Άρχισε η δίκη Τσοχατζόπουλου

Με χειροπέδες οδηγήθηκαν το πρωί της Δευτέρας μέχρι τα εσωτερικά γραφεία του Εφετείου Αθηνών οι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο Άκη Τσοχατζόπουλου, ενόψει της δίκης που ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Η μοναδική από τους κατηγορούμενους που έφθασε στο δικαστικό μέγαρο χωρίς χειροπέδες ήταν η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη, η οποία στη συνέχεια πήρε θέση δίπλα του στο εδώλιο.

Στο δικαστήριο δεν προσήλθαν, αντίθετα, οι άλλες δύο κατηγορούμενες της υπόθεσης, η πρώην σύζυγός του, Γκούντρουν Μολντεχάουερ Τσοχατζοπούλου και η κόρη τουςΑρετή.


Η πρώτη δίκη διαφθοράς με κατηγορούμενο υπουργό, και άλλους 18 εμπλεκόμενους στο εδώλιο, που διεξάγεται στο Εφετείο της Αθήνας ασχολήθηκε την πρώτη ώρα της συνεδρίασης με διαδικαστικά θέματα.

Τόσο ο ίδιος ο Άκης Τσοχατζόπουλος, όσο και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του - όσοι από αυτούς, συγκεκριμένα, προσήλθαν στο ακροατήριο από τις φυλακές όπου βρίσκονται προφυλακισμένοι - μεταφέρθηκαν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μέχρι την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας, όπου διεξάγεται η δίκη.

Η είδηση της έναρξης της διαδικασίας ήταν ότι το ελληνικό δημόσιο παρίσταται, τελικώς, ως πολιτική αγωγή στο δικαστήριο, ζητώντας την καταβολή 1 εκατομμυρίου ευρώ από κάθε κατηγορούμενο (συνολικά, δηλαδή, 19 εκατ. ευρώ κατ' ελάχιστον) ως αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστη. Την παρουσία, πάντως, του ελληνικού δημοσίου ως πολιτική αγωγή θα αμφισβητήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι τουλάχιστον από τους κατηγορουμένους με συγκεκριμένες ενστάσεις.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος εμφανίστηκε ευδιάθετος στο δικαστήριο και δεν έδειξε να αλλάζει συναισθήματα ούτε όταν πήρε τη θέση του στο εδώλιο. Σοβαρή και άβαφη, με μαύρο κοστούμι, εμφανίστηκε η Βίκυ Σταμάτη, η οποία μιλούσε κατά διαστήματα με το σύζυγό της.

Ο πρώην υπουργός, ο οποίος δικάζεται με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από την τακτική δικαιοσύνη, επιμένει να προσδώσει πολιτική χρειά στη δίκη, αφού ζητεί με το «καλημέρα» της διαδικασίας, να καταθέσουν ως μάρτυρες, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου και τα άλλα οκτώ μέλη του ΚΥΣΕΑ, όταν αποφασίστηκε η προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων.

Το αίτημά του αυτό έρχεται σε συνέχεια της αποστολής των εξωδίκων την Παρασκευή, με τα οποία επίσης τους καλούσε να καταθέσουν ως μάρτυρες «διότι εκείνοι», όπως έλεγε, «γνωρίζουν την αλήθεια, η οποία πρέπει να αποκαλυφθεί και όχι να συγκαλυφθεί».

Η διαδικασία, πάντως, δεν θα είναι καθημερινή. Οι δύο επόμενες συνεδριάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα γίνουν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, την Μεγάλη Δευτέρα και την Μεγάλη Τρίτη, οπότε και θα προσδιοριστεί η επόμενη συνεδρίαση για μετά το Πάσχα.

Σημειώνεται ότι στο δικαστήριο εκ των κατηγορουμένων δεν προσήλθε ούτε ο Οράτιος Μελάς, ο οποίος εκπροσωπείται από τον συνήγορό του Βασίλη Δημακόπουλο. Αντίθετα παρών είναι ο επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου «Ιανός» Νίκος Καρατζάς, για τον οποίο έχουν προσέλθει ως μάρτυρες υπεράσπισης οιΑδαμάντιος Πεπελάσης και Χρήστος Γιανναράς.

Στις διακοπές της διαδικασίας το ζεύγος Άκη και Βίκυς Τσοχατζοπούλου κρατούνται μαζί σε ένα μικρό δωμάτιο, στον επάνω όροφο του Εφετείου, όπου μεταφέρονται φρουρούμενοι από την δικαστική αίθουσα, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι οδηγούνται στα κρατητήρια του υπογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: