ζητώντας την εκτίμησή σας για το πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Ανοιχτό το PSI, ανοιχτό το θέμα του νέου μνημονίου, πιέσεις να τελειώνουμε στις επόμενες έξι – επτά μέρες, μέχρι το τέλος του μήνα. Ξέρετε, οι πολίτες είμαστε ζαλισμένοι.
Κύριε Χατζηνικολάου, το νέο μνημόνιο δε νομίζω ότι είναι ανοιχτό.


Είναι τελειωμένο λέτε.
Αυτό που είναι σχετικά ανοιχτό είναι το PSI, που βέβαια κανείς δεν μπορεί να βάλει την υπογραφή του αν θα κλείσει με βάση την απόφαση του περασμένου Οκτώβρη, που στην πραγματικότητα θα είναι παραπάνω «κούρεμα», γιατί υπάρχει και το ονομαστικό «κούρεμα», υπάρχει και το πραγματικό «κούρεμα» ή αν θα έχει καινούριους κύκλους «κουρέματος», ή αν θα σπάσουν οι συμφωνίες ή δε θα γίνουν οι συμφωνίες.
Αυτό που εγώ ήθελα να υπογραμμίσω είναι το εξής: Είτε το PSI γίνει σύμφωνα με τον Οκτώβρη, είτε γίνει με απόκλιση, δεν πρόκειται ούτε να καθυστερήσουν ούτε να ανασταλούν τα όλο και χειρότερα που έρχονται, όσον αφορά τα μέτρα σε βάρος του λαού και τη συνέχιση της ύφεσης που μπορεί να γίνει και μεγαλύτερη. Αυτό που λένε, ότι μόλις κλείσει το PSI θα αρχίσει η ανάκαμψη, δεν ισχύει. Η ανάκαμψη αργεί και όταν θα γίνει αυτή η ανάκαμψη θα γίνει πάνω σε ερείπια, όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Θα είναι δε πολύ χαμηλής πτήσης, και θα περικλείει τον κίνδυνο μιας νέας χειρότερης κρίσης. Αυτή είναι η εκτίμησή μας.

Επομένως, λέτε, ότι δε θα είναι το PSI το τέλος της περιπέτειάς μας, δε θα γίνει βιώσιμο το χρέος, όπως λένε, θα παραμένουμε στην ίδια μέγγενη.
Ξέρετε πολύ καλά ότι το χρέος δεν είναι ένα αυτόνομο μέγεθος, εφόσον η ύφεση συνεχίζεται και θα συνεχίζεται. Και εδώ τώρα δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την Ελλάδα, είναι και η πορεία της ευρωζώνης, η κρίση στην ευρωζώνη. Επομένως, όσο συνεχίζεται η ύφεση, το χρέος θα μεγαλώνει.

Πράγμα που σημαίνει ότι αυτός είναι ένας δρόμος χωρίς τέλος, ένα αδιέξοδο.
Είναι ένας φαύλος κύκλος. Γι’ αυτό, αυτή η κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα, στην ευρωζώνη και γενικότερα δεν μοιάζει με την κρίση που ζήσαμε στη δεκαετία του ’70. Ενώ έχει την ίδια αιτία που την προκάλεσε, έχει καινούρια στοιχεία και χαρακτηριστικά και θα συνοδεύεται από πάρα πολλά φαινόμενα, όπως πολιτική αστάθεια. Αυτός που θα κρίνει τις εξελίξεις αυτή τη στιγμή, γιατί από τα πάνω είναι σε ένα βαθμό προδιαγεγραμμένες, είναι ο λαϊκός παράγοντας.

Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξουν ανατροπές στις επόμενες εκλογές, γιατί από την άλλη μεριά ακούμε συζητήσεις, σαν αυτή τη δήλωση, ας πούμε, της κυρίας Διαμαντοπούλου, της υπουργού Παιδείας, ότι και την επόμενη μέρα έναν τύπου Παπαδήμου πρέπει να έχουμε.
Νομίζω ότι οι εκλογές θα φέρουν καινούρια στοιχεία. Αλλά και ο λαός πρέπει να τεντωθεί όσο μπορεί και να εγκαταλείψει τα δυο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το ποιοτικό στοιχείο των εκλογών, αυτό που πραγματικά θα δημιουργήσει άλλη ατμόσφαιρα, αισιοδοξίας, όχι πάνω από τα σύννεφα, είναι η δύναμη του ΚΚΕ.

Ένσταση, το θέμα είναι αν αυτό το παζλ των πολιτικών δυνάμεων που θα δημιουργηθεί την επομένη των εκλογών θα μπορέσει να οδηγήσει σε μια εικόνα, σε μια λύση, σε μια σύνθεση.
Συνθέσεις μπορεί να έχουμε. Σύνθεση φιλολαϊκή δε θα έχουμε, με τα σημερινά δεδομένα, γιατί εμείς δεν πετάμε στα σύννεφα. Ωστόσο, μπορεί να έχουμε ένα πρώτο σταθερό βήμα ο λαός προς τα μπρος, ελπίδας για το λαό. Γιατί, καθαρά πράγματα εδώ τώρα δε χρειάζονται κάποιες αλλαγές, ας πούμε στον τρόπο διαχείρισης της κρίσης. Τα περιθώρια διαχείρισης της κρίσης, από την πλευρά αυτών που θέλουν να τη διαχειριστούν ούτως ώστε να ξαναρχίσει ο κύκλος της υψηλής κερδοφορίας, είναι πολύ λιγότερα από κάθε άλλη φορά. Και αυτό φαίνεται. Μέτρα, μέτρα, μέτρα, μέτρα, κάθε τόσο και καινούρια μέτρα. Επομένως τα περιθώρια διαχείρισης της κρίσης, χωρίς να αλλάξει η ουσία και το σύστημα στην Ελλάδα, είναι πολύ λίγα.
Επομένως, ο λαός πρέπει να κοιτάξει προς τα μπρος. Αυτό τώρα είναι εξέλιξη του συσχετισμού δύναμης. Για να ανοίξει ο δρόμος για την ριζική αλλαγή, ο λαός πρέπει να είναι έτοιμος να την πραγματοποιήσει και οι ριζοσπαστικές δυνάμεις και το ΚΚΕ. Δεν είναι κάτι που καθορίζεται με προγράμματα εγκεφαλικά, ούτε από τον Περισσό, ούτε από το Μαξίμου.

Τον κύριο Παπαδήμο και την κυβέρνησή του πώς τους έχετε δει μέχρι τώρα, συγκρίνοντας με την προηγούμενη κυβέρνηση, την κυβέρνηση Παπανδρέου;
Τι αλλαγή έχουμε; Μετέχουν τρία κόμματα τα οποία έχουν την ίδια πολιτική, απλώς έχουν άλλες βλέψεις ως προς την ιεραρχία τους, μέσα στο πολιτικό σύστημα. Ένα αυτό.
Νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν κορόιδεψε το λαό ότι θα φέρει κάτι διαφορετικό, ότι θα του λύσει προβλήματα ή ότι θα κάνει πιο μαλακή την κρίση, ή θα συντομεύσει τη φάση της κρίσης. Ο λαός πρέπει να το έχει καθαρό. Και να μη νοιώθει απογοητευμένος. Γιατί αυτοί που ήρθαν στην κυβέρνηση δεν είναι τίποτα διαφορετικό από προηγούμενα. Μπήκε επικεφαλής ένας τραπεζίτης, που θεωρείται, ας πούμε, πιο κατάλληλος, έχει πιο άμεση προσωπική γνώση των πραγμάτων, αλλά ξαναλέω, η διαχείριση της κρίσης δεν μπορεί να λυθεί μόνο με την αλλαγή προσώπων, ακόμα και στα πλαίσια των διαχειριστών που έχουν τους ίδιους στόχους.

Τώρα, αυτές οι ανταρσίες που είδαμε στη βουλή, στα δυο μεγάλα κόμματα, ιδίως στο ΠΑΣΟΚ χθες το βράδυ, φέρνουν καμία ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάζει στην πολιτική σκηνή;

Όχι κύριε Χατζηνικολάου. Και πρέπει να σας πω, επειδή ήμουν στη Βουλή…

Το λέω γιατί μου έκανε αίσθηση, ότι χτες ξαφνικά 50 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κάνανε αντάρτικο.
Τα «αντάρτικα» στο «και πέντε» δεν έχουν αξία, είναι φιγούρα περισσότερο. Αλλά ξέρετε τι μου θύμισε; Ομάδα με επικεφαλής τον επικείμενο υποψήφιο για τη διεκδίκηση της αρχηγίας στο ΠΑΣΟΚ.
-- Λέτε ότι με το υποτιθέμενο αντάρτικο παίχτηκε μια κίνηση στην εσωκομματική σκακιέρα.

-- Μια πλευρά είναι αυτή, κάτω από μια πίεση κλάδων, εργαζομένων, αν δεν δέχονταν πίεση δε θα χρειαζόταν να παίξει ο καθένας το παιχνίδι του. Γιατί το εσωκομματικό παιχνίδι παίζεται και ανάλογα με την πίεση που δέχεται το ίδιο το κόμμα. Επειδή ήμουν μέσα στη Βουλή και έζησα την ατμόσφαιρα, ξέρετε, είναι άλλο να βλέπεις τη Βουλή στην τηλεόραση, ε, παίχτηκαν παιχνίδια. Εγώ δεν ήξερα, να γελάω ή να κλαίω μέσα εκεί. Ήταν μια αγανάκτηση, είχες μια γεύση αηδίας.

Τελευταίο ερώτημα. Έμαθα ότι το πρωί πήγαν οι εργαζόμενοι του ΠΑΜΕ έξω από το ξενοδοχείο της τρόικας προκλήθηκε πολύ μεγάλη ενόχληση στην τρόικα και ζητήθηκε από την τρόικα η παρέμβαση του εισαγγελέα. Και θέλω το σχόλιό σας.
Και εγώ αυτό το άκουσα στο ραδιόφωνο κατεβαίνοντας για τον Περισσό πρωί πρωί. Είναι μια πολύ φυσιολογική, οπωσδήποτε συμβολική ενέργεια, διότι όταν μέχρι τώρα διαβεβαίωναν όλοι ότι η τρόικα δεν είχε ζητήσει, π.χ. το 13ο και 14ο μισθό και έσκιζαν τα ιμάτιά τους, αποκαλύφθηκε ότι το είχε ζητήσει. Θα μου πείτε, το ζητάει γιατί ξέρει ότι θα έχει αποδέκτες. Ακούω ότι έχει χαθεί λέει το 10% ή το 12% των μισθών. Πώς υπολογίζουν; Αυτοί οι μέσοι όροι δε λένε τίποτα. Όταν έχουν υπάρχουν τα χαράτσια, όταν πληρώνουμε το σπίτι μας τρεις φορές, όταν πληρώνουμε το πετρέλαιο ένα ευρώ το λίτρο κοιτάζουμε μόνο τη μισθολογική διαφοροποίηση;

Δεν υπολογίζουν ότι μας τα παίρνουν από την τσέπη.
Ακριβώς. Όταν πληρώνουμε περισσότερο για φάρμακα… Επομένως, εδώ έχει χαθεί 30%, 40% και τα δώρα ήταν κάτι, ήταν μια μορφή – έτσι τα έβλεπε τα τελευταία χρόνια ο καθένας – να καλύπτει τρύπες. Αν αφαιρεθεί και ο 13ος και ο 14ος μισθός, θα χαθεί το 60%. Τώρα λένε ότι ο μισθός 1.500 ευρώ και 1.700 ευρώ το μήνα είναι τεράστιος. Είναι τεράστιος μισθός; Βεβαίως, είναι διπλάσιος από τα 700άρια, είναι τριπλάσιος από αυτούς που παίρνουν 500 ευρώ. Αλλά αυτό είναι το κριτήριο;
…συνέχεια »