Λ. Ρακιντζής: Νομιμοποίηση από την πίσω πόρτα στο φακελάκι, τα «δώρα ευγνωμοσύνης»

Αντιδράσεις του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τη σχετική νομοθετική ρύθμιση
Για νομιμοποίηση από την πίσω πόρτα στο φακελάκι και στο γρηγορόσημο μίλησε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, σχολιάζοντας τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης στην οποία αναφέρεται πως δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης.
Όπως δήλωσε ο κ. Ρακιντζής στον ANT1, η διάταξη αυτή θα οδηγήσει σε παραγραφή αδικημάτων, καθώς «και μία μέρα να ισχύει ο νόμος, παραγράφονται τα προηγούμενα αδικήματα».

Πάντως, το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι η ρύθμιση δεν αφορά στο γνωστό «φακελάκι» ή παροχές σε χρήμα, αλλά περιορίζεται σε δώρα μικρής και συμβολικής αξίας.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητο το θόρυβο που προκλήθηκε» για το επίμαχο θέμα και υπογραμμίζει ότι η διάταξη αυτή «έχει πιο στενά όρια και από αυτά που έχει ήδη δεχθεί ο Άρειος Πάγος (απόφαση 540/1990), αλλά και όσα ασπάζεται η πλούσια θεωρία της ποινικής επιστήμης».

Η σχετική ανακοίνωση χαρακτηρίζει «προφανές» ότι «η διάταξη αυτή αναφέρεται αποκλειστικά σε δώρο συμβολικής αξίας, όπως βιβλία, στιλογράφους κ.ά. και όχι σε δώρα ιδιαίτερης αξίας πόσο μάλλον σε χρηματική καταβολή».


Δεν υπάρχουν σχόλια: