«Κληρονομιά & Εκπαίδευση»

Τα παλαιά σχολικά κτίρια της Θεσπρωτίας
«Κληρονομιά & Εκπαίδευση» είναι το θέμα που προτάθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (INTERNATIONAL COUNCIL ON MONUMENTS AND SITES - ICOMOS) για τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Χώρων (18 Απριλίου). Στόχος είναι τόσο η γνωριμία και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντι στην ιστορική, αρχιτεκτονική, κοινωνική και θεσμική σπουδαιότητα ιστορικών μνημείων και κτιριακών συνόλων που σχετίζονται με την εκπαίδευση (παλαιά σχολεία και σχολές, πανεπιστήμια, ακαδημίες, βιβλιοθήκες, μοναστήρια κ.α.) όσο και η προώθηση της προστασίας και της ένταξής τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.
Το ελληνικό τμήμα του ICOMOS αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην καταγραφή των μνημείων εκπαίδευσης που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και για το λόγο αυτό αναλαμβάνει από κοινού με τους συνδιοργανωτές του εφετινού εορτασμού (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Monumenta, Όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος) σχετική πρωτοβουλία.
Πετρόχτιστα σχολικά κτίρια του 19ου και του α΄ μισού του 20ου αιώνα, πολλά από τα οποία εξαίρετα δείγματα της τέχνης των κτιστάδων από τα Μαστοροχώρια Ιωαννίνων, βρίσκονται σε κάθε γωνιά του θεσπρωτικού χώρου και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την αρχιτεκτονική παράδοση, την ιστορία αλλά και τις μνήμες των κατοίκων κάθε περιοχής, ενώ αποτελούν ταυτόχρονα κομμάτι της ιστορίας της εκπαίδευσης στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο, στην περίοδο του μεσοπολέμου αλλά και στη μεταπολεμική Ελλάδα.
Στόχος μας είναι το θέμα του φετινού εορτασμού να αποτελέσει πρόκληση και αφορμή για τη γνωριμία των μαθητών με τα ιδιαίτερα και, ίσως, άγνωστα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και παράλληλα μία πρόταση για μελλοντική αξιοποίηση στο πλαίσιο ευρύτερων μαθητικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων.
Την ημέρα του εορτασμού, Πέμπτη 18 Απριλίου, η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Προσωρινό Ωράριο Λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας
Τρίτη έως Σάββατο: 8.00-15.00 / Κυριακή, Δευτέρα: κλειστό
Πληροφορίες: 26650 28539, 21417
e-mail: lbepka@culture.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: